Atatürk Parkı’ndaki ilk etkinlikte Atatürk Anıtı’na Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu üyeleri ve avukatlar çelenk koydu. Törene Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar CHP Çukurova İlçe Başkanı Remzi Ümit Atay, Türkiye Barolar Birliği (TBB) delegeleri Av. Veli Küçük, Av. Sinem Tanrısınatapan, Yönetim Kurulu üyeleri ve önceki dönem Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık da katıldı. Ardından düzenlenen basın toplantısında, meslekte 35 ve 30 yılını dolduran avukatlara plaket verildi. Plaket alan deneyimli avukatlar yaptıkları konuşmalarda, genç meslektaşlarına tavsiyelerde bulundu.

HUKUKTA OHAL DÜZENİ DEVAM EDİYOR

Adli Yıl Açılışı kapsamında, Adana Barosu tarafından Seyhan Oteli’nde de basın açıklaması yapıldı. Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, yaptığı açıklamada yargıda yaşanan sorunlara değinirken, Sulh Ceza Hakimliklerinin, yargılama sisteminin en temel problemi haline geldiğini savundu. Av. Gökayaz, “Sulh Ceza Hakimlikleri, iktidarın sopası haline dönüşmüştür. Bu düzenle hukuk sistemindeki OHAL düzeni devam ettirilmektedir. Tutuklama ve tedbir mahiyetinde verilen kararların yargısal denetiminin seçilmiş belli sayıda hakimler tarafından değil, aşağıdan yukarı tüm hakimlerin denetleyebildiği bir sisteme geçilmelidir. Yoksa siz, bu ülkenin hakimlerine güvenmiyor musunuz?” dedi.

MÜLAKATLAR LİYAKATA GÖRE DEĞİL TARAFTARLIĞA GÖRE YAPILIYOR

Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz şöyle devam etti:

,“Hakimler ve savcıların mesleğe kabulleri yargının en önemli sorunlarındandır. Hakimlik ve Savcılık mülakatlarının ve mesleğe kabullerin liyakata göre değil taraftarlığa göre yapıldığı, şeffaf değil kapalı kapılar ardında yapıldığı, bilgiye göre değil fişlemeye göre yapıldığı bir düzende hakim ve savcıların adalet dağıtması beklenemez. Hakim ve savcılığa kabulde şeffaf, objektif, eşitlikçi, bilgiye ve liyakata dayalı bir sınav sistemi derhal hayata geçirilmelidir.”

‘İNCE AYAR’ GENELGELERLE SALDIRIYA UĞRADIK

Konuşmasında, baroların genel kurullarının ertelenmesini de eleştiren Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz şunları söyledi:

Ülkemiz ve dünya, yaklaşık 1,5 yıldır, pandemi sebebiyle ağır sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bizler bir taraftan pandemi ve yarattığı sonuçlarla uğraşırken, diğer yandan pandemi bahane edilerek Baro Genel Kurullarının yapılması engellenmiştir. Barolarımız, genel kurullarını çok rahat bir şekilde 2020 Ekim ayında yapabilecekken, ‘ince ayar’ genelgelerle barolarımız saldırıya uğramış ve güçsüzleştirilmeye çalışılmıştır. Adana Barosu olarak, 10-11 Temmuz’da gerçekleştirdiğimiz genel kurul ve seçimlerle enerjimizi yeniledik ve çalışmalarımıza başladık.

UYUM BÜROSU HAYATA GEÇİYOR

Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, yönetim olarak göreve gelmelerinden bu yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Başkan Av. Semih Gökayaz şöyle konuştu: “

Genel Kurul’da meslektaşlarımıza söz verdiğimiz projeleri hayata geçirmeye başladık. Baromuzun 15 yıldır hayali olan, mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın hem mesleğe daha etkin uyum sağlamaları, hem de ekonomik olarak desteklenmeleri amacıyla kullanılabileceği Uyum Bürosu’nu hayata geçiriyoruz. Uyum bürosu, yaklaşık 45 avukatın bir yıl süreyle kullanabileceği bir büro olarak hizmet verecek. Uyum bürosunda yer alacak genç meslektaşlarımız yarısı 1. altı ayın sonunda, 2. yarısı bir yılın sonunda olmak üzere toplam 2.000,00TL ödeme yapacaklar. Toplam 320 m2 büyüklükte olan büroda bilgisayar, fotokopi ve mobilya ile donanımı sağlanacak. Meslek üstatlarımızın da düzenli olarak gelerek mesleki bilgi ve birikimlerini aktaracakları büromuz yakın zamanda hizmete açacağız.”

DENEYİMLİ 40 AVUKATA PLAKET VERİLDİ

Törende daha sonra, meslekte 35 yılını dolduran 6 avukat ve 30 yılını dolduran 34 avukata verildi. Plaketleri Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, eski dönem Baro Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Veli Küçük, eski dönem Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Sinem Tanrısınatapan ve yönetim kurulu üyeleri teslim etti. Meslekte 35 ve 30 yılı dolduran deneyimli avukatlar, plaketlerini aldıktan sonra yaptıkları konuşmalarda genç meslektaşlarına tavsiyelerde bulundu. Deneyimli avukatlar, gençlere ‘Adalet ve hukuk mücadelenizden vazgeçmeyin’ mesajı verdi.