Van'da Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen panelde konuşan Kanadoğlu, paketin halkoylamasına sunulması halinde çok vahim sonuçların doğacağını söyledi.

Değişikliklerin iki ana temele aykırı olduğunu kaydeden Kanadoğlu, bunları hukuk devleti ilkesi ve yargı bağımsızlığı olarak sıraladı.

Kanadoğlu, paketin maddelerinin tek tek değil, toplu halde oylanması konusunda da, "Bu şekilde halk oylamasına götürülürse vatandaş seçme hakkını kullanamaz. Eğer beğendiği maddenin yasalaşması için beğenmediklerine yol verecekse veya bazılarına yol vermek için 'hayır' diyecekse, bu, hukuk devletinde olmaz" dedi.

Kanadoğlu, paketin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi halinde neler olacağı konusunda da, "Evvela, ikinci maddeyi (Anayasa) düşünün; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olduğu yazılıdır. Yani hukuk devleti ilkesi hiçbir şekilde değiştirilemez ve değiştirilmesi mümkün değildir. Anayasa değişikliği  Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğü taktirde mahkeme tarafından iptal edilir" diye konuştu.

Kanadoğlu, değişiklik halk oylamasında kabul edilse dahi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebileceğini kaydetti.

"Uzlaşma önemli"

Kanadoğlu, bu nedenle uzlaşmanın önemli olduğunu söyledi.

"Yangından mal kaçırır gibi bir taslak hazırlarsanız, sonucunun pek iyi sonuç getirmeyeceği çok açık bir şekilde görülüyor" diyen Kanadoğlu, "Henüz zamanı geçmiş değil. Bir takım iyileştirme çabaları belki gerçeği gösterir ve bu yola girilmez" dedi.

Kanadoğlu, Anayasa değişikliğinin yurttaşa sorulamayacağını belirterek, "Bu gidiş bizi daha çok yoracak, bizi daha çok bölecektir. Daha büyük sorunlar çıkartacaktır" diye konuştu.