Adana’da Okul Kıyafeti İmalatı ve Satıcıları Derneği’nin (OKİSDER) düzenlediği toplantıya Dernek Başkanı Ömer Ortakaya ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık, AGİD Tekstil Komite Üyesi Mehmet Taşkıran ve Adana AOSB Yöneticileri İsrafil Uçuran ve Mahmut Bakır,  Adana Ticaret Odası (ATO) Tekstil Komisyonu Üyesi Cevdet Şeker, Mersin Giyim Eşyası Esnaf Odası Başkanı Halim Çavuşoğlu, Niğde Terziler Odası Başkanı Alim Yeşil, Konya Ticaret Odası Meclis Üyeleri Ali Nadir Özdemir ve Ali Arbağ, Adana Kozan Kunduracılar Esnaf Odası ve Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Yahya Ocak, Gaziantep Ticaret Odası’ndan Nadir Gündüz, Eskişehir Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ali Sefa Şen katıldı.
 
Sektör temsilcileri kararın kendilerini, eğitim camiasını, ekonomiyi ne kadar etkileyeceğini konuştular. Törem Cafe’de yapılan toplantıda sektör temsilcileri kararın kendilerini ve eğitim camiasını, ekonomiye ne kadar etkileyeceğini anlatırken, Birlik Başkanı Kazım Barışık da, 16 milyon çocuğun eğitim aldığı okullarda kıyafet serbestliğinin üretici esnafı mağdur ettiği gibi öğrenciler arasında da sorunlar oluşturacağına dikkat çekti.

 
Başkan Barışık, “Kıyafet serbestliği ile onbinlerce işyeri kapanacak, yüzbinlerce insan da işsiz kalacaktır. Okullarda ise öğrenciler arasında kıyafet eşitliği ortadan kalkacak. Zengin marka giyerken, fakir öğrenci ezilecek. Kışkırtıcılar ortaya çıkacak ve öğrenciler birbirine düşürülecek. Uyuşturucu kullanımının ilkokullara kadar indiğine dikkat çekildiğinde,  sorunlu öğrenciler bir de kıyafet yüzünden bunalıma girerse, okullarda disiplin sağlama sıkıntısı daha da büyüyecektir. Maddi ve manevi manada diğer birçok olumsuzlukları da göz önüne aldığımızda, kıyafet serbestliğini ekonomide ve okullardaki sorunları daha da artıracağını düşünerek doğru bulmuyorum. Sayın Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımızın meseleye daha duyarlı yaklaşmasını bekliyoruz. Umarım, Hükümetimiz bu sıkıntılı uygulamayı gözden geçirir, esnaflarımız ve öğrencilerimiz yararına doğru olanı yapar” dedi. 

 

DERNEK YÖNETİCİLERİ NE DİYOR ?

Dernek Yöneticileri de, Türkiye’de yüz binlerce işyerinin,  okul kıyafeti satarak vergi verip işçi çalıştırıp geçimlerini sağladığını,  bütün okul kıyafetlerinin yüzde 100 ünün yerli malı olduğuna dikkat çekerek şöyle dediler:

 

 “Çin ve Hindistan’ın tekstilde tek giremediği sektör bizim sektörümüz. Sektörümüz darbe alır ise cari açık daha da artar milyonlarca insan işsiz kalır aileler dağılır. Depolarımız 2012, 2013 ve 2014 de satılacak ürünler ile dolu. Gelecek yılların hammaddesi, kumaşı, ipliği de okul kıyafetlerine göre hazırlanmış gelip depolarımızda görsünler. Başbakanımızdan ve Bakanımızdan bizi dinlemelerini istiyoruz. İşin güvenlik, disiplin yönü olduğu gibi ekonomik konusu da çok önemlidir. Ticaret, Sanayi,  Esnaf Odaları, sendikalar, siyasi parti ve STK temsilcileri bizim haklılığımızı kabul ediyorlar. Öğrenciler ve öğrenci velileri de okul kıyafeti serbestliğinin kaldırılmasını istiyorlar. Bizde sektörün temsilcileri olarak Türkiye’deki tüm imalatçı ve satıcılar adına sayın Başbakan’ımızdan , Milli Eğitim Bakanımız dan, milletvekillerimizden alınan bu kararı acilen yeniden gözden geçirmelerini ve bizleri de dinlemelerini istiyoruz”