5 Ocak Rotary Kulübü’nün “Adana, Atatürk ve Kurtuluş” adlı anma etkinliğinde konuşan yazar Mehmet Uluğtürkan, Atatürk’ün Mondoros Mütarekesi’yle Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih sayfasından silindiği günün ertesinde Adana’da olduğunu belirterek, “Mustafa Kemal Paşa, 11 gün kaldığı Adana’da Anadolu’yu kurtarma planları yaptı. Kendisine tam destek verdiklerini beyan eden yiğit Adanalıların desteğiyle kurtuluş mücadelesini başlattı. O dönem Adana sınırları içerisinde yer alan Dörtyol’da atılan ilk kurşunla başlayan kurtuluş süreci Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasıyla taçlandırıldı” dedi. 
 
“Bende bu vekayinin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vuku bulmuştur” diyen Atatürk’ün Meclisin açılmasından sonra en fazla ziyaret ettiği Anadolu şehirlerinden birinin Adana olmasının anlamlı olduğunu belirten Uluğtürkan, demokratik yönetim şekli Cumhuriyet fikrinin de 5 Ağustos 1920 günü Pozantı’da seçimlerle iş başına getirilen Vali ve Belediye Başkanı seçimleriyle yeşerdiğini söyledi. 

HAKKI YENEN BİR ADANA VAR
Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul Hükümeti’ne rağmen Adana’dan verdiği emirle İskenderun’a çıkmak isteyen İngiliz gemisinin batırıldığını anlatan Uluğtürkan, “Kurtuluş tarihinde hakkı yenen bir Adana var. Yaygın kanı, Kurtuluş Savaşı sürecinin 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışla başladığı yönünde. Ancak, bu doğru değil. Mustafa Kemal Paşa, süreci 31 Ekim 1918 günü Adana Murad Otel’de başlattı. Hasan Tahsin’in 15 Mayıs 1919’da İzmir’de sıktığı kurşundan yine 6 ay önce Adana’nın Dörtyol sancağında Kara Mehmet Çavuş’un sıktığı kurşun da göz ardı ediliyor. Kurtuluşun önemli kararlarının alındığı, seçimle Adana’nın vali ve belediye başkanının belirlendiği Pozantı Kongresi de gölgede bırakılıyor. Ders kitapları dahil yakın tarihin yeniden doğrularla yazılması gerekir” diye konuştu. 

KARBOĞAZI ZAFERİ ANLAŞMA GETİRDİ
Türkiye’nin kurulurken ilk uluslararası anlaşmalardan birini Fransa’yla yaptığına dikkat çeken Uluğtürkan, “Fransızları bu anlaşmaya mecbur eden bir zaferimiz var. Dünyada eşi olmayan bir kahramanlık destanı yazıldı. 44 Kuvvacı, aralarında 30’un üzerinde Fransız subayın bulunduğu 700 kişilik işgal ordusunu Karboğazı’nda esir aldı. Bu olay, Fransızları Ankara Anlaşması’na mecbur bıraktı. Kurtuluş tarihimizde Adana’nın her açıdan önemi büyük” dedi.
5 Ocak Rotary Kulübü Başkanı Füsun Eminoğlu da kulübe adını veren 5 Ocak Adana’nın kurtuluş gününün 100’üncü yılını anlamlı bir etkinlikle kutlamaya hazırlandıklarını söyledi. Atatürk’ü vefatının 83’üncü yıldönümünde saygı ve özlemle andıklarını belirten Eminoğlu, “O’nun eylem ve düşünceleriyle yürüdüğümüz yolda çocuklarımıza tam bağımsız ve çağdaş bir ülke bırakmak için ilerlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Konferans sonrası yazar Mehmet Uluğtürkan, Adana’nın işgal günlerini ve kurtuluşu anlatan İnkılap Kitabevi’nden çıkan ‘Kayıp Sancak’ adlı romanını 5 Ocak Rotary Kulübü üyeleri için imzaladı. Başkan Füsun Eminoğlu, Mehmet Uluğtürkan’a günün anısına teşekkür plaketi sundu.