Adana tarihinde ilk defa yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve ilgili taraflar, 'kentsel dönüşüm' kapsamında ilk defa bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi'nce 'Ortak Akıl Ortak Başarı' sloganıyla organize edilen toplantıya; Seyhan Oteli ev sahipliği yaptı. Yoğun ilgi gösterilen oturumda konuşan Vali Coş, çarpık yapılaşmanın sadece Adana'nın değil, Türkiye'nin genel sorunu olduğuna dikkat çekti. İmar kirliliğinin önüne geçilip, sağlıklı bir kentsel yapıya kavuşturulması, çarpık yapılaşmanın getirmiş olduğu sosyal sorunların ortadan kaldırılması ve kent sakinlerinin insanca bir yaşama kavuşturulması noktasında kentsel dönüşüm çalışmalarını önemsediklerini anlatan Coş, bu konuda yerel yönetimlerin çok ciddi bir çalışma içinde olmasının gelecek açısından umut verici olduğunu dile getirdi.

“BELEDİYE BAŞKANLARININ ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI ÖNEMLİ”
Coş, “Belediye başkanlarımızın bu konuda ellerini taşın altına koyarak sorumluluk üstlenmeleri ve gerekli çalışmaları yapmalarını memnuniyetle karşılıyorum. Bu alandaki çalışmaların başarıya ulaşması oldukça önemli. Bunun için herkesin destek olması lazım. Bugün burada gerçekleştirilen toplantı, meselenin öneminin kamuoyunca anlaşılması ve ortak bir mutabakat oluşturulması anlamında oldukça olumlu buluyorum” dedi. Kentsel dönüşüm konusunda yapılacak çalışmalar kapsamında yerel yönetimlerin hizmetinde olduklarının altını çizen Hüseyin Avni Coş, bugün Adana'nın geldiği noktanın ortada olduğunu ve bazı yerleşim bölgelerininse adeta 'büyük bir köy' haline geldiğine dikkat çekti.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM HAVA KADAR SU KADAR HAYATİ BİR İHTİYAÇ”
Coş, “Bu durum ne yazık ki Adana'ya yakışmıyor. Bu manzaradan biran önce kurtulmamız lazım. Oradaki sağlıksız şartlar, bölgede yaşayan vatandaşlarımıza büyük zarar veriyor. Kentsel dönüşüm, her şeyden önce onların yararınadır. Olumsuz propaganda yapıp da vatandaşın aklını çelmek isteyen artniyetli kişiler olabilir, yasadışı kuruluşlar olabilir. Bunlara asla itibar edilmesin. Kentsel dönüşüm; hava kadar, su kadar ihtiyaçtır. Bu konuda yapılacak her çalışmayı biz valilik olarak destekliyoruz. Ortaya konulacak çalışmalarla ilgili olarak bizden talep edilecek her şeyi memnuniyet ve ivedilikle derhal karşılanacaktır. Yerel yönetimlerin bu konuda hizmetindeyiz. Araç-gereç ve hatta personel açısından da desteğe hazırız” ifadesini kullandı.

“ADANA'YI DAHA İYİ BİR NOKTAYA TAŞIYABİLMENİN ÇABASINDAYIZ”
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz da, söz konusu toplantıyı düzenleyerek; geçmiş dönemde kentte görev yapan belediye başkanlarından hesap sormak, onları kamuoyu önünde teşhir etme gibi bir amaçlarının olmadığını, aksine Adana'yı daha iyi bir noktaya taşıyabilmenin çabası içinde oldukları uyarısında bulundu. Şehircilikte esas olanın; 'insan' olduğunu ve burada insanların ihtiyaçlarının karşılanmasının bir zorunluluk olarak öne çıktığını anlatan Aldırmaz, yaşam, iskan ve çalışma alanlarını yeniden yapılandırarak, yaşam kalitesini yükseltmek istediklerini dile getirdi. Adana'nın göçle oluşan çarpık yapılaşma sorunuyla karşı karşıya olduğunu, geçmişte olduğu gibi bugün de aynı sorunu yaşadığına işaret eden Aldırmaz, özellikle Seyhan'ın güney bölgesinde plansız yapılaşmanın öne çıktığı, burada sorunlarınsa her geçen gün büyüdüğünü belirtti.

“YENİ ADANA DOĞRU BİR TERCİH OLMASINA RAĞMEN EKSİKLİKLERİ VAR”
Her ne kadar 'Yeni Adana'nın doğru bir seçim olmasına rağmen, bölgede bir takım eksikliklerin bulunduğunu ifade eden Zihni Aldırmaz, bölgenin konut stoku ve ticari alanı olduğunu, ancak sosyal donatı alanları açısından çok ciddi eksiklikler taşıdığını anlattı. Aldırmaz, “Yeni Adana'da tiyatro ya da yaşam alanlar var mı? Yok. Peki resmi kurum var mı? Yok. Tüm bu eksiklikler bölgede kentsel dönüşümü zorunlu kılıyor” diye konuştu. Altyapıya bakıldığında 1960 yılında yapılan plana göre ASKİ'nin yer altındaki kanalizasyon, ana kolektörler ve aksların yapıldığını hatırlatan Aldırmaz, bunun yanında 2005 yılındaki projeksiyona göre kanalizasyonun bin 400 kişiye göre, içme suyununsa 2020 yılına göre 2 milyon 420 bin kişiye göre yapıldığı bilgisini verdi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR 'YAŞAM BİÇİMİ' OLARAK ELE ALINMALI”
Yoğunluk artışını altyapıya da yansıtarak, ciddi bir çalışma yapılmasının zorunlu olduğunu kaydeden Aldırmaz, bu konuda yapılacak olan çalışmalarınsa kaynak ve yetki meselesi olduğunu vurguladı. Kentsel dönüşümün bir 'yaşam biçimi' olarak ele alınması gerektiği belirten Aldırmaz, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Mevzuata aykırı ya da ruhsat alıp da ruhsata aykırı yapılarda çözüm çok kolay. İnşallah, bunu Şehircilik ve İskan Bakanımız ile Başbakanımıza da arz edeceğiz. Bugünkü mevcut yasalara; 'mevzuata aykırı yapılar alınamaz, satılamaz ve ipotek edilemez' şeklinde özetlenebilecek bir madde eklenirse sorun da önemli ölçüde çözülür ve hiç kimse bir metre fazla yapmaz.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALINMALI”
Kentsel dönüşümde ilçe belediyelerle birlikte Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan çalışmaların önemli olmasına rağmen, yetersiz olduğu eleştirisini de yapan Aldırmaz, resmi kurumların yapması gereken 'kentsel dönüşüm'ler de olduğunu, okulların nüfusa göre dağıtımının sağlanması, aynı şekilde sağlık ve nüfusla ilgili çalışmalar için de geçerli olmasını istedi. Kentsel dönüşümün Adana'nın öncelikleri arasında yer alması gerektiğini, bu konudaki çalışmaların sadece Büyükşehir Belediyesi'nin imkan ve olanaklarıyla yerine getirilemeyeceğini anlatan Aldırmaz, burada yapılması gerekenin kentsel dönüşüm alanındaki tüm çalışmaların bir bütün olarak ele alınarak; 'Kentsel Dönüşüm Master Planı' oluşturulması gerektiğini söyledi.

“ADANA YAKIN BİR GELECEKTE DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MERKEZİ OLACAK”
Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Adana'nın yakın bir gelecekte petrokimya sektöründe sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda da dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline geleceğine işaret ederek, bu kapsamda da kentin geleceği planlanırken söz konusu durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Bugün Seyhan genelinde 106 bin 498 bina olduğunu, bunun 38 bini ruhsatsız, 68 bin 498'inin de mevzuata aykırı olduğu bilgisini de veren Öztürk, bölgede bir yıl önce kentsel dönüşüm çalışmaları başladığını anlattı. Deprem gerçeğine de dikkat çeken Öztürk, yeni yapılacak binaların da deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ise, kentsel dönüşümün Adana açısından hayati önem taşıdığını ifade ederek, belediye olarak yaklaşık 2 yıl önce bu konuda gerekli çalışmaları başlattıklarını hatırlattı ve bu noktada da 11 bölgede 54 bin kişiyi kapsayan bir çalışma başlatıldığını anlattı.

“TÜRKİYE'DEKİ ÇARPIK VE RUHSATSIZ YAPILARIN YÜZDE 5'İ ADANA'DA”
Adana'daki çarpık ve ruhsatsız yapıların, Türkiye'nin yüzde 5'lik bir bölümünü oluşturduğuna işaret eden Çelikcan, bu oranın Yüreğir'deyse yüzde 80'e ulaştığını, bölgedeki mevcut yapıların da yüzde 91'lik bir bölümünün deprem riski altında olduğunun altını çizdi. Vatandaşın can güvenliği açısından kentsel dönüşümün hayati önem taşıdığını belirten Çelikcan, bu nedenle de kentte yeni yerleşim alanlarının oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu, kentsel dönüşümle birlikte refah seviyesi yüksek bir toplum ve çağdaş bir Yüreğir oluşturmanın çabasını verdiklerini vurguladı. Vatandaşın da artık kentsel dönüşüme sıcak baktığını, bu konuda kendilerinden talepte bulunduğunu kaydeden Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, çarpık ve ruhsatsız yapılar konusunda kendi bölgelerinde çok ciddi bir sorun ya da sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.

“YENİ KURULAN ÇUKUROVA'DA BİLE JEOLOJİK ETÜTLER YAPILMAMIŞ”
Şu anda bölgede 20 bin 205 bina olduğunu, bunun 17 bin 500'ünün ruhsatlı olduğuna dikkat çeken Arıkan, Çukurova'nın 1980'li yılların ardından kurulmasına rağmen, burada bile jeolojik etütlerin yapılmadığını söyledi. Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci de, 'Zararın neresinden dönülürse kardır' sözünü hatırlatarak, planlı bir kentleşmeye işaret etti. Planların emlakçıların eline bırakılmaması uyarısında bulunan Zenbilci, buna müsaade edilmesi halindeyse çarpık ve ucube bir kente de davetiye çıkartılmış olacağı dile getirdi. Sarıçam'daki yapılaşma oranının yüzde 10 seviyesine bile ulaşmadığını dile getiren Zenbilci, “Erken teşhis hayat kurtarır. Doğru ve yerinde bir kentsel dönüşümün de ilçede adeta kangrene dönen bölgeleri kurtaracağına inanıyorum” diye konuştu.