Adana Barosu ev sahipliğinde düzenlenen "İcra Hukukuna İlişkin Son Yargıtay Kararlarının Değerlendirilmesi" konulu panelin konuğu İzmir Barosu üyesi ve Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Av. Talih Uyar oldu. Çok sayıda kitabı, makaleleri ve verdiği konferanslarla icra hukukunda Türkiye’nin en tanınmış isimlerinden biri olan Av. Talih Uyar’ın bilgi ve deneyimlerini paylaştığı panel büyük ilgi gördü. Seyhan Otel Güney Balo Salonunda düzenlenen panele, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Albayrak, Baro Saymanı Av. V. Mert Kuşdemir, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Nevzat Elçi ve Av. Özcan Delihasan önceki dönem Baro Başkanı Av. Veli Küçük, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı.

KADINA YÖNELİK CİNAYETLERE “DUR” DEMEK ZORUNDAYIZ

Açılışta konuşan Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, İcra İflas Hukuku konusunda son günlerde gündeme gelen kanun tasarısı ile yapılacak değişiklikler konusunda avukatların bilgilendirilmesinin hedeflendiğini, bu anlamda bu panelin faydalı olacağını, diğer kanun değişiklikleri ile ilgili konferans ve seminerlerinde yine devam edeceğini belirtti. Kadına yönelik işlenen cinayetler konusuna da değinen Av. Semih Gökayaz, 2022 yılı Şubat ayında Türkiye genelinden çok değerli hukukçuların katılımıyla “Kadın Cinayetlerinin Önlenmesi” konulu çalıştay yapacaklarını söyledi. Çalıştay’dan çıkacak görüş ve önerilerin yasa teklifi olarak TBMM’ye sunulacağını ifade eden  Av. Gökayaz, son günlerde akıl almaz kadın cinayetleri ile tüm toplumun sarsıldığını belirterek “Bu cinayetlere elbirliği ile karşı koymalıyız. Şubat ayında yapacağımız çalıştaydan sonra ortaya çıkacak verileri toplayıp bir yasa teklifi hazırlayacağız. Bir kadın cinayetinin bile önüne geçebilirsek bizim için kıymetli olacaktır. Siz değerli meslektaşlarımızın da çalıştaya katkısını bekliyoruz.” dedi.

DANIŞTAY’IN KARARI SEVİNDİRİCİ

Av. Gökayaz, Emniyet Müdürlüğü’nün toplumsal olaylarda gazetecilerin ve yurttaşların video çekmesini engelleyen genelgesinin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasına karar verildiğini hatırlatarak, “Biz genelge sonrası bu uygulamanın yok hükmünde olduğunu söylemiştik. O günden sonra kolluk güçlerinin kamera kaydı yapan kişilere yönelik birçok şiddet olayını gördük. Bu ve benzeri uygulamaları tasvip etmemiz mümkün değildir. Kabul edilemez bu uygulamaya ilişkin genelgenin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş olması sevindiricidir” dedi. Av. Gökayaz, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz Cuma günü Adalet Bakanlığı bürokratlarını ağırladık. Uzlaştırmacılık alanında yaşanan sorunların tespitine yönelik çalışmalar yapıyorlar. Uzlaştırmacılık alanında çalışan meslektaşlarımızla birlikte, ziyaretimize gelen heyete bu konudaki sorunları ilettik. Alternatif çözüm yollarına karşı bir duruşumuz yok. Ama, ülkede çok değerli hukukçu potansiyeli ve genç insan kaynağı varken, hukukçular bir tarafa itilerek kamu personeli veya başka meslek sahipleri tarafından uzlaştırmacılık yapılmasına itiraz ettik. Bu konuda ücretlerin de yetersiz olduğunu dile getirdik. Bu konularda görüş birliğine vardığımızı düşünüyorum” dedi. Konuşmasında Adana Barosunun çalışmaları hakkında bilgi veren Av. Gökayaz, gündeme dair konularda görüşlerini ifade etti.

GÜNCEL GELİŞMELERİ AKTARDI

Av. Semih Gökayaz’ın açılış konuşmasının ardından Av. Talih Uyar, İcra İflas Kanunu tasarısı ile gündeme gelen değişiklikler, tasarıdaki eksik kalan yönler, yeni getirilen maddelerle ilgili değerlendirmeler yaparak, avukatların tasarı yasalaştığından karşılaşabileceği sıkıntılar ve çözüm yollar konusunda da bilgiler verdi. Programın son bölümünde ise avukatlar, uygulamada karşılaştıkları sorunlarla ilgili bilgi alıp, merak ettikleri konularda sorularını ilettiler. Av. Talih Uyar, avukatların tüm sorularını ayrıntılı olarak yanıtlayıp güncel örnekler verdi. Büyük ilgi gören panelin ardından Av. Semih Gökayaz, Av. Talih Uyar’a teşekkür plaketi verdi.