“CMK UYGULAMALARI” MESLEK İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eğitim programına Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu üyeleri, avukatlar ve stajyer avukatlar programa yoğun katılım sağladı.  TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Volkan Bahadır’ın Moderatörlüğünde, Türk – Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız’ın sunumuyla Seyhan Oteli’nde gerçekleşen seminer Av. Semih Gökayaz’ın konuşmasıyla başladı.  Av. Semih Gökayaz, seminerin düzenlenmesinde katkıda bulunan başta TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan, TBB Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Koordinatörü Av. Sibel Suiçmez’e, Yönetim Kurulu üyelerine, TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu üyelerine, sunumda bulunacak değerli hocalara, seminerimize katılan meslektaşlarına ve Yönetim Kurulu Üyelerine ayrı ayrı Adana Barosu adına teşekkür etti. 

“MESLEKİ DONANIMA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Av. Gökayaz, meslektaşlarının mesleki donanımlarını arttırmalarının önemine değindi.  Avukatlık mesleğinin sürekli gelişim isteyen, güncel bilgileri takip etmeyi gerektiren ve sürekli yenilenen bir meslek olduğunu belirten Av. Gökayaz, “Staj eğitimleriyle, meslek içi eğitim seminerleriyle, panel ve konferanslarla meslektaşlarımızın bilgili ve daha donanımlı hale gelmesi için çalışyoruz. Çünkü, avukatın gücünün bilgisinden gelir. Başka bir yerden değil. ” dedi.

“GENELGE HUKUKA AYKIRI”

13 Haziran 2022 tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Av. Gökayaz, yargısal faaliyeti İçişleri Bakanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nün düzenleyemeyeceğini vurguladı.  Av. Gökayaz, "Ne yazık ki avukatlık mesleği ağır bir saldırı altında. Savunmayı yok sayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Genelge ile kollukta ve ifade sırasında avukatın beyanda bulunamayacağı belirtilmektedir. Kanunda açıkça Avukatın kollukta ve soruşturma aşamasında şüpheliye hukuki destek sağlar denilmesine rağmen sanki avukatlar psikolojik yardım için varmış gibi bir konuma getirilmesi kabul edilemez. Hukuk dışı genelgeye genelge bile demeyi zulüm sayıyorum. Bu metne karşı asla susmayacağız, direncimizi, hukuki mücadelemizi sürdürüp, mesleğimizi kanunun bize tanımış olduğu haklara dayanarak layıkıyla yerine getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 Av. Gökayaz, 14 Haziran’da Baro olarak, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali istemiyle Danıştay 10. Daire’de açılan davanın duruşmasına 50 meslektaşıyla katıldıklarını hatırlatarak, İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. 

Av. Gökayaz, TBMM’nin avukatlık mesleğinin çok can yakıcı sorunları varken Ankara ve İstanbul 2 No’lu Barolarının Adli yardım bütçesinden pay alması için düzenleme çabalarına da tepki gösterdi. 

Türk – Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, kürsü yerine ayakta slayt gösterimi eşliğinde iki bölümden oluşan ve interaktif gerçekleştirdiği yaklaşık 5 saatlik sunumunda; Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan Soruşturma, Kovuşturma evresinin aşamaları, İfade Alma, Sorgu, Delil, Şüpheli ve Sanık Açıklamaları, İspat, İspat İşlevi, Susma Hakkı, İkrar, Delil Yasakları, vicdani kanaat konusunu CMK Yasası’ndan örneklerle aktardı. Prof. Dr. Yıldız, sunumunda katılımcılarla farazi müdafi-şüpheli görüşmesi, olay hakkında muhakeme yapma ve çeşitli tavsiyeleri ile konuya dikkat çekti.  Ayrıca ceza yargılamasında avukatlık becerisi konularında önemli bilgiler sundu. 
Seminer sonunda konuşmacılara Adana Barosu adına teşekkür plaketi takdim edildi.