Bu kapsamda birçok yabancı üniversite ile ikili anlaşmalar imzalayarak öğrenci ve personel değişimi gerçekleştiren ÇÜ, şimdi de Amerika Portland State Üniversitesi ile ikili iş birliği anlaşması sağladı.

 

Portland State Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Dış İlişkiler Birimi Başkanı ve Dekanlardan oluşan bir heyet, Çukurova Üniversitesi’ni ziyaret etti. Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu’nda gerçekleşen ziyarete Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Azmi Yalçın ve Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ile birlikte, ilgili Fakülte Dekanları, Bölüm Başkanları ve Enstitü Müdürleri katıldı.

Amerikalı heyete Çukurova Üniversitesi’nin tanıtım filminin izletilmesi ile başlayan toplantıda, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Üniversite hakkında bilgi verirken; Portland State Üniversitesi Rektör Yardımcısı da, kendi üniversitelerini tanıttı. Tanıtım sunumlarının ardından iş birliği anlaşmasının içeriğinin konuşulduğu toplantıya geçildi.

 

Amerika Portland State Üniversitesi ile Çift Diploma Antlaşması Yapıldı

Yapılan toplantı sonucunda Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci ve akademisyen değişimi yapılması kararı alındı. Ayrıca geçen yıl imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde “Yüzde Yüz İngilizce Programları”nın bazılarıyla “3+1” programının uygulanmaya konulması konusunda prensip kararı alındı. Bu program çerçevesinde, Çukurova Üniversitesi öğrencileri ilk üç yılını Çukurova Üniversitesi’nin ilgili bölümünde öğrenimini tamamladıktan sonra, son bir yılını Portland State Üniversitesi’nde tamamlayarak çift diploma alma hakkına sahip olacak. Ayrıca son bir yılını Amerika’da geçirip Portland State Üniversitesi’nden diploma aldıktan sonra da, eğer isterlerse bir yıl daha öğrenim görerek yüksek lisans okumaya hak kazanabilecek.

 

Ortak Bilimsel Dergi Yayımlama Kararı Alındı

Toplantıda ayrıca her iki üniversitenin iş birliği yapacağı bir de bilimsel dergi çıkarılmasına karar verildi. İngilizce olarak yayımlanacak derginin editörleri de yine her iki üniversitenin mensuplarından oluşacak. Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde “Political Economy of the Middle East” adlı İngilizce yüksek lisans programının karşılıklı yürütülmesi ve akademik iş birliği yapılması için de ayrıca iki üniversitenin yetkililerinin prensip kararı aldığı bildirildi.