BASINA VE KAMUOYUNA
 
“ Aylak Bar'da Tuz Biber adlı Stand-up programında gösteri yapan Pınar FİDAN, yapmış olduğu gösteride; Cem evlerine yapılan saldırılar hakkında “bu saldırılarda hiçbir Alevi kaybetmiyoruz, çünkü boş, Cem evinde Alevi yok, saldırganlar Cem evine Alevilerden daha çok gidiyor... Çok istiyorsan meyhaneye falan git ya da hepsini bir otele tıkıp yakabilirsin, geçmişte örnekleri var, ya neydi o...” şeklinde sözler kullanmıştır.
 
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılması neticesinde çoğunluğunun Alevi yazar, ozan, düşünür olan 33 aydın ve 2 otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmişlerdir.
 
Bu üzücü olay hafızalardan silinmemişken, Pınar FİDAN'ın bu olayları sıradanlaştıran ve övücü nitelikteki sözleri bizleri üzmüştür. 

Pınar FİDAN'ın gösteri esnasında kullandığı sözleri ve sonrasında yaptığı açıklamaları birlikte değerlendirdiğimizde, “saldırgan mizah" ve "ironi" olarak değerlendirilebilecek bir ifadenin bizi ziyadesiyle rahatsız ettiğini ve üzdüğünü belirtmek isteriz. 

Pınar FİDAN'ın sözleri yaşam hakkı ve inanç özgürlüğüne yönelebilecek tehditlere sebebiyet vereceği ve bu ifadelerden uzak durulması gerektiğini özellikle vurgulamak isteriz.

Pınar FİDAN’a sosyal medya üzerinden, eleştiri hakkının ötesine geçilerek hakaret etme ve linç etme mantığına da karşı olduğumuzu da belirtme ihtiyacı hissediyoruz.

Bu hadise göstermiştir ki; Madımak katliamındaki katillerin cezalandırılmaması, katliamının hesabının sorulmaması ve katillerin serbest bırakılması toplum vicdanını derinden yaralamıştır. 

Cezasızlığı bir politika olarak belirleyen otoriteyi tüm bu hadiselerin sorumlusu olarak görüyor ve bir an evvel bu cezasızlık politikasından vazgeçilmesi gerektiğini de ayrıca belirtmek istiyoruz.

Hak ihlallerinin yaşanmadığı, devletin ve bireylerin farklılıklara saygı duyduğu, hoşgörü ve tahammülün ön planda olduğu demokratik bir ülke talebimizi yineleyerek görüşlerimizi basına ve kamuoyuna saygıyla sunarız.