Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, Adana Aladağ’da meydana gelen kız öğrenci yurdu yangınının kaza değil, sorumluları belli olan bir cinayet olduğunu vurguladı.

Aladağ’daki yurtta olduğu gibi birçok yurt inşaatında ve yapımında gerekli önlemlerin alınmamasının felaketi beraberinde getirdiğini kaydeden Kuzu, 11 çocuk ve 1 bakıcının hayatını kaybettiği olayın ikinci duruşmasında önemli açıklamalar yaptı.

Mahkeme sürecinin başlamasının hemen ardından yanan yurt binasında gerekli keşif ve incelemelerin sürmesine aldırış edilmeden binanın tamamen yıkılmasının anlamsızlığını da ifade eden Kuzu, elektrik kontağının önlenemez bir felaket olmadığını ancak sorunların çözümü yerine adeta yangından mal kaçırırcasına hareket edilerek yeni felaketlerin önünün alınmasına fırsat verilmediğine işaret etti.

Türkiye’deki uygulamalar, denetim eksikliği ve yetersiz mevzuat düzenlemelerinin yangınların katliamlarına dönüşmesine yol açtığına vurgu yapan Kuzu, “Öncelikle çocuklarını kaybeden ailelere yeniden başsağlığı, yaralı çocuklarımıza da acil şifa diliyoruz. Bu facia bir kaza ya da kader değildir. Bu, denetimsizliğin yol açtığı, sorumlusu belli olan bir cinayettir” dedi.

Kozan Ticaret Odası Salonu’nda gerçekleşen ikinci duruşmada sanıkların tutukluluk halinin devamına, sonraki duruşmanın 9 Ekim 2017 tarihine ertelendiğini hatırlatan Kuzu, “Yangın göstermiştir ki somut olarak tedbirler alınmamıştır. Sanıkların yangın esnasında ve ardından başlayan yargılama sürecindeki umursamaz tavırları ve gazetecilere yönelik ‘teröristi mi çekiyorsunuz’ şeklindeki çıkışları olayın vehametini de gözler önüne sermektedir. Sanıkların suçu sabittir ancak çocuklarımızın hayatına mal olan yurtlara izin verenler, gerekli yasal düzenlemeleri yapmayanlar, mevcut düzenlemelerin hayata geçirilmemesine göz yumanlar da en az sanıklar kadar suçludur” diye konuştu.

Ali Kuzu, TMMOB Adana İKK olarak, yurt binasını işleten dernek yetkilileri ve sorumluları gibi ilgili kamu görevlilerinin de mahkemelerde hesap vermesinin önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi.