ÇEVRESEL YIKIMLAR HAT SAFHAYA ULAŞTI

ÇMO Adana Şubesi’nin çevreye duyarlı gazetecilere plaket töreninde konuşan Şube Başkanı Kenan Doğan, çevre kirliliği yaratan unsurlara dikkati çekti. Ekolojik temellere dayanmayan planlama ve uygulamalar nedeniyle Çukurova’da ve yaşadığımız kent olan Adana’da çevresel yıkımların kritik seviyelere çıktığını vurgulayan Doğan, Sugözü termik santralinin yarattığı çevresel kirlilik ortadayken, ülke genelinde 35 adet termik santralin daha yapılmak istendiğini söyledi.

 

YENİ TERMİK SANTRALLERLE HAVA SOLUNAMAZ HALE GELECEK

Doğan, ‘Bu santrallerin 17 tanesinin Adana’da yapılması için çalışmalar yapılmakta ve iki tanesinin de ÇED toplantısı gerçekleştirilmiştir. Kömürle çalışacak bu termik santrallerin faaliyete geçmesi durumunda saatte ortalama 200 ton kömür kullanacakları belirtilmiştir. Termik santraller mevcutta yaşanan hava kirliliğine kirlilik ekleyerek, havayı solunamayacak bir duruma getirecektir. Yaşam alanlarımızda artık nefes almakta zorlanacağımız durumlar oluşacaktır” dedi.

 

HAVA KİRLİLİĞİ UYARISI

Valilik İstasyonu Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonundan alınan verilere göre Adana’da geçen yıl partikül madde (PM) miktarının yasal limit değerlerini yıl içerisinde 39 kez aştığını ifade eden Doğan, “Yönetmelik insan sağlığı açısından 1 yıl içerisinde maksimum 35 defa limit aşılabileceğinden bahsetmektedir. Yani Adana’da mevcut koşullarda özellikle kış aylarında zaten hava kirliliği yaşanmaktadır. Termik santraller bu kirliliği katmerli hale getirecektir” uyarısını yaptı.

 

BASIN EMEKÇİLERİNE TEŞEKKÜR

Çevre Mühendisleri Odası’nın halkın ortak değerlerine, doğal çevreye ve yaşamın sürdürülebilirliğine müdahale olarak gördüğü çevresel müdahaleler karşısında, mücadelesini korkusuzca sürdürmeye devam edeceğinin altını çizen ÇMO Şube Başkanı Kenan Doğan,  doğal çevre ve yaşamın sürdürülebilirliği adına yürüttükleri mücadelede kendilerini yalnız bırakmayan, gerçekleri halka ulaştırmada kendilerine destek olan basın emekçilerini de unutmadıklarını kaydetti.

 

ÇEVREYE DUYARLI GAZETECİLERE PLAKET

Adana’da görev yapan tüm basın mensuplarına verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Doğan, gazeteciler M. Ömer Üney, Başak Ordu, Durmuş Çelik, Murat Berhun, Vural Köse, Sefa Saygıdeğer ve Anıl Görmek Aksak’a Çevreye Duyarlı Basın Ödülü’nü takdim etti.