İnsanoğlunun Tarihi Boyunca Kurduğu En Güzel Hayal

“Akın Özdemir’in Dünyası ile Bugünkü Dünya” konulu panelin açılış konuşmasını yapan ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir,  Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak düzenledikleri bu etkinliğin,  insanoğlunun tarihi boyunca kurduğu en güzel, en özgürlükçü, en adil hayalinin sahiplerinden birini daha katlederek bu düşü yok edeceklerini sananlara inat, 37 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Kapitalizmin Büyük Krizi Beklentisi

Faşizm tehdidi ağırlaştıkça, liberal ve bazı sol çevrelerde “Türkiye, yükselen piyasaların en kırılgan ülkelerinden biri olduğuna göre, dünya ekonomisi çalkantıya girdiğinde finans kapital Türkiye’yi terk edecek; patlak veren ekonomik kriz AKP iktidarının sonunu getirecek…” gibi tuhaf bir beklenti oluştuğunu, bu beklentinin yanlış ve yanıltıcı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Korkut Boratav, “Kapitalizmin büyük krizi beklentisi, sosyalist solun kültürel mirasında yer alır. Güncel ortama taşırken dikkatli olmak gerekir. Bir kriz olasılığını, “faşizme karşı finans kapital” senaryosuna bağlamak ham hayaldir” diye konuştu.

Dünya’ya Örnek Olan Kooperatif

Panelin ikinci konuşmacısı olarak söz alan Tire Süt Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, 1967 yılında 5 köylü tarafından kurulan ve bugün 63 köyde 1870 ortağı olan Tire Süt Kooperatifi’nin her gün ortalama 150 ton sütü köylülerden toplayarak fabrikada işlediğini söyledi.

Bölgede on yıl öncesine kadar yoksullukla mücadele eden köylülerin bugün kooperatif sayesinde inek sayısı ile orantılı olarak aylık 1500 TL’den başlayan gelir elde ettiğine dikkat çeken Eskiyörük, “Tire Süt Kooperatifi bu başarılarının sonucunda Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü FAO tarafından dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli seçilerek dünyaya örnek gösterildi” dedi.

Köylü Göçe Zorlandı

Akın Özdemir’in bir düşünce insanı ve iyi bir kooperatifçi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Haydar Şengül, “tarımdan uzaklaştırılan köylünün göçe zorlandığını, bu sürecin sonucunda kırsal nüfus 80’lerde örneğin toplumun yarısından fazlasını oluştururken bugün dörtte birine beste birine düşmüştür” dedi.

Panele, Özdemir’in eşi Mine ve kızı Deniz Özdemir, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ile çok sayıda ZMO temsilcisi ve çeşitli oda ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.