Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Adana programı kapsamında Seyhan Baraj Gölü'ne balık bıraktı.

Pakdemirli, beraberinde Adana Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ile Seyhan Baraj Gölü yanındaki Kayıkkahe Tesislerine geldi.  Bakan Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda son yıllarda iç suların daha iyi değerlendirilmesi amacıyla ciddi bir balıklandırma faaliyeti başlattıklarını söyledi. Bu yıl hedeflerinin en az 50 milyon balığı bırakmak olduğunu aktaran Pakdemirli, "Hem iç sularda hem denizde, 50 milyon balığı bu sene hem sportif avcılığı desteklemek hem de denizlerimizin, iç sularımızın zenginliğini arttırmak maksadıyla sulara bırakıyor olacağız. Bu zenginliği sağlamakla birlikte eko sisteme de bu işin çok ciddi bir faydası var. Marmara'da bu sene yaşadıklarımızı biliyorsunuz. O yüzden ne kadar çok canlı yaşarsa o kadar çok iyi, iç sularımızda ve denizlerimizde. Bu etkinliğimizin de hayırlara vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardında Bakan Pakdemirli ve beraberindekiler, Seyhan Baraj Gölü'ne balık bıraktı.

Daha sonra Bakan Pakdemirli, Seyhan ilçesi Bahçeşehir Mahallesi'ndeki bir limon üreticisinin bahçesindeki hasat etkinliğine katıldı. Makasla limon kesip küfelere koyan Pakdemirli, tarım işçileriyle sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

"LİMONDA BU YIL DAHA BEREKETLİ BİR YIL İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Pakdemirli, limon üretiminde bu sene daha bereketli bir yılla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Basın mensuplarına açıklamalarda da bulunan Pakdemirli, bu yıl limonda 1 milyon 750 bin ton üretim beklediklerini aktardı.

Geçen yıl ise limon üretiminin 1 milyon 189 bin ton olduğunu hatırlatan Pakdemirli, "Bu sene daha bereketli bir yılla karşı karşıyayız. Alanlara bakacak olursak 2002 ve 2020'yi karşılaştıracağımız zaman aşağı yukarı ekiliş alanlarında yüzde 100'e varan, yüzde 97 bir artış var ama üretim artışımız da yüzde 126. Bugün itibarıyla limonda Türkiye, kendi kendine yüzde 117 oranında yeterli, yani bunun bir miktarı ihracata gidecek demektir. Dünya ortalaması verimde dekarda 1500 kilogramken bizde aşağı yukarı 2 bin 400 kilograma kadar bir verim var." dedi.

"ÇEKİRDEKSİZ LİMON ÜRETTİK"

Limon üretiminde Mersin'in birinci olduğunu vurgulayan Pakdemirli, Adana'nın da ikinci şehir olduğunu anlattı. Limon ihracatına ilişkin de bilgiler veren Pakdemirli, şöyle devam etti:

"2002'de limon ihracatı 239 bin ton iken 2020'de 471 bin ton limon ihracatımız var. Parasal değer olarak da aşağı yukarı döviz bazında yüzde 216 bir artış var. Tabii ki burada çok sayısız desteklerimiz var, bu desteklere tek tek girmeyeceğim ama çiftçimizi üreticimizi her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Ayrıca tüm bu yapılan çalışmaların dışında çekirdeksiz limon da ürettik. Bizim TAGEM'in laboratuvarlarında hibritleme çalışmalarla yani çiftçimize daha verimli, daha fazla üretim ve daha çok tercih edilen cinsleri ticari olarak ortaya koymak anlamında da çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz."

Narenciyede ise hasadın henüz başlamadığını anımsatan Pakdemirli, 4,5 milyon ton narenciye hedeflerinin olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Adana programı kapsamında Yüreğir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde pamuk hasadına katıldı. Önce elle daha sonra da pamuk toplama aracıyla hasat gerçekleştiren Bakan Pakdemirli, topladığı pamukları kamyona boşalttı.

Pamuk üreticisinin bu yıl son derece memnun olduğunu ifade eden Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti:

"Pamukta bu sene çiftçinin yüzü güldü. Pamuk fiyatlarından çiftçimiz memnun. 2020'deki pamuk üretimimiz 1 milyon 774 bin tondu, bu sene 2 milyon 250 bin ton pamuk üretimi bekliyoruz. Buradaki ana artışın aslında 80 kuruş olan desteğin 1,1'e yani 30 kuruş arttırılmasından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Bugün itibarıyla ekili pamuk alanı 330 bin hektar civarında. 2021'de de yani yüzde 27 artışla 2 milyon 250 bin ton bir ürün bekliyoruz. Son 19 yılda birim alandaki verim artışı yüzde 40. Bu özellikle tabi ki bizim bakanlığımızın enstitüleri başta TAGEM'in yapmış olduğu araştırmalardan Ar-Ge faaliyetlerinden kaynaklı olarak birim alanda aşağı yukarı yüzde 40 artışla 353 kilodan, 494 kilograma dekarda çıktı."

Şanlıurfa'nın pamuk üretimde birinci sırada olduğunu aktaran Pakdemirli, Adana'nın da 6. sırada bulunduğu ve pamuğun yüzde 7'sini ürettiğini belirtti. Adana'da eskiden daha fazla üretim olduğunu dile getiren Pakdemirli, sulu tarımla beraber üretimin başka ürünlere kaydığını söyledi.

"TARIMSAL DESTEK BÜTÇEMİZİN YAKLAŞIK YÜZDE 10'UNU PAMUĞA AYIRIYORUZ"

Bakan Pakdemirli, bu işi sadece pamuk üretimi olarak görmemek gerektiğini belirterek sözleri şöyle sürdürdü:

"Bir miktar dış ticarette desteklenmekle beraber, Türkiye'de üretilen pamuk ve desteğiyle beraber ihracatta da aşağı yukarı 27 milyar dolar bir ihracat potansiyeli bu tarlalardan yola çıkarak başlıyor. Geçen yıl dünya fiyatları 11,80 civarındaydı bu yıl itibarıyla 20 lira civarında bir dünya fiyatıyla karşı karşıyayız. İzmir Ticaret Borsasının fiyatlarına da bakarsak benzer fiyatlar orası için de geçerli. 10,65 geçen yıl fiyatları, bugün itibarıyla de 20,50 lira bir fiyatla karşı karşıyayız. Çiftçimiz memnun, tarımsal destek bütçemizin yaklaşık yüzde 10'unu pamuğa ayırıyoruz. Üreticimize veriyoruz, ayrıca 62 lira dekarda mazot desteği, 8 lira gübre desteği dekarda biraz önce de söylediğim gibi fark ödemesi desteğini arttırarak 1,10 lira kilogramda vermeye başladık. Ayrıca organik veya organomineral gübre desteği kullananlar için de yani gübresini farklı kullananlar içinde bir 20 lira daha dekarda fazladan bir desteğimiz var. Organik tarım desteği ise yine bireyselde 40, üretici grubunda da 20 lira daha fazla bir desteğimiz var."