Esra Elönü’nün 2016 yılında sosyal medya hesabından “İslam’a göre IŞİD komutanıyla evlenmek geçerlidir” dediği paylaşımı alıntılayan Aydın’ın, “Alçaklıktır, katilleri övmektir” ifadesini kullanmıştı. Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, sanatçının dün gece yarısı polis eşliğinde karakolda 7.5 saat sorgulanmasına “Demokratik bir ülkede hiçbir sanatçı, hiçbir vatandaş hakkında demokratik hakkını, ifade özgürlüğünü kullandığı için soruşturma açılması kabul edilemez" diyerek sert tepki gösterdi.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, konuya ilişkin görüş ve düşüncelerini paylaştı.

“Orhan Aydın dik duruşuyla, beyninde/yüreğinde yankılanan sözü sakınmadan sese döndürüşüyle onurlu sanatçı/aydın duruşuyla aydınlanma mücadelemizde kıvılcımdır. Bugün ülkemizde maalesef seküler kimliklerin, laik sistemden yana olanların yaşam tarzları tehlike altındadır. Asıl eksiğimiz de farklı düşüncelere ve yaşam tarzlarına tahammülsüzlüğümüzdür.

Siyaset dünyasındaki gerilimin sanata yansıdığı, bu alanda da siyasi iktidara yönelik en küçük eleştirilere bile tahammül gösterilmediği, daha önce, Fazıl Say, Şevval Sam ve Sıla konser iptalleriyle gündeme gelmişti. Yine sanatçı Müjdat Gezen'in tiyatro okulunun kundaklanması, son olarak bir televizyon programında söyledikleri sözler nedeniyle Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in yönelik gözaltı kararı alınması da hala hafızalarımızdadır.

Sanatçının düşünce, ideoloji, siyaset dışı kalması düşünülemez. Sanatçılar da toplumun aydın kesimleri olarak elbette ki yaşamsal konulara dair düşüncelerini ifade edeceklerdir ve etmelidirler. Kimse bundan rahatsız olmamalıdır.

Sanatçılar toplumun düşünen ve aydın kesimleri olarak elbette ki ülke gündemine, toplumsal ve yaşamsal konulara dair düşüncelerini ifade edeceklerdir ve etmelidirler. Kültür ve sanatı baskı altına almaya çalışan yaklaşımların tümü yanlıştır.

İnsanlığın en önemli ve en değerli olgusu olan sanat; din,dil, ırk, mezhep ayırmaksızın insanları ortak platformda birleştirebilen bir anlatımdır. Atatürk’ün şu veciz sözüyle açıklamamı sonlandırıyorum: Efendiler; hepiniz milletvekili olabilirsiniz; bakan olabilirsiniz; dahası, Cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Ama sanatçı olamazsınız." ifadelerini kullandı.