Adanahabermerkezi.com

DSİ'nin açıklamasına göre 3 Aralık tarihi itibariyle içme suyu kullanımı için İstanbul'da baraj doluluk oranları toplam yüzde 24, Ankara'da toplam yüzde 12, İzmir'de ise yüzde 36 oranında. Adana'da ise 4 Aralık günü ASKİ verilerine göre yüzde 66,31 düzeyinde. Adana Bu oranda Türkiye'de su sorunu olmayan en şanslı kent durumunda.

ÇATALAN BARAJI ÇÖZÜM OLDU

Adana'da su sorunun yaşanmamasının nedeni 2000'li yıllarda dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın kuyu suyu yerine Çatalan'dan su geirmek için Çatalan projesini hayata geçirmesi oldu. O dönem sert eleştirilerin hedefinde olan Aytaç Durak DSİ ile görüşerek Çatalan projesini Alman kredi kuruluşu KfW'den yüzde 2 faizle, 10 yılı ödemesiz, 30 yıl vadeli 80 milyon DM (40 milyon Euro) kredi alarak gerçekleştirmişti.. Kredi ana para ödemesi de 2009 yılı itibariyle başlamıştı. Projenin ilk etabı, 9 Ekim 2002 tarihinde tamamlanarak Seyhan - Yüreğir'den başlanarak kente dünya standardında üretilen içme suyunun dağıtımına başlanmıştı. 

KUYU SUYU KULLANIMI SON BULDU, BUNA KARŞIN İÇME SUYU PROBLEMİ YOK

O gün için "Kentin 40 yıl su ihtiyacını karşılayacak" denilen ve 2040 yılında Adana'nın 4 Milyon nüfusa ulaşacağı varsayılarak hayata geçirilen proje, 20 yıl sonra hedeflendiği gibi, içme suyu soruna çözüm oldu. Ayrıca kalitesiyle deTürkiye'de en iyi durudaki çeşme suyu konumunda. Kuyuların kullanılmamasıyla yer altı suyu problemleri yaşansa da Adana genelinde ulaşılan bölgelerde temiz, sağlıklı su sunulması bakımından değerli bir hizmet olarak görülüyor. 

AYTAÇ DURAK'A HAKKINI TESLİM ETMEK GEREKİYOR

Özetle, Çatalan projesi nedeniyle o günün şartlarında büyük eleştirilerin hedefinde olan Aytaç Durak'a bugün hakkını teslim etmek gerekiyor. 

İstanbul, Ankara ve İzmir'de içme suyu konusunda kuyu suyu kullanılmasına rağmen, "en kötü senoryada hiç yağmur yağmazsa, 3-5 ay yetecek suları kaldı" açıklamaları yapılırken, Adana'da barajlarda yüzde 66 oranında suyun bulunması, son günlerde belki de Adanalıları mutlu edebilecek ender haberlerden biri oldu. 

Bu arada, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Çatalan içme suyunu ilçelere gidebilmesi çin çalışmalarını sürdürüyor.