Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e ziyaret sırasında Adalet Bakanı Yardımcısı Zekeriya Birkan, Adana Valisi Süleyman Elban, Adalet ve Kalkınma Partisi  Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Adana İl Başkanı Mehmet Ay, Adana Milletvekilleri Tamer Dağlı, M. Şükrü Erdinç, Abdullah Doğru, Ahmet Zenbilci, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Adalet Komisyonu Başkanı M. Ali Çolak, Adana Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Torun ve Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir eşlik etti.

MESLEK VE AVUKATLARIN SORUNLARI AKTARILDI

Görüşmede TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, Adana Baro Başkan Yardımcısı Av. Miyesser Ersalan Önenli, Genel Sekreteri Av. İlker Mengü, Saymanı Av. V. Mert Kuşdemir ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Erkan Çetin, önceki dönem Baro Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş hazır bulundular.  Av. Gökayaz, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gökayaz, Bakan Gül’e Yeni Adana Adliye binasının tamamlanması ve hizmete açılması konusunda verdiği destek nedeniyle teşekkürlerini sundu. Av. Gökayaz, “Ziyaretiniz bizim için çok kıymetli. Sizleri burada misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunlarını sizlerle paylaşmak ve hep birlikte çözmek arzusundayız.” dedi.

AV. SEMİH GÖKAYAZ BAKAN GÜL'E SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SUNDU

Baro Başkanı Semih Gökayaz, avukatlık mesleği ve avukatların sorunlarını şu şekilde ifade etti;

*Avukatların, yargının üç kurucu unsurundan biri olduğu bu nedenle Yeni Adliye binasında avukatların da, hakim, savcı ve adliye personeli ile aynı şartlarda binanın otopark olanaklarından yararlanması gerekmektedir.

*Kürkçüler Cezaevinde, cezaevi nizamiye kapısında avukatlara yönelik yapılan GBT sorgusu hukuka aykırı olup bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir.

*Tarsus Kapalı Cezaevi Kampusuna avukatların araçlarıyla girişini engelleyen yeni uygulamaya son verilmelidir.

*KVKK uygulamaları, Avukatlık Kanunu’nun önüne geçmiş ve bu haliyle avukatlık mesleği yapılamaz hale gelmiştir.  Avukatlık Kanunu’nun 2. Maddesindeki yetkileri genişletecek ve güçlendirecek yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır.

*Yeni hukuk fakültesi açılmasının önüne geçilmeli, hatta akademik kadro olarak yetersiz fakülteler kapatılmalı ve üniversiteye giriş sınavındaki başarı diliminin yükseltilmesi sağlanmalıdır.

*Avukatların, aylık düzeyde elde ettiği gelirin asgari ücretin altında kalması halinde vergiden muaf olması sağlanmalıdır.

*Ticaret Mahkemelerindeki yetki değişikliği çok ciddi sıkıntılara yol açmış olup, bu durumun önceki haline getirilmesi sağlanmalıdır.

*Hakim ve Savcıların yaklaşık %65’i 0-5 kıdem yaşında olup, 6 ayda bir meslek içi eğitim programı planlanmalıdır.

*Stajyer avukatlara ücret ödenmesi konusunda yasal düzenleme yapılmalıdır.

*Soruşturma evresinde otuzar günlük sürelerde yapılan tutukluluk incelemelerinde, uygulama birliğinin sağlanması açısından inceleme gün ve saatinin sanık müdafine en az 3 gün öncesinden SMS yoluyla bildirilmesine dair yasal düzenleme yapılmalıdır.

*Sulh Ceza Hakimliklerinin verdikleri kararlara karşı dikey denetim yolu açılmalıdır.  

*Stajyer avukatların ikinci altı ayda duruşmalara katılmalarıyla ilgili uygulamada yaşanan sorunlar giderilmelidir.

Görüşme esnasında Bakan Gül’e,  Kürkçüler Cezaevi girişinde yapılan GBT uygulamasına son verildiği bilgisi paylaşıldı. 

Gökayaz tarafından aktarılan sorunların çözümü konusunda değerlendirme yapan Bakan Gül,  “ Sorunların çözümü konusunda baromuzla birlikte hareket edeceğiz. Bakanlığımız ile tüm iletişim kanalları açıktır. Bu ziyaret sırasında da birçok hukukçu meslektaşım bize eşlik etmiştir. Başkanımızın paylaştığı konuları çalışma arkadaşlarımızla ve barolarımızla birlikte değerlendirip çözümünü de hep birlikte sağlayacağız.” dedi.

AV. SEMİH GÖKAYAZ'DAN TEŞEKKÜR

Av. Gökayaz, Adliye önünde bulunan ve Yüreğir Belediyesi tarafından işletilen açık otoparkın ücretinin 2022 yılı sonuna kadar 5,00 TL olması konusunda verdiği destek için ziyarette hazır bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Adana İl Başkanı Mehmet Ay’a ve Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir’e, Yeni Adliye binası içerisindeki baro hizmet birimlerinin tahsisi konusunda destek olan Adana Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş’e ayrıca teşekkürlerini sundu.