Adanahabermerkezi.com
Ancak abone başına takılacak akıllı su sayaçlarından her ay 30 Lira olmak üzere 12 ayda 360 lira alacak olan ASKİ’de suya zam yapılmayacağı açıklaması, yapılan son ihalelerle aslında farklı bir boyut kazandı.

ASKİ KAYNAK İÇİN ARSA, ÇEŞME VE KUYU SULARINI SATIŞA ÇIKARDI

Daha önceki dönemlerde sıcak para girişi nedeniyle Büyükşehir Belediyesine borç veren kurum durumunda olan ASKİ, fahiş akıllı su sayacına rağmen, bütçeyi dengelemek adına veya yatırım adı altında kaynak üretmek adına ASKİ’ye ait arsa, tarla çeşme ve kuyuları ihaleyle satışa çıkardı. 06.09.2017 07.09.2017, 18.09.2017 ve haberi hazırladığımız güne kadar son olarak 29.11.2017 tarihlerinde taşınmaz mal satışı için ilana çıktı.  Satışı yapılamayan taşınmazlar yeniden kanuna uygun şekilde ihaleye çıkarıldı. “ASKİ Genel Müdürlüğü İhale Yönetmeliği”ne göre “Açık teklif” usülü yapılan ihalelerde taşınmazların satışı ihalesi yapıldı.

ARSALARDA 1,6 YOĞUNLUK  VAR

ASKİ yaptığı taşınmaz malların satışında özellikle arsalarda 1,6 yoğunluk olması dikkat çekti. Bu yoğunluk, doğal çevreye uygun yoğunluk mudur? Yoksa ASKİ buraları satmadan önce yoğunlukları artırarak değerini yükseltti mi? Sorusu  vatandaş arasında sorgulanıyor.

ASKİ TAŞINMAZ SATIP GELİR SAĞLAYABİLİR AMA...

ASKİ, ihaleye çıkarılan taşınmazlardan olan sadece arsalarla ilgili tahmin edilen bedel 42 milyon 816 bin lirayı buluyor. Arsalarda yoğunluğun 1,6 olması ise bu bedelin çok üzerinde satılacağının da göstergesi. Bu arada Seyhan ilçesi Akkapı Mahallesinde 7 Eylül 2017 tarihinde ihaleye çıkan 8479/1 parsel nolu 7 milyon 994 bin 294 lira muhammen bedelli 1,6 yoğunluklu arsa daha sonraki ilanlarda yer almadı. Bu arsanın satılıp satılmadığı yada ne kadara satıldığı da merak ediliyor.

ASKİ, ÇEŞME, ARSALI SU KUYUSU, SU TULUMBASI VE ARSASI SATAR MI?

ASKİ’nin taşınmaz mal satışı ilanında en çok dikkat çeken şey, Köy Hizmetlerinden İl özel idaresine sonra da Bütünşehir yasasıyla kendisine geçen su kuyusu, çeşme gibi yerleri arsasıyla satması. Mevcutta “Su kuyusu”, “Çeşme”, “Kuyu ve avlusu”, “Su tulumbası ve avlusu”, olarak görünen yerlerin satılmasının ne kadar uygun olduğu da tartışma konusu. Zira ASKİ tarafından içme suyu götürüldüğü için boşa düştüğü düşünülen ve ilçelerde yer alan Su kuyusu”, “Çeşme”, “Kuyu ve avlusu”, “Su tulumbası ve avlusu” gibi tesisler herangi bir sıkıntı veya afette yedek su rezervi olarak düşünülmesi gerektiği uzmanlar tarafından dillendiriliyor.

BU ALANLARI KÖYLÜ ALABİLECEK Mİ?

Satışa çıkarılan su kuyuları, çeşme gibi yerleri içinde barındıran arsaların köylü tarafından alınamaması durumunda nasıl bir sıkıntı doğacağı da diğer bir merak konusu. Şayet  bu kuyuları parayı bastırıp biri alırsa ve bu kişi, sonra da bu kuyulardaki suyu köylüye satmak isterse ne olacak? Önlem alındı mı? Sorusu da akla geliyor.

ASKİ HİZMET YAPMAK İÇİN ARSA SATMAK ZORUNDA MI?

Vatandaş ise ASKİ’ye tepkili. “ASKİ Hizmet yapmak için taşınmazlarını satmak zorunda mı?” diye soran vatandaş, “ASKİ 800 bini aşkın su abonesinin 50 TL olan su sayacını, “akıllı sayaç” ile peyder pey 360 TL ye değiştiriyor. Bu yetmiyor, şimdi de taşınmazlarını satıyor. Yazık günah. Daha önceleri Büyükşehire borç para verecek kadar parası olan kurum ne hallere düştü” eleştirisini yaptı.

ASKİ’DE MADEM PARA YOK NİYE “ASKİ SPOR SALONU” YAPTILAR?

Vatandaşın diğer bir tepkisi de ASKİ Spor salonunun yapılması. Yaklaşık 20 Milyon lira bedelli spor salonu yerine işçiye maaşların ödenebileceğini ve hizmet yapılabileceğini belirten vatandaş “Malesef şov yapıyorlar. İşçiye maaşlarını gününde ödeyemiyorlar, ama gidip spor salonu yapıyorlar. Hayırdır. ASKİ’nin öncelikli işi spor yaptırmak mı? Sen işini doğru yap gerisine karışma. Şimdi de taşınmaz satıyorsun” diye tepkilerini dile getirdiler.

ASKİ BU ARSALARI BÜYÜKŞEHİRE VERSİN; PARK, OTOPARK YAPILSIN

Vatandaş ayrıca madem bu arsalar kullanılmayacak, o zaman Büyükşehir’e verilsin, ilçelerde Mahallelerde otopak, park alanı, yeşil alan yapılsın. Bari vatandaşa hizmet oluR” çağrısını yaptı. Bu arada ASKİ’nin ihalelerle ve konuyla ilgili gerçekçi açıklama yapması durumunda Adanahabermerkezi.com’da yayınlayacağımızı taahhüt ederiz.

İhale ilanı