CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer’in de iştirak ettiği konferansta açış konuşmasını Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şubesi Başkan Yardımcısı İsa Kayadan yaptı. Gençliğe hitabenin siyasi, ve milli tarihimizin birinci elden çok değerli kaynak eseri olduğuna vurgu yapan ADD Başkan Yardımcısı Kayadan, “Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında Dolmabahçe’de, yakın çevresinden vatanperver arkadaşları ile birlikte üzerinde tartışarak tamamladığı ve Türk’ün kurtuluş mücadelesini belgelere, tanıklıklara dayandırarak anlatan Büyük Nutuk’unu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin, 1927 yılında 15-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 2. Kurultayında tam 36 saat 33 dakikada okumuştur” dedi.

KAYADAN “NUTUK OKULLARDA ZORUNLU EĞİTİM KİTABI OLMALI”

Kayadan şöyle devam etti;
“Nutuk’un hedefi; ulusal bağımsızlığın hangi koşullar altında, hangi zorluklar aşılarak kazanıldığını, bu uğurda verilen mücadelelerin ruhunu gelecek nesillere aktarmaktır. Her nedense okullarımızda, tarih diye okutulan kitaplar Nutuk’un kötü bir kopyası olabilmekten bile son derece uzaktır. Nutuk, okullarda zorunlu eğitim kitabı olmalı ve tüm öğrencilerin, belki bir, belki iki yıla yayılacak bir müfredat programı çerçevesinde Nutuk’un özünü, Vatanın ve bağımsızlığın değerini anlamaları, Atatürk’ün işaret ettiği tehlikeleri algılayabilmeleri sağlanmalıdır.  Tüm Büyük Nutuk’un bir özetini Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinde bulmak olanaklıdır”
Daha sonra ADD Eski Genel Başkan Yardımcılarından Akif Kemal Akay, katledilen  Ahmet Taner Kışlalı’dan alıntılar yaparak konuşmasına başladı.  Ahmet Taner Kışlalı’nın Atatürk için ödünsüz mücadele veren bir aydın olduğuna işaret eden Akay, suikastın faillerinin hala bulunamamış olmasına dikkat çekti.

“AHMET TANER KIŞLALI VE VE DİĞER AYDINLARIN NEDEN KATLEDİKDİKLERİNİ BİLİYORUZ”

ADD Eski Genel Başkan yardımcılarından Akif Kemal Akay, suikastlar sonucu katledilen Ahmet Taner Kışlalı ve Uğur Mumcu,  Necip Hablemitoğlu, Bahriye Uçok, Muammer Aksoy, Ümit Kaftancıoğlu, Onat Kutlar gibi aydınların ortak özellikleri olduğunu ifade ederek şöyle konuştu;
“Suikast sonucu katledilen aydınların ortak özellikleri vardı. Suikast sonucu katledilen aydınlar, barışçı, belli bir düzeyde hareket eden, düşünceleri ne olursa olsun insanları düşman görmeyen, çağdaş değerleri savunan aydınlardı. Ama en önemlisi hepsi Atatürkçü’ydü”

AKAY “ATATÜRK CUMHURİYETİ, SİYASİLERE DEĞİL GENÇLERE EMANET ETTİ”

Terörün farklı yönlerini ve amaçlarına da değinen Akay, suikastlarda neden “Atatürkçüler seçildi” sorusuna yaptığı analizlerle açıklık getirdi. Akay şöyle devam etti;
“Dünyada sonuna kadar mücadele veren hiçbir toplum bağımsızlık mücadelesinde başarısız olmamıştır. Bağımsızlığını kazanmıştır. Emperyalist ülkelerin işine gelmeyen bir durumdur. Ancak şu da varki, emperyalist ülkeler de amacında asla vazgeçmiyor. Atatürkçü çağdaş aydınlar olan Ahmet Taner Kışlalı ve diğer aydınlarımız, Cumhuriyetin temel taşlarından biri olan antiemperyalist düşünce ile Atatürk’ün çizdiği yolda bağımsız çağdaş bir Cumhuriyet için mücadele veriyorlardı. Malesef suikast sonucu katledildiler ve hala katilleri bulunamadı. Onları özlemle anıyoruz. Ama biz umutluyuz. Çünkü Atatürk Gençliğe hitabesinde de anlatıyor. Cumhuriyeti siyasetçilere değil, gençlere emanet ediyor. Gençlere inanıyor ve güveniyoruz. Ama sadece yaş olarak gençlerden bahsetmiyorum. Çünkü düşüncesini sürekli yenileyen herkes gençtir. ”


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube binasındaki konferansa,  CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer’in yanı sıra, ADD Başkanı Atilla Eker, ADD Yönetim Kurulu üyeleri, ADD üyeleri ile yurttaşlar katıldı.