1 Mayıs, işçi ve emekçiler tarafından kutlanan ve Dünya çapında bayram olarak ilan edilmiş bir gün olduğunu anımsatan ADD Adana Şube Başkanı Atilla Eker, “Türkiye'de ilk kez 1923'te kutlanan 1 Mayıs, 2008 yılının Nisan ayında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanılmaya başlanmıştır. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir” hatırlatmasını yaptı.

ATATÜRK EMEĞE BÜYÜK ÖNEM VERİRDİ

“BirIik ve dayanışma inancıyIa emek, barış ve özgürIük mücadeIesinde tüm eziIenIerin 1 mayıs işçi bayramını kutIarım” diyen Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, şöyle konuştu;
“Atatürk döneminde Türkiye işçi sınıfının örgütlenme hakkı vardı; ancak bu hakkı kullanabilecek bilinçte ve güçte bir işçi sınıfı yoktu. Şöyle ki, M. Kemal Atatürk'ün, emperyalist işgalcilerle işbirliği içinde olan Padişah-Halife'ye karşı, çağdaşlaşma mücadelesinde yanında ona destek olacak güçlü bir işçi sınıfı hareketi yoktu. Bu nedenle, çağdaşlaşma çabaları, demokrasiye sahip çıkacak örgütlü ve güçlü bir toplumsal sınıfın yokluğunda, istenilen biçimde gelişemedi.

ATATÜRK İŞÇİ SINIFINI ULUSAL ÇIKARLAR ÇİZGİSİNDE TUTMAYA ÇALIŞTI

Mustafa Kemal Atatürk, ulusal kimliğimizin oluşmasına, bağımsızlığımızın korunmasına ve pekiştirilmesine katkıda bulunacak bir işçi sınıfından da yanaydı. İşçi sınıfının çok zayıf olduğu koşullarda, hem bir işçi sınıfı oluşturmaya, hem de bu işçi sınıfını ulusal çıkarlar çizgisinde tutmaya çalıştı.
Atatürk’ün kurduğu devletin esasında,  emperyalizme karşı olduğu, işçi ve burjuva sınıfının net şekilde ayrılmadığı ülkelerde devlet girişimleriyle işçi sınıfı oluşturularak ve bu işçi sınıfına, aynı zamanda köylü ve ezilen diğer unsurlara, hak ettiği tüm haklar verilerek eşit bir toplum oluşturmayı hedeflendiğini  unutmamak gereklidir. Nitekim devlet eliyle birçok fabrika kurulup istihdam sağlanmış, Köy Enstitüleriyle eğitim köylünün ayağına götürülmüş, açılan fabrikalarda işçilere sosyal haklar ve aktivite fırsatları tanınmış, işçi ve köylünün birçok hakları verilmiştir.

1923 İZMİR 1. İKTİSAT KONGRESİ’NDE,1 MAYIS’IN İŞÇİ BAYRAMI OLARAK KUTLANMASINA KARAR VERİLDİ

1923 İzmir 1. İktisat Kongresi’nde, işçiler de temsil edilip  seslerini duyurmuş, Türk işçi haklarının iyileştirmesi için yasaların çıkartılmasına, sendika hakkının geliştirilmesine, 1 Mayıs’ın İşçi Bayramı olarak kutlanmasına ve işçilerin “amele” kelimesi yerine “işçi” sözcüğünün kullanılmasına karar verilmiştir”

1 MAYIS, VATANIMIZA VE CUMHURİYETİMİZE KASTEDENLERE KARŞI  BİR VE BERABER OLMA GÜNÜDÜR

İşçinin, özgürlük ve var olma mücadelesinin sürdüğüne dikkati çeken ADD Adana Şune Başkanı Atilla Eker sözlerini şöyle tamamladı;
“Güçlü sendikacılık, İş güvencesi, Güvenli ve Sağlıklı Çalışma Hakkı, Toplu Sözleşme ve Grev Hakkının önündeki yasal, idari ve fiili engelleri aşmak adına her zaman üreten işçinin yanında olacağız.  Bugün emeğiyle ülkemizi inşa eden emekçilerimiz, yaşamayı, insanca barınmayı, insanca beslenmeyi, insanca dinlenmeyi, insanca eğlenmeyi, çocuklarını topluma yararlı bir birey olarak yetiştirmeyi, saygın bir yaşlılığı sonuna kadar hak etmektedir.  1 Mayıs, alın terine, ekmeğe yönelik saldırılara karşı mücadele günüdür. 1 Mayıs, vatanımıza ve Cumhuriyetimize kastedenlere karşı  bir ve beraber olma günüdür. 1 Mayıs’ın ülkemizde ve dünyada anlamına uygun olarak dostluk, dayanışma ve bayram havası içerisinde kutlanmasını diliyor, sağlık, mutluluk ve başarı dileklerimle, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum”