Atatürk Parkı 75.Yıl Sanat Galerisi bahçesinde düzenlenen törende Türkiye’de Yılın Ahisi seçilen meslekte 60 yılın üstünde hizmeti bulunan 77 yaşındaki esnaf Bayram Özer, 16 Ekim’de Kırşehir’de yapılacak törenlerden önce Adana’da Ahilik kaftanı giydi, Vali Yardımcısı Dr.Mehmet Ali Özkan, ESOB Başkanı Kazım Barışık ve protokol mensupları ile demir dövdü, Ahi pilavı yedi.

 

Adana Vali Yardımcıları Dr.Özkan, Halis Arslan, Burhan Terzioğlu, Mustafa Yüksel Karadağ, Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Barışık, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hüseyin Paksoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necati Sultan ile Birlik Başkan Vekili Nihat Sözütek, Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri, Birliğe bağlı esnaf ve sanatkârlar odaları başkanları ve üyeleri ile vatandaşların da izlediği törenlerde büyük coşku yaşandı.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi ve  Büyükşehir Bandosu eşliğinde saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Adana Kuaförler Esnaf Odası Üyelerinin de saç şov yaptığı etkinlikte,  ESOB Genel Sekreteri Sema Kartalmış’ın daveti üzerine açılış konuşması için kürsüye gelen Birlik Başkanı Kazım Barışık, “Esnaf Bayramı” olan Ahilik Haftası Kutlamaları’nda daha çok esnaf ve sanatkârı alanda görmek istediğini ifade ederken, herkesten önce esnafların bayramına sahip çıkmasını istedi.

 

Barışık, Bakanlık genelgesiyle,  Adana Valiliği başkanlığında, Adana Büyükşehir Belediyesi, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Adana ESOB), Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de yer aldığı İl Tertip Komitesi’nce bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinliklerin tüm esnaf ve sanatkârlar ile ülkemize hayırlara vesile olmasını dilerken, Ahilik felsefesinin, temellerinin 12’nci yüzyılda Kırşehir’de atılıp, daha sonra tüm Anadolu’ya yayılanı, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşum olduğunu belirtti. 

 

Ahiliğin, eli açık, cömert, kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına geldiğini, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olduğunu,  "iyiyi, doğruyu, güzeli" benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktarmak, öğretmek amacıyla bu anlamlı gün kutlandığını ifade eden Barışık, “Ahi Evran'ın Anadolu'da kurduğu Ahilik teşkilatının asıl amacı ilim ve bilgiyi insanlığın hizmetine sunmaktır. Ahilik, toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir olgudur. Toplumu birbirine bağlayan bu önemli bağların, nasıl bir araya getirildiğini; Ahiliği okudukça ve özümsedikçe daha iyi anlayacağız. Bir toplum ortak değerlerini korudukça birlik ve beraberliği devam eder. Türklerin Anadolu'da bin yıldan fazla bir süre içinde varlığını korumasındaki sır, Ahilik anlayışı içerisinde toplumun yalnız bir grubunun değil bütün katmanlarının bu değerlere saygı göstermesi, ona içten bağlanmasıdır”dedi.

 

İlme, sanata ve ahlâka son derece önem verilen Ahilikte, kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri olduğunu,  kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahi Evran'in eşi Fatma Bacı’nın, dünyanın ilk kadın teşkilatı olan ve Anadolu Bacıları anlamına gelen "Bacıyan-ı Rum" teşkilatını yani Anadolu Kadınlar Birliği'ni kurduğunu ifade eden Barışık şöyle konuştu:

 “Bir ülkenin sosyal ve iktisaden kalkınması, ancak kendi tarihî değerlerinin, günün şartlarına göre yeniden yorumlanmasıyla mümkündür. Geri kalmışlıktan ileri medeniyet seviyesine ulaşan Japonya gibi birçok gelişmiş ülke bize bunu göstermektedir. Bu ülkelerin kalkınmalarındaki temel etmen, ahilik ilkelerinin asıl öğelerinden olan “ahlâk” ve “çalışmanın” yani alın teri ile dürüst kazancın, düzene hâkim olmasıdır. Çalışmak ve üretmek, alınteri ile kazanmak Ahilikte bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır. Ahilik, halkın sırtından geçinenlere, bir köşeye çekilip miskin miskin oturanlara karşıdır. Ahilikte iş ve meslek ahlakı, kabul edilmesi mecburi kurallar haline gelmiştir. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde "hırs" ve "tama"dan uzaklaşmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir 3 üstaddan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için dayanışma içerisinde bulunmak ahiliğin mutlaka uyulması şart olan ahlak kaideleridir. Anadolu topraklarında esnaf ve sanatkârların oluşturduğu Ahilik felsefesi,  “Elini, belini, dilini, gözünü kapalı; alnını, kalbini, kapını ve sofranı açık tut” düsturuyla yüzyıllar boyu milletimize ilham kaynağı olmuştur. Ahiliğin ahlak ve çalışmaya ait prensipleri kısaca Ahilik felsefesi, dünyamızda ilerleyen toplumların modeli olacaktır. Bu görüş bir kehanet değildir. Bugün nasıl ki kalkınmış birçok ülkede Ahilik prensiplerinin izlerini görüyorsak, yarın da ilerlemiş toplumların yükselmesinde Ahilik ilkelerinin, önemli rol oynadığı görülecektir”

 

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Salih Gökçe de, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Adana’da bulunması nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın törenlere çok istemesine rağmen katılamadığını ve Ahilik Haftası’nı kutladığını belirtirken, Birlik Başkanı Barışık’ı da çok değerli konuşmalarından dolayı tebrik etti. Gökçe, “Böylesine önemli bir günde sizlerin arasında bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ahi Evran Teşkilatı’nın devamını sağlayan Yüce Türk Milleti’ne sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

Vali Yardımcısı Dr.Mehmet Ali Özkan da, Vali İlhan Atış’ın yurt dışında bulunması nedeniyle etkinliğe katılamadığını, Vali Vekili Fikret Deniz’in de Bakan Yıldız ile Karaisalı’daki açılışa gittiğini ifade ederken, “Ahilik, kardeşlik, eli açıklık, cömertlik anlamına gelir. Toplumumuzda Ahiliğin önemli yeri vardır. Ahilikte, hata ve kusurları örtmek, kendisini başkasından üstün görmemek önemlidir ”diye konuştu.

 

Konuşmalardan sonra Birlik Başkanı Barışık ve protokol mensupları, 60 yılı aşkın süredir esnaflık yapan Bayram Özer’e alkışlar arasında Ahilik kaftanı giydirip, bakır kahve takımı ve  tepsi hediye ederek kutladılar.  Geçen yılın Ahisi Hakkı Başman da, törene kaftanıyla katılarak, Yılın Ahisi Bayram Özer’i tebrik etti.

Barışık ve protokol mensupları Ahi Pilavı yedikten sonra birlikte köşker, kalaycı ve yorgancı esnafının el sanatları çalışmalarını inceledi, karşılıklı demir döverek, esnafın bayramını kutladılar. 

Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı Kutlamaları, Çarşamba günü de saat 10.00’da Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Temsilcilerinin Ahilik konusunu anlatmak üzere Adana Kurttepe Endüstri Meslek Lisesi’ni, 13.00’de Adana Ç.E.A.Ş Anadolu Endüstri Meslek Lisesi’ni, 15.00’de Meslek Yüksek Okulu’nu ziyaretiyle devam edecek.