Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü Polis Haftası etkinlikleri kapsamında projelerine hız verdi. Daha önce çocuklara "Çocuk polisi kimlik kartı" dağıtarak onları suça karşı uyaran polis bu kez de çocukların dikkatini çekmek için "Nasrettin Hocalı" broşür projesi hazırladı. Polis, son projesinde hem çocukları uyarmayı hem de Nasrettin Hoca´yı tanıtmayı amaçladı. Polis, Nasrettin Hoca ile çocukların ilgisini çekip, onun 12 altın öğüdü ile çocukları suça ve suçluya karşı uyarıyor. Broşürde Nasrettin Hoca´nın eşeğe ters binmiş bir resmi yer alırken yan tarafta, "Çocuklarım aklınızda bulunsun" başlığı altında 12 öğüt yer alıyor.

Polis, Türkiye´ye örnek olacak bu çalışmasını bugün uygulamaya koydu. Basılan 100 bin broşür ilköğretim okullarında dağıtılmaya başlandı. Toplum destekli polisler ilk önce Ziyapaşa İlköğretim Okulu´ndaki öğrencilere Nasrettin Hoca´lı broşürü dağıttı. Çocuklar önce ne olduğunu anlamazken, broşürde Nasrettin Hoca´yı gördükten sonra broşürleri almak için adeta birbirleriyle yarıştılar. Polislerin etrafını saran öğrenciler broşürü almak için kıyasıya mücadele ettiler. Öğrenciler daha sonra hemen Nasrettin Hoca´nın 12 altın öğüdünü okumaya koyuldular.

NASRETTİN HOCADAN ALTIN ÖGÜTLER
"Çocuklarım aklınızda bulunsun" başlıklı broşürde Hasrettin Hoca çocukları şu öğütlerde bulunuyor:
"Yabancı kimselerle konuşmayın, ailenizden habersiz herhangi bir yere gitmeyin. Tanımadığınız kişilerin aracına binmeyin. Üzerinizde fazla para ve eşya bulundurmayın. Evden dışarı çıktığınızda nerede ve kiminle olduğunuzu mutlaka ailenize bildirin. Tanımadığınız kişilere kapınızı açmayın. Issız yerlere tek başınıza gitmeyin. Okul önünde açıktan satılan yiyecek ve içecekleri almayın. Taşıtlara binerken ya da inerken hareket halinde olup olmadığına dikkat edin. Hareket halindeki aracın açık olan camından kolunuzu ya da başınızı çıkarmayın. Bisikletle taşıt yoluna çıkmayın. Karşıdan karşıya geçerken araçlara dikkat edin. Aile bireyleri araç kullanırken emniyet kemeri takmadığı zaman ya da hız yaptığında onu uyarın."

Broşürü okuyan öğrenciler polisin suça ve suçluya karşı kendilerini uyarmasına teşekkür ederek, "Polisimizin bizi düşünmesi çok iyi. Çünkü bazı arkadaşlarımız suçluları bilmiyor. Burada suçluların nasıl birileri oldukları yazıyor" dedi.

Çocuklar broşürün Nasrettin Hoca´lı olmasını ise çok olumlu bularak, "Biz Nasrettin Hoca´yı çok seviyoruz. Onun fıkralarına çok gülüyoruz" diye konuştular.

"HEM KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITIYORUZ HEM ÇOCUKLARA SUÇ VE SUÇLUYU ÖĞRETİYORUZ"
Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, polislerin son yaptığı projenin Türkiye´de bir ilk olduğunu belirterek, "Bu proje ile arkadaşlarımız adeta bir taşla 2 kuş vuruyor. Türk güldürü ustası Nasrettin Hoca ile çocukların dikkati çekiliyor. Bu yolla broşürde verilen öğütlerin çocuklar tarafından okunması sağlanıyor. Ayrıca kültürümüzü çocuklarımıza aşılıyoruz" dedi.

Kesmez, Emniyet Genel Müdürlüğü´nün devletle vatandaşın, devletle çocukların bütünleşmesi için projeler ürettiğini, hem genel merkez hem de valilik ve emniyet müdürlüğü olarak çocukları çok önemsediklerini ve bu projenin de bunun örneği olduğunu söyledi. Kesmez, toplum destekli polislik tarafından geliştirilen projelerin temelinde ´ağaç yaşken eğilir" atasözünden yola çıkıldığına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Çocuk küçük yaşta eğitilirse ileride suçlu ve suça karışması daha az olur. Biz onları kazanmaya çalışıyoruz. Bu çocukların çoğunu da kazandık. Bu proje kapsamında ilk etapta 100 bin broşür basıldı. Ancak bizim amacımız 459 bin ilköğretim öğrencisine ulaşmaktır."