ADANA'NIN DÜNYA KENTİ OLMA HEDEFİNDE EN BÜYÜK GÜÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
Törende konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, “Çukurova Üniversitesi’nin Adana’da olmadığını bir hayal edelim. Adana’nın her bakımdan ne kadar çoraklaşacağını tahmin edebiliriz. Üniversitemiz ne kadar gelişir ve büyürse dünya üniversiteleri arasında yerini alırsa, Adana’nın da dünya kenti olma hedefine o denli yaklaşmış olacağımızı söylemek istiyorum. Bunun için en büyük gücümüz Çukurova Üniversitesi’dir. Bu kurumun akademisyen ve öğrencileri her zaman Adanalıların baş tacı olmuştur” dedi.

ADANA ÜNİVERSİTELER KENTİ OLMALI
Adana’nın bir üniversiteler kenti olmasını da arzu ettiklerini belirteen Vali Coş, “Bunun için böyle bir hedefe ulaşabilmemiz için insanımızın ilim adamı ve öğrencilere özel sevgi ve saygı göstermesi lazım. Ulusal düzeyde Adana’nın akademisyen ve öğrencileri bağrına basan bir kent imajı verebilirsek, o zaman Adana’nın akademisyen ve bilim dünyasından da tercih edilebilirliğine toplumsal bir destek sunmuş oluruz. Adana’da ki tüm kanaat önderlerimize çağrıda bulunuyorum. Tüm üniversitelerimize sahip çıkalım eğer bu olguyu sağlayabilirsek Adana’nın dünya kenti olmasına katkı sunmuş oluruz” diye konuştu.

ADANA'NIN ÖNCÜSÜ ÜNİVERSİTELER OLMALI
Vali Coş, Adana’nın toplumsal değişim ve dönüşümünde Çukurova Üniversitesi’nin bugüne kadar sağladığı katkıyı daha fazla arttırması gerektiğini vurguladı. Coş, “Adana’nın öncüsü ve yönlendiricisinin üniversite ve bilim adamları olması lazım. Adana’da başarılan ya da başarılamayan her durumda üniversitelerimizin kendisini hissedar kabul etmesi önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

2 BİN 65 AKADEMİK PERSONEL
Üniversite bünyesinde eğitime devam eden 16 fakülte, 5 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı, 3 enstitü ve 29 araştırma ve uygulama merkezinin bulunduğunu aktaran ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa  Kibar, profesör, doçent ve yardımcı doçent olarak görev yapan 943 öğretim üyesi, 430 öğretim elemanı ve 692 araştırma görevlisi olmak üzere 2 bin 65 akademik personelin görev yaptığını kaydetti.

570 ULUSLARARASI ÖĞRENCİ
2013-2014 eğitim öğretim yılına 12 bin 111 ön lisans, 30 bin 109 lisans ve 4 bin 476 yüksek lisans öğrencisi ile başladıklarını belirten Kibar, üniversitede 342 lisans, 177 lisansüstü eğitim alan toplam 570 uluslararası öğrencilerinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kibar, dünyanın hızlı bir değişim sürecinden geçtiğini özellikle