Tehdit, şantaj, küfür ve hakaretlerin havada uçuştuğu meclis toplantısında gündem dışı konuşmaların sonu gelmeyince maddeler görüşülemeden oturum ertelendi.

Büyükşehir Belediye Meclisi´nin Mart ayı 3. oturumu Başkan Aytaç Durak başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının başında gündem dışı söz isteyen MHP´li Mustafa Tuncel, kürsüye çıkarak uzun bir konuşma yaptı.

Yer yer elinde mikrofon gezerek konuşmasını sürdüren Tuncel, meclis üyeleri, oturumu yöneten başkan Durak, izleyici sıralarındaki bürokratlar ve gazeteciler de diyaloglara girdi; kürsüye toprak poşeti getirerek şov yaptı, Başkan Durak´ı bildiklerini açıklamakla tehdit etti, kendisine sarhoş benzetmesi yapana "O… çocuğu" diyerek küfretti.

Yaklaşık 1 saat aralıksız konuşan, bundan sonraki her oturumda konuşacağını bilgi ve belgeler açıklayacağını, 72 saat konuşsa bile Başkan Durak ile ilgili bildiklerinin 10´da birini bile anlatamayacağını savunan Tuncel, "Bana soruyorlar. ´Yıllardır Aytaç Bey´le birlikteydiniz. Ne oldu da ters düştünüz ?´ diye. Cevabını biliyorum da söylemeyeceğim. ´Başkan dün ne biliyorsanız söyleyin çağrısı yaptı. Karşısına çıkıp kimse bir şey demedi´ diyorlar. Şimdi söylüyorum. Başkan okul arsasını 30 liradan sattı, tapuda 18 liradan gösterdi. Vergi kaçırdı. Yalan beyanda bulundu. Bunu demedim mi? Çok laf yalansız, çok mal haramsız olmaz. Başkanın 2 milyar dolar serveti var" dedi.

Bunun üzerine Başkan Durak müdahale ederek, "Burası ne adliye ne mahkeme. Böyle yalan yanlış konuşursan insanların kafası karışır. Varsa bir yanlışlık, hukuksuzluk adliye 300 metre ilerde buyurun" diye çıkıştı.

Tuncel de, "Sizinle beraber hapis yatmaya razıyım. Şeref duyarım. Sizi tek göndermem. Nasıl bugüne kadar birlikteysek hapiste de birlikte yatarız" dedi.

Kendisini imar partisi genel başkanı olarak lanse eden yazara hak verdiği için Başkan Durak´a büyük tepki gösteren Tuncel, "Evet ben imar partisi başkanıyım. Çünkü Adana´nın imara ihtiyacı var. 15 yıl evvel yeşil alan ilan ettiğiniz, Türkiye´nin en büyük sanayici grubunun el koyduğunuz arsasına bu sürede bir tane ağaç dikmediniz. Geçen dönem eşinize ait arsayla ilgili yapılan imar düzenlemesinden dolayı 54 meclis üyesiyle birlikte yargılanıyoruz. İşte belge. Usulsüz plan değişikliği ve görevin kötüye kullanıldığı tespit edilmiş. Ben İmar Komisyonu üyesi bile değilim ama imar partisi başkanı ilan edildim. Başkan bu yazıyı kendisi yazdırdı. Bu konuda benden özür dilemezse bildiklerimi tek tek açıklayacağım" tehdidinde bulundu.

Başkan Durak, "Ne biliyorsan açıkla, başka güne bırakma" çağrısı üzerine Tuncel, "48 saat, 72 saat burada konuşurum. Ama başkan hakkında bildiklerimin onda birini bile anlatmamış olurum. Zırdeliyim. Burada üzerime benzin döker yakarım" diye bağırdı.

Başkan Durak ve ailesi ile ilgili özel anılarını anlatan ve "Kendisinin aile saadetini kurtardım" diyen Tuncel´in konuşmasına tekrar müdahale eden Başkan Durak, "Burada olmayan insanları itham etme. Yarın biraderler gelir seni burada tokatlarsa mani olamam. Konuştukların aile mahremiyetine giriyor" dedi.

