Yabancılara Türkçe öğretimi son yıllarda oldukça hız kazandı. Ülkemize gelen yabancılar Türkçe öğretim merkezlerinde Türkçe öğrenmeye başladı.

Bu alanda materyal konusunda problemler olduğunu göz önüne alan Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülden Tüm, 10 yıllık akademik çalışmalar sonucunda “Pratik Türkçe Seti” kitabını yazdı. Yrd. Doç. Dr. Tüm, çıkardığı kitabı Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı makamında ziyaret ederek tanıttı.
Yrd. Doç. Dr. Tüm, Prof. Dr. Kibar’a “Pratik Türkçe Seti”ni Tanıttı.

Yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülden Tüm tarafından yazılan ‘Pratik Türkçe Seti’, Anadolu DKM Yayınları tarafından piyasaya çıkarıldı.  Yrd. Doç. Dr. Tüm, bu kitabın 2004 yılında Türkiye’deki yabancı dil olarak Türkçe öğreten beş üniversiteden birisi seçilen Çukurova Üniversitesi’nde  yoğun Erasmus Dil Kursu’nda (IELC) kullanmaya başladığını söyledi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı makamında ziyaret ederek kitap hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Tüm, kitabın MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) ve Dışişleri Bakanlığı’nın Bakanlıklar arası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yurt dışında Türkçe öğretmek üzere görevlendirildiği 2004-2006 yıllarında Minsk Devlet Yabancı Diller Üniversitesi ve Belarus Devlet Ekonomi Üniversitesi’nde taslak kitabı olarak kullanıldığını söyledi.

10 Yıllık Akademik Çalışmalar Sonucunda Hazırlandı.

Belarus’ta yabancılar için kullanılan yabancı dil Rusça kitaplarını inceleyerek yaptığı değişiklikleri 10 yıl boyunca çeşitli öğrenci gruplarıyla (Belaruslu öğrenciler, Erasmus öğrencileri, Portland Devlet Üniversitesi ve U-Penn Üniversitesi öğrencileri, Bireysel gruplar) denediğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Tüm, 2012 yılında Öğretim Üyesi Geliştirme Programıyla gittiği ABD Portland Devlet Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’ndeki çalışmalarıyla son şeklini verdiğini ve  "Pratik Türkçe Seti”ni oluşturduğunu söyledi.

“Avrupa Dil Kriterleri Çerçevesinde, Modern Dil Öğretim Teknikleriyle Hazırlandı.

Yrd. Doç. Dr. Tüm konuşmasına şöyle devam etti;

“Avrupa Dil Kriterleri çerçevesinde, modern dil öğretim teknikleriyle hazırlanmış, Türkçeyi en pratik bir şekilde öğretmeyi hedefleyen bir settir. Sınıf ortamında olduğu kadar öğrencilerin bireysel olarak da Türkçe öğrenmesini kolaylaştıran ve çoklu zekâ kuramına göre hazırlanan bu set, 18 yaş üstü yetişkinlere hitap etmektedir. Yetişkinler için kısa dönem kurslarda okutulabilen bu set, kısa dönemli yetişkin dil okullarında ve üniversitelerde kullanılmaktadır. Toplam 120-144 saatlik bir süreyi içeren set üniversitelerdeki yabancı öğrenciler tarafından beğenilmektedir. Bireysel Türkçe öğrenimine de uygun olan Pratik Türkçe Ders kitabında üniteler kolaydan zora, yakından uzağa ilkelerine göre yetişkinlerin günlük hayatta kullanılabilecekleri konulardan ve etkinliklerden oluşmaktadır. Kitabın İngilizce dil bilgisi açıklamaları, hatırlatmalar ve sözlükçe bulunmaktadır. Kitapta Türk kültürüyle ilgili metinler de yer almaktadır. Kitapta birçok kitapta yer almayan telaffuz çalışmaları da mevcuttur. Ünitelerdeki sözcük listesi hece sistemine göre sunulmuştur. Atasözleri ve güzel sözler ünitelerdeki dil bilgisi konuları dikkate alınarak verilmiştir. Ayrıca, bu kitap renkli olup öğrencilerin yaş seviyelerine uygun resim ve fotoğraflarla desteklenmiştir.”