Derleme:  Adanahabermerkezi.com

Teklife göre Ak Parti 20 kurumda olan imar yetkisini, kendinin güçlü olduğu Belediye Meclislerine devrediyor. İmar konusundaki teklife göre imar değişiklikleri yetkisi, Belediye Meclisleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilecek.

Yerel Yönetimler yasasının en dikkat çekici bölümü İmar yetkisini düzenleyen madde olarak öne çıktı. Bu madde şöyle;

*Şu anda 20 civarında kurumda imar planı yapma yetkisi bulunuyor. Bu yetki, teklife göre sadece belediye meclisleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilecek. Belediyeler planları yapacak, bakanlık, kontrol ve denetim yetkisi kullanacak. Okul, yeşil alan, cami gibi olması gerekenler yapılmazsa bakanlık müdahale edecek ve bu tür yerleri kendisi yapacak.

* Plan tadilatları ilan edilecek. Hem muhtarlıklarda asılacak hem de elektronik ortamda yayınlanacak. Değişiklik yapılan arsanın üzerine de görünecek şekilde asılacak.

* Hizmetlerin daha iyi yürütülmesi için merkez ve taşra ilçeler ayrılacak. Merkez ilçeler kentin içindeki yerleşim yerleri, taşra ise uzaklardakiler olacak. Belediye nerelerin merkez nerelerin taşra olduğunu belirleyecek. Zabıta, mezarlık, otogar, ilaçlama, çöp gibi hizmetler taşra ilçelerine verilecek.

Ayrıca yasa teklifinde ilginç. Bir detay var. O da Valilerin hizmetleri yapma yetkisi verilmesi. O maddede özetle şöyle;

*Bazı hizmetlerin belediye tarafından yapılmaması halinde ise valilikler devreye girecek. Örneğin sular akmıyorsa valilik belediyeye 'bunu üç günde hallet' diyecek. Hâlâ sorun çözülmemişse işi valilik yapacak.