Tuncel de "Beni tokatlayacak adam anasından doğmadı. Pusu kurup beni arkadan vurdurabilirsin. İmar Komisyonunda bile değilsin deyip imar partisi başkanı yakıştırmasından dolayı özür dilemediğiniz müddetçe konuşurum. Ucuz ekmek ve otobüs olmasın mahalleye muhtar bile olamazsın" iddiasında bulundu.

Başkan Durak araya girerek, "Dün akşam bir televizyonda imişsin. Biri aradı. Sarhoştu dedi. Ben de mümkün değil dedim. Şimdi şu konuşmalarını ayık bir adam nasıl konuşabilir diye düşünüyorum" dedi.


Tuncel ise "Seninle çok viski içtik. Sarhoş olduk" deyince Durak, "Ben hiçbir zaman sarhoş olmadım. Ne biliyorsan söyle, derinlere git" dedi. Tuncel, "Bana sarhoş diyen o… çocuğudur" dedi.


Tuncel, Başkan Durak´ın eskiden olduğu gibi meclis üyelerini birbirine düşürerek böl, parçala, yönet taktiğini uyguladığını da iddia ederek, "Eskiden olduğu gibi istediğiniz şekilde at oynatamayacaksınız. Buna müsaade etmem. Artık gırtlağıma kadar geldi. AK Parti´de, ANAP´ta, DYP de iken sözümü dinliyordun da şimdi ne oldu da dinlemiyorsun. Bu memlekette en büyük istihbaratçı benim. Belediyede sinek uçsa haberim olur. Buradan söylüyorum. Sözümü, bu meclisin sözünü dinlemedikleri, adrese teslim ihale yaptıkları takdirde belediye bürokratlarının canını yakarım" tehdidinde bulundu.

DURAK´TAN HODRİ MEYDAN
Tuncel´in suçlama ve tehditlerine cevap veren Başkan Durak, şunları söyledi:
"Her insan hata yapabilir, acaba benimde bir yanlışım, günahım mı var da söyleyecek diye bekledim. Ama bozuk plak gibi aynı şeyler tekrar ediliyor. Onca yıldır seçime girdim, bugüne kadar yüz kızartıcı bir şeyimi kimse bulamadı. Ne mutlu bana. Yalnız bu arkadaş benimle birlikte yürümeseydi, meclis üyesi yazın demeseydik seçilebilir miydi bilemiyorum. Burada aslı esası olmayacak aile içi meselelere girdi. Bugüne kadar bana iftira atan ikisi eski gazeteci 5 kişiyi mahkemelerde mahkum ettirdim. Hakkımda 300´den fazla soruşturma açıldı. Müfettişler bir şey bulamadı. Bir şey bulamadığını rapor eden müfettişlere bile müfettiş gönderdiler. Böyle izansız, saygısız, iğrenç sözler sarfeden üyeyi dışarı atma yetkim var. Ama bunu yapmadım. Herkes benim ne kadar sabırlı olduğumu, bu arkadaşın da seviyesini görsün istedim. Bu konuşmaların hepsini Çukurova TV´de noktasına dokunmadan yayınlatacağım, nazım geçer. Diğerlerinden de rica edeceğim. Bütün Adana´ya sesleniyorum. Gayrimeşru, hukuka aykırı işin olduğunu iddia eden varsa adliye 300 metre mesafede. Elim, savcılığa gitmeyenin yakasında olacak" dedi.

Yaşanan gerilim sebebiyle daha önce söz isteyen AK Parti’li Ali Acembekiroğlu, CHP´li Bekir Sıtkı Özer, Necmettin Atay konuşmaktan vazgeçti.

Söz alan AK Parti’li Abdullah Doğru ise Adana Büyükşehir Belediye Meclisi´nde 3 günden bu yana Başkan Durak´ın rejisörlüğünü, meclis üyelerinin de figüranlığını yaptığı bir tiyatro sahnelendiğini söyledi. Doğru, "Sayın başkan, belediye meclisini paspas ettiniz. Bu meclisten istemediğiniz hiçbir şeyin geçmesi mümkün değil. Rüşvet konuşmalarının geçtiği ses kaydıyla ilgili haberlerde AK Parti´nin de adı geçiyor. Biz hem Seyhan hem de Büyükşehir meclisinde bu petrol istasyonu ile ilgili talebe karşı oy verdik. Mecliste 1985 model bir belediyeyi ve başkanın 1976 yılındaki anılarını konuşuyoruz. Yeni projeleri değil" dedi.

Başkan Durak´ın su faturaları ile dağıttığı Önce Adana gazetesinde hükümete yönelik eleştirilerine de atıfta bulunan Doğru, "5 ayda ne değişti, hangi kaynağınız kesildi de önce övdüğünüz hükümeti eleştiriyor, halka şikayet ediyorsunuz. Bu meclise ve bize bir özür borcunun var. Onu bekliyoruz" dedi.

Bu arada, Başkan Durak, "Rüşvet konuşmalarına ilişkin ses kaydında adın geçiyor" dediği CHP´li Bekir Sıtkı Özer´e dönerek, "Bu sözüm yanlış yerlere çekildi" deyince CHP´li Hüsnü Karadere ayağa kalkarak, "Bu kayıtla ilgili beni ve partili arkadaşlarımı zan altında bırakamazsınız. Rüşvet aldığımız, konuşma yaptığım ispatlanırsa hemen istifa eder giderim. Kim söylerse şerefsizdir" deyince Başkan Durak, "Konuşmayı yapan, adını söyleyen arkanda oturan partili arkadaşın Mehmet Esendemir. Ona sor" dedi. Bunun üzerine ayağa fırlayan Mehmet Esendemir, "Bu kasetteki konuşmanın bana ait olduğunu ispatlayabilir misiniz? İftira atıyorsunuz. Benim elimde de sizin yakınlarınızın rüşvet istediğine ilişkin kayıt var" diye bağırdı.

Başkan Durak, her şeyin adli mercilerin incelemesi ile ortaya çıkacağını ifade etti.


Son olarak söz alan MHP´li Zihni Aldırmaz, rüşvet konuşmalarına ilişkin ses kaydı bulunan petrol istasyonu ile ilgili maddenin Seyhan ve Büyükşehir Belediyesi komisyon ve meclislerindeki süreci anlattı. Mecliste MHP, AK Parti ve CHP´li üyelerin oyları ile oy çokluğu ile reddedildiğini, bu kararda ses kaydına ilişkinin söylentilerin yayılmasının etkili olduğunu söyledi.

Toplantı, konuşmaların uzaması sebebiyle gündeme ilişkin maddelerin görüşülemeden ertelendi.

Bu arada Gergin Meclis öncesi gazeteciler de birbiriyle sataştı Mustafa Ucum meclis öncesi,  “Kürşat atılganla ilgili haberi girmediği için Murat Karaköse’ye sataştı. Sizin gazete 30 bile satmıyor. Sırf MHP’li diye Paşa’nın haberlerini girmiyorsunuz. Sizin gazeteniz 30 tane satıyor. Kürşat paşaya karşı önyargılısınız. Ayıp yapıyorsunuz. Sizi herkese rezil edeceğim. Rıfat gelsin ona da söyleyeceğim. Yaysat’a gittim sordum herkesi kandırıyorsunuz” dedi.

Meclis Sonrasında ise Hakan Köker biriyle atıştı. Basın Bürosu diğer tarafı alıp belediyeye sokarken, Köker’i de uzaklaştırdılar ama MHP’li gruptan bir üye konuşmaya devam etti. Doğan Gülbasar’ da adamın üzerine yürümek istedi.
Ardından Rıfat söylemez geldi. Üçü de laf sataşmalarına devam etti diğer tarafa karşı. Ardından Erden Arat çıktı ortaya, MHP’li olan adamın yanına gitti. Ne oluyor dedi. Basın bürosundan biri böyle böyle oldu diyince Arat da Köker’in üzerine yürüdü. Köker’de “bu lafları duyup susacak mıyım” dedi.
Erden Arat da Köker’e laflar saydırdı.
Sonrasında ortalık sakinleşti.