Baro Başkan Yardımcısı ve Hayvan Hakları Komisyon Koordinatörü Av.Miyesser Ersalan Önenli, Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Çağla Çınar Sevimli, Başkan Yardımcısı Av.Özge Buğa ve komisyon üyesi Av.Sedef Değirmen ile Adana Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ziyaretinde bulunuldu. Ziyaret sonundan tespitleri ve yetkililerin bilgileri doğrultusunda açıklama yapıldı.

Açıklamada; “Habersiz olarak yapmış olduğumuz ziyarette kendimizi tanıtarak bilgi almak istediğimizi ve bu konuda bize kapsamlı bilgi verecek bir personel talebinde bulunduk. Bize veteriner hekim ve 21 yıllık barınak personeli eşliğinde, hamile ve doğum yapmış annelerin, kısırlaştırılmak üzere getirilen veya toplanan ampute, köpeklerin, kedilerin, yavrularının, uyuz gibi hastalıklı hayvanların ve tehlikeli ırkların bulunduğu bölümleri ayrı ayrı gezdik ve inceledik.

Her gün 10:00 – 15:30 arası ziyarete açık olan barınağa gittiğimizde temizlik yapılmış ve halen de yapılıyordu ayrıca kesinlikle kötü durumda veya yaralı hayvan yoktu, zaten hasta hayvanlar tedavisi yapılarak ayrı bir müşahede kısmında tutuluyordu.

Her yer temizdi ve mama /su kapları temizlenip doldurulmuştu. Tüm bölümlerde hayvanların beslenmesine yetecek kadar yiyecek vardı ve yiyecekler için kullanılan malzemeler hayvanlar için uygundu.

Ampute hayvanların bölümü ayrı olduğu gibi bebekli anne köpeklerin de her biri için ayrı ayrı bölümlerde bebekleri ile birliktelerdi. Yine ameliyat odaları gezildi temiz ve sterildi ayrıca röntgen cihazı, kan tahlil cihazları, erken ve sıkıntılı doğumlarda bebek hayvanlar için kuvözler, ameliyat sonrası bakım odası ve kafesleri çok iyi durumdaydı.  Kısırlaştırılmak üzere getirilen veya toplanan hayvanlar hafta içi işlemlerinin yapıldığını hafta sonu 3 nöbetçi veteriner bulunduğu ayrıca hafta içinde saat 17:00’den sonra nöbetçi veterinerin bulunduğunu, veterinerlerin ve tecrübeli personellerin yeni gelen personellere de eğitim verdiklerini öğrendik. Tedavi bölümleri ayrı, kısırlaştırılan hayvanların yaralarının iyileşmesi sürecinde bulundukları alanlar ayrı, karantina kısımları ayrı ve birbirinden tamamen bağımsız bölümdelerdi. Kayıt işlemleri ve toplama usulleri ile ilgili de çok ayrıntılı bilgi verdiler, barınak müdürü, yetkili veteriner ve personeller ayrı ayrı ve çok ilgilendiler.

Belediye tarafından yasak ırkların toplanmadığı ama sahipli olan getirilip barınağa bırakılan 150 civarı köpek olduğunu öğrendik, uyuz köpeklerin ve tehlike ırkların kaldıkları tamamen ayrı ve diğer alanlardan uzak yer gayet iyi durumda ve sterildi, hatta yine temizlik yapılıyordu. Kedi bölümündeki kediler son derece sağlıklı ve temizlikleri oldukça iyiydi, minderleri, tırmalama tahtaları, kumları ve mama /su kapları doluydu. Yavru kedilerin bölümü ayrıca soğuk almaması için branda ile desteklenmişti. 

Barınak genel itibariyle konum açısından hayvanlara uygun ve geniş alanlardı. Yapılan ağaçlandırma çalışmaları vardı, ağaçların büyümesi sonrası tarafımızca çevrenin çok daha iyi olacağı kanaati oluştu. Kayıt personelleri dahil olmak üzere her bir personel oldukça ilgili güler yüzlü ve ekipman, kıyafet teçhizatları tamdı. Acil durumlarda kullanılan Hayvan ambulansları ihbarlara müdahale için hazır durumda idi. Ayrıca anlaşmalı otel, lokanta vb. yerlerden her gün düzenli yemeklerin alındığı bilgisini teyit ettik. 70 personel, kadrolu tam mesaili 13 veteriner hekim ile personel sayısı kapasiteye çok uygundu. Barınak 116 dönümlük bir arazi üzerine konumlu olduğundan rüzgar, güneş vb. yönlerden de her türlü aksi bir durum olmadığını tespit ettik.

Büyükşehir Belediyemizin bu denli örnek teşkil eden bir barınağı olması bizi çok mutlu etti ve emekleri içn çalışanlara teşekkür ettik. Yanımızda götürdüğümüz mamaları teslim ettik ve Baromuzun da barınak için varsa eksiklerini tamamlamak yahut iyileştirme çalışmaları yapmak adına işbirliği içerisin de olmaya hazır olduğumuzu bildirerek ayrıldık. Ayrıca geçici bakımevi olmayan ilçelere de büyükşehir hizmet vermeye çalıştığını bildirdi, ilçe belediyelerinde de bakım evlerinin kurulmasının şart olduğu konusunda hemfikir olduk bu nedenle ilgili belediyelerle bu konuyu görüşme kararı aldık.” dediler.