Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan emekçilerin aylardır döktükleri alın terini alamadığını belirterek, “Özellikle taşeron şirketlerde görev yapan emekçi kardeşlerimiz elektrik, su faturalarını ödeyemez, evlerine ekmek dahi götüremez hale gelmiştir. Çalışanların alacakları derhal ödenmelidir. Aksi halde emeklerinin karşılığını tam olarak ve zamanında alamayan emekçi kardeşlerimizin yaşadığı ve bundan sonra yaşayabileceği her olumsuzluğun sorumlusu belediyeyi yöneten kadrodur” dedi.

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, yaptığı yazılı basın açıklamasında Adana Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan emekçilerin kanayan yarasına parmak bastı.

“BÜYÜKŞEHİRDE TAŞERON İŞÇİLER 4 AYDIR MAAŞ ALAMIYOR”

Barut, Adana’nın daha yaşanabilir bir kent olması noktasında görev yapan Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki emekçilerin aylardır maaş alamadığını vurguladı. Edindikleri bilgilere göre, 1 Kasım itibariyle taşeron işçilerinin 4 aylık hak edişlerinin ödenmediğini kaydeden Barut, kadrolu işçilerin ise beş ikramiye, 6 fazla mesai ile Kurban Bayramı yardımlarının ödenmediğini aktardı.

“ALTIN KOZA A.Ş.’DE DE ÜÇ AYDIR MAAŞ ÖDENMİYOR”

Belediye şirketleri bünyesinde çalışan personellerin de aynı şekilde mağdur olduğunun altını çizen Barut, “Edindiğimiz bilgilere göre Altın Koza A.Ş. personelinin de bugün itibariyle üç aylık maaş alacağı ödenmemiş durumda. Ayrıca, Altın Koza A.Ş.'de işten çıkarılan birçok işçinin tazminatı da hala ödenmiş değil ve kendi görüşlerine uzak olan onlarca işçi, ailelerinden uzak bölgelerde çalışmaya ya da istifaya zorlanıyor” diye konuştu.

“TOPLUMSAL BİR SORUN HALİNE GELDİ”

Emekçilerin alacaklarının ödenmemesinin toplumsal bir sorun haline geldiğine dikkati çeken Barut, “Büyük bir kısmı açlık sınırının altında olan asgari ücretle çalışan emekçi kardeşlerimiz evlerine ekmek götüremediği gibi, elektrik, su gibi zaruri ihtiyaçlarının faturalarını da ödeyememektedir. Maaşlarını zamanında alamadıkları için kredi kartı borçları katlanan, bankalardan aldıkları kredilerle yaşamlarını idame ettirmeye çalışan emekçi kardeşlerimizin büyük bir bölümü bugün icralık olmuş durumda” şeklinde konuştu.

“KAYNAKLAR DOĞRU KULLANILMALI”

CHP grubu olarak Büyükşehir Belediyesinin geçmişteki borçlanma taleplerine emekçilerin döktüklerin alın terinin karşılığını almaları, yani alacaklarının ödenmesi şartıyla olumlu yanıt verdiklerini dile getiren Barut, “Emekçi kardeşlerimiz CHP Gurubunun bu tavrı sayesinde alacaklarını tahsil edebilmişti. Geldiğimiz noktada bu sorunun kronik hale gelmesi Büyükşehir Belediyesinin iyi yönetilemediği gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır” diye konuştu.

“EMEK EN YÜCE DEĞERLERDEN BİRİDİR”

Büyükşehir Belediyesi yöneticilerine emeğin en yüce değerlerden biri olduğunu hatırlatan Barut, “Bugün Büyükşehir Belediyesinde çalışan emekçi kardeşlerimiz, maaşlarının ödenmemesi nedeniyle ağır mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetin acilen giderilmesi zorunluluktur” ifadelerini kullandı.

“SENDİKA DELEGELERİ SÜRGÜNLE Mİ TEHDİT EDİLİYOR?”

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde yetkili sendika olan Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası Adana Şubesi’nin yaklaşan kongresi öncesinde sendika delegesi olan işçilerin taşra ilçelere sürgüne gönderilmekle tehdit edildiği yönündeki iddiaları da gündeme taşıyan Barut, “Emekçilerin haklarını savunmakla yükümlü ve görevli olan bir sendikanın kongresine belediyenin müdahil olduğu ve belediye yönetimine yakın birinin desteklenmesinin istendiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığına inanmak istiyoruz. Belediyenin asli görevi sendika seçimlerine müdahil olmak değil, emekçilerin emeklerinin karşılığını alın teri kurumadan tam ve zamanında ödemektir” dedi.