Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla hazırlanan Adli Görüşme Odaları Yönetmeliği çerçevesinde, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığı koordinesinde Adana Adliyesi ana hizmet binası 5'inci katta 2 oda, 'Adli Görüşme Odası' olarak hazırlandı. Teknik donanım ve duruşma salonuna gitmeden ifade vermeyi sağlayacak Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi'ne (SEGBİS) sahip odalarda, özellikle çocukların adliye ortamında kendilerini daha rahat ve iyi hissetmeleri için oyuncaklar da konuldu.

SANIKLA KARŞI KARŞIYA KALMADAN BEYANI ALINDI

            23 ildeki 26 adliyede oluşturulan adli görüşme odalarında Türkiye genelindeki ilk uygulama Adana Adliyesi'nde gerçekleşti. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'Çocuğun cinsel istismarı' davasında mağdur çocuk, görevlendirilen sosyal hizmet uzmanı ile birlikte duruşma salonunda değil de adli görüşme odasında bulundu. İlk uygulamayı Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ümit Şahiner, Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu Müdürü Gülhan Aslan ile psikolog ve pedagog da gözlem odasından takip etti. 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dilek Binici, salondakilere mağdur beyanının Türkiye'de ilk kez adli görüşme odasında uzman aracılığıyla alınacağını söyledi. Bunun üzerine mağdur, mahkeme salonuna gitmeden ve sanıkla karşı karşıya kalmadan sosyal hizmet uzmanı aracılığıyla kurulan bağlantı ile ifadesini verdi. Duruşma sonunda Mahkeme Başkanı Dilek Binici, mağdura, bu şekilde ifade vermesinin nasıl bir fayda sağladığını sordu. İlk defa adliyeye geldiğini belirten mağdur, "Duruşma salonuna gitmeden ifade vermek daha iyi oldu, kendimi iyi ve rahat hissettim. Sanığın olduğu bir ortamda ifade vermek zorunda kalsaydım daha kötü olurdum" dedi. Türkiye'de ilk kez Adana Adliyesi'nde yapılan uygulama, sistem aracılığıyla Mağdur Hakları Daire Başkanlığı tarafından da canlı olarak takip edildi.

'SUÇ MAĞDURU KADIN VE ÇOCUKLARIMIZ ADLİYEDE DAHA DA GÜVENDE'

            Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, adli görüşme odalarında, suç mağduru kadın ve çocuklarla daha sağlıklı ve güvenli iletişim kurulmasının amaçlandığını söyledi. Türkiye genelinde bugün faaliyete geçen adli görüşme odalarında ilk uygulamanın Adana Adliyesi'nde yapıldığını söyleyen Başsavcı Yeldan, "Mağdurların korunması, adli süreçte örselenmemeleri, ikincil mağduriyet yaşamalarının önlenmesi ve adalete erişimin güçlenmesi temel hedef. Bu doğrultuda ifade ve beyanların özel dizayn edilmiş adli görüşme odalarında, uzmanlar eşliğinde, tam ve eksiksiz şekilde bir defada alınması sağlanacak. Böylece adli süreçte yaşanabilecek muhtemel travmaların önüne geçilecek. Bu uygulamayla suç mağduru kadın ve çocuklarımız artık adliyede daha da güvende olacak" diye konuştu.