Atatürk Parkı'ndaki törende Baro Başkanız Av. Veli Küçük, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Miyesser Erselan Önenli ile birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Törene Baro yönetim kurulu üyeleri, TBB delegeleri, önceki dönem baro başkanları ile avukatlar katıldı.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, yaptığı açıklamada " 5 Nisan Avukatlar Günü’nde tüm meslektaşlarımın bu anlamlı gününü kutlarım." dedi.

Büyükşehir Belediye Bandosu da çaldığı marşlarla törene renk kattılar. Tören sonundan Baro tarafından katılımcılara karanfil verildi.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük’ün, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Adliye içerisindeki Mahmut Esat Bozkurt Salonu’nda yapılan basın açıklaması pandemi gölgesinde gerçekleşti. Av. Küçük, demokrasi, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, temel hak ve özgürlükler alanında savunmayı temsil eden, hukukun üstünlüğünün var olmasında bıkmadan, yılmadan fedakârca çaba gösteren tüm meslektaşlarının avukatlar gününü kutlayarak sözlerine başladı.

Adana Barosu’nun kuruluşundan bu yana baromuza kayıtlı olarak görev yapmış ve ebediyete intikal etmiş başta başkanlar olmak üzere tüm meslektaşlarını da rahmet ve saygıyla andı.

Av. Küçük, Baro genel kurulları için getirilen sınırlamaların pandemi mücadelesi ile ilgisi olmayan bir çifte standart uygulaması olduğunu ve gerçekçi, bilimsel, hukuksal bir dayanağı olmadığını ifade ederek, “Bu kısıtlamaların hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Nitekim siyasi parti kongrelerinde böyle bir kısıtlama getirilmemiştir. Siyasetin “Savunma Yargının kurucu unsurudur” cümlesini İçselleştirmelerini istiyoruz, Yargının diğer kurucu iki unsuru olan hâkim savcı gibi kamu görevi gören, avukatların da hak ettiği saygıyı görmesini istiyoruz.” dedi.

Hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartını 2022’de uygulamaya koymak üzere 125 binden 100 bine yükseltilmesini de olumlu olduğunu belirterek,  ayrıca avukatlıkta ihtisaslaşma/uzmanlaşma konusunun da önemine vurgu yaptı.

Av. Veli Küçük, avukatlık mesleğinin ifa etmenin her geçen gün daha da zorlaştığını belirterek, "Bu süreçte pek çok sözleşmeli olarak çalışan avukatın işine son verilmiş, birçok serbest çalışan avukat ise ofisini kapatmak zorunda kalmıştır. Umutsuzluk ve ekonomik bunalım nedeniyle genç meslektaşlarımızdan maalesef intihar edenler dahi olmuştur. Avukatların mesleki sorunlarına duyarsız kalınması, artık ekonomik sorunların ötesine gelmiştir. Bu nedenle, bir an önce özellikle genç avukatların ekonomik şartlarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Ayrıca tüm avukatlara yönelik olarak; KDV oranları indirilmeli, CMK ücretleri harcanan emekle orantılı olarak iyileştirilmeli, CMK kapsamında alınan dosyalardan beraat kararları ile ilgili Vekalet ücretlerinin ödenmesi geciktirilmemeli, SGK prim ve vergi mükellefiyetleri hafifletilmelidir." şeklinde konuştu.

Av. Veli Küçük, 104 emekli amiralin yayımladığı bildiriyi değerlendirdi. "Açıklama usul, yöntem ve saat itibarı ile geçmiş olumsuz deneyimleri hatırlatan, ancak Ayasofya Camii imamının dahi her konuda düşünce açıkladığı,  laikliğin dahi kaldırılmasını istediği günlerde, içeriğinde tehdit ve gözdağı gibi hukuka aykırı unsurlar olmayan, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Açıklamada asıl üzerinde durulan Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması, cübbeli, takkeli ve tarikatçı komutan, Atatürk ilkelerinin müfredattan çıkarılması endişesi ve uyarıları görev ve sorumluluk noktasındakiler tarafından dikkate alınmalı ve gereği yapılmalıdır.” diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararının iptali için Danıştay'a "Anayasaya aykırılık ve yürütmenin durdurulması" talebiyle dava açtıklarını da dile getiren Av. Küçük, İstanbul Sözleşmesinin kadına yönelik şiddet ve cinsel ayrımcılığı önleme konusunda hukuki olarak bağlayan ilk belge olma özelliğini taşıdığını belirterek, “Biz İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, sözlerini “Güzel ülkemizde şeffaf, denetlenebilir, laik, hukuk devletinin tüm kurum ve kurallarıyla işletildiği, hukukun üstünlüğünün egemen kılınacağına inancımla, aydınlık ve güzel günler umut ediyoruz. Tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü kutlarım. ” diyerek tamamladı.