Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 94. yıl dönümü kutlamaları Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törende günün anlam ve önemine dair konuşan Başkan Sözlü, Atatürk’ün bağımsızlık meşalesini Adana’dan yakarak Türk Milleti’nin esarete boyun eğmeyeceği mesajını verdiğini, Atatürk’ün liderliğine inanmış bir belediye başkanı olarak bugünün haklı gururunu yaşadığını ifade etti. Esaret tanımaz Türk Milleti’nin bağımsızlığını Adana’da temellendirdiğini belirten Başkan Sözlü, “Adanalılar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e inancı ve kararlılığıyla ilham vermiş, büyük zaferin kazanılmasında, Türk Milleti’nin esareti yıkarak bağımsızlık haykırışında Adana’nın etkisini Atatürk, 15 Mart 1923’te Adana’ya geldiğinde söylediği, ‘Efendiler, bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur’ sözleri ile ifade etmiştir. Bu söz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında Adana’nın tarihi önemini açıkça belirtmektedir” dedi.


“HALKA GÜVENMİŞ HAKK’A SIĞINMIŞTIR”

Milli bağımsızlık ve egemenlik düşüncesinin Adana’da oluştuğunu ve kurtuluş mücadelesi sonrası Atatürk’ü bağrına basan ilk şehrin Adana olduğunu belirten Başkan Sözlü, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk her türlü himaye ve mandaya karşı durmuş, güce tapmamış, halkına güvenmiş Hakk’a sığınmıştır. Bu inançla büyük Türk Milleti ve O’nun Lideri Atatürk emperyalizmin gücüne karşı duruş sergilemiştir.  Adana’ya gerçekleştirdiği ilk ziyaretten sonra İstanbul’a giden, işgal kuvvetlerinin demir atmış savaş gemilerini gördüğünde söylediği o meşhur  ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünün de ilham kaynağı Adanalılar olmuştur. Adana,  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e manevi cesaret veren şehirdir” diye konuştu.


“TÜRK MİLLETİ’NİN BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR”

Atatürk’ün Hatay planlamasını Adana’da yaptığını, Hatay’ın derin siyasi tercihle Türk topraklarına kazandırılmasında Adana’nın yiğit insanlarının katkısı olduğunu vurgulayan Başkan Sözlü, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milleti için verdiği bağımsızlık mücadelesi hala devam etmektedir. Son günlerde Avrupa ülkelerinde yaşadığımız krizler de bu mücadeleden dolayıdır. Anlaşılıyor ki emperyalizmin, o dönemin iş birlikçilerinin aziz Türk Milleti’ne karşı duruşlarında bir değişiklik yok. Unutulmasın ki tarihin hiçbir noktasında bağımsızlığından ödün vermeyen Büyük Türk Milleti bugün de hiçbir güç önünde eğilmeyecek, Türk vatanı ilelebet var olacaktır. Türk Milleti’nin inancı, azmi ve kararlılığı diridir” dedi.

Törende halk oyuınları gösterilerini sunarken, Vali Mahmut Demirtaş ile kent kurmayları da Uğur Mumcu Meydanındaki törende yer aldılar.