Pandemi nedeniyle önlem alınarak ve sınırlı sayıdaki protokolle yapılan törene; Vali Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Mustafa Cüneyt Arıkan, İlçe Belediye Başkanları kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri Adana Milletvekilleri, siyasi parti il Başkanları ile ilgililer katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı hep birliklte seslendirildi.  Kısıtlı tutulan törende katılımcılar Adana'nın diplomasi zaferiyle işgalden kurtaran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e minnetlerini sundu.


Törende konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 5 Ocak Adana’nın kurtuluşunun Adanalıların gurur kaynağı olduğunu söyledi. Başkan Zeydan Karalar, “5 Ocak hepimizin gururu. Böyle bir kentin vatandaşı, evladı olmaktan da büyük onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin her karışı kolay kurtulmadığı gibi Adana da çok kolay kurtarılmadı. Çok büyük acılar, cefalar çekildi, ciddi sayıda şehit verilerek kurtarıldı Adana” dedi.

İŞKENCEDEN GEÇİRİLDİLER, TÜRKMENLERİ ELE VERMEDİLER

Türkiye  Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1. Dünya Savaşı’nın ardından güneyden, ordu komutanlığından istifa ettikten sonra İstanbul’a geçmeden önce Adana’ya uğradığını kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “ Adana’da Şakirpaşa Konağı dahil birkaç yerde toplantı yapar. Burada kurtuluş mücadelesinin olması gerektiği fikrine varır ve Pozantı’da direnç yuvaları kurma talimatı verir.

Bir süre sonra, uzun süre birlikte yaşadığımız Ermeniler yerli halkı katletmeye başlar. Fransızların desteğiyle yerel halka çok acı çektirirler. Ama Milli Kuvvetler onlara karşı direnir. Büyük acı çeken ve katliama uğrayan Türkmenler, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatına uymak için yavaş yavaş Pozantı’ya giderler. Kullandıkları yol hepinizin bildiği Nardalı Konağı’nın olduğu yoldur. Orada Türkmenler misafir edilir, yerel yemekler yedirilir ve başlarına bir şey gelmeden Pozantı’ya gitmeleri sağlanır.

Türkmenlerin liderleri ele verilsin diye Ermeniler ve Fransızlar tarafından Nardalı Ailesi’ne büyük işkenceler yapılır. Nardalı’nın kardeşi de dahil işkencede 6 insan öldürülür. Buna rağmen hiçbir Türkmen ele verilmez. Türkmenlerin sağlıklı biçimde Pozantı’ya varmaları sağlanır” diye konuştu.

BÖYLE ATALARIN TORUNU OLMAK HEPİMİZ İÇİN BÜYÜK GURURDUR

Başkan Zeydan Karalar sözlerini şöyle tamamladı: “Kuvayı Milliye Kuvvetleri çok az sayıda olmalarına, yeterli silaha sahip bulunmamalarına rağmen Fransız kuvvetlerini zayıflatırlar. Ermeni ve Fransız kuvvetlerini yıpratırlar. Yenileceklerini anlayan Fransızlar ek kuvvet gönderme kararı verirler. O ek kuvvetler de buradan giden Türkmen atalarımızın, dedelerimizin kıstırmasıyla imha edilir, Adana’ya inmeleri engellenir. Böylece Adana’nın kurtulmasının yolu açılır. Adana’nın kurtuluşu olan 5 Ocak, Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde de önemli rol oynar. Böyle bir ulusun evladı olmak, bu ataların torunu olmak hepimiz için büyük bir gurur, büyük bir onurdur. 5 Ocak Kurtuluş Bayramımızı kutluyorum.  Bu vesileyle Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.”

Törende bisiklet sporcuları, Pozantı ilçesinden kente getirdikleri "Atatürk'ün Mücahitlerinden Adana'ya" adı verilen Türk bayrağını, Adana Valisi Süleyman Elban'a teslim etti.

ADANA DÜŞMAN İŞGALİNDEN NASIL KURTARILDI

I. Dünya Savaşı'ndan sonra Adana ve çevresi Fransa tarafından işgal edildi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı esnasında gösterdiği diplomatik başarı sonucu yapılan 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Fransa, Adana ve çevresinden çekilmek zorunda kaldı (5 Ocak 1922).