Eğitimin, laik ve bilimsel olmasının yaşamsal değerde olduğuna dikkati çeken Kayadan “Büyük Atatürk, “Öğretmenler, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister” derken işaret ettiği husus budur” diye konuştu.

Emperyalizme karşı verilen kurtuluş savaşının en buhranlı dönemlerinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalıştırıldığını anımsatan ADD Adana Şube Başkanı İsa Kayadan,  “Bu zor dönemde  bile öğretmenlerle toplantılar gerçekleştirilmiştir. Bir yandan kurtuluş savaşı sürerken diğer yandan ulusal gelecek için öğretmenlerle bir araya gelinmiştir. Atatürk Devrimi ile oluşturulan bakanlıklardan ikisinin başına “milli” ifadesi konulmuştur. Milli Eğitim ve Milli Savunma. Atatürk, eğitimi bir milli savunma meselesi olarak görmüştür” ifadelerini kullandı.

“ÇAĞDAŞLIKTAN UZAK EĞİTİM SİSTEMİ NEDENİYLE İMPARATORLUK YIKILMIŞTIR”

Osmanlı’nın yıkılışını ve sona erişini, eğitim sistemindeki yanlışların ve gericiliğin hızlandırdığını belirten Kayadan, “Birbirini anlamayan bilimden ve çağdaşlıktan kopuk eğitim sistemi nedeniyle bir imparatorluk batmıştır” diye konuştu. Kayadan şöyle devam etti;

“Bugün, Cumhuriyet düşmanı zihniyet eliyle laik, bilimsel ve karma eğitim çökertilmiştir. Laik ve bilimsel eğitimden yana tavır alan öğretmenlerimiz siyasi baskılara ve hukuk dışı uygulamalara maruz kalmaktadır. Maddi ve manevi sıkıntılar içinde mücadele veren eğitim emekçisi öğretmenlerimize borcumuz vardır. Dünya tarihinde, hiç bir liderin kara tahta başına geçerek, milletini aydınlatmak için çaba harcadığını göremeyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir istisnadır. Böyle bir Liderin yolunda yürüyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Başta Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hayatını kaybetmiş tüm öğretmenlerimizi saygı ile anıyoruz. Emekli veya görevde olan tüm öğretmenlerimizin, öğretmenler gününü içtenlikle kutluyor, mücadelelerinde yalnız olmadıklarını bir kez daha yineliyoruz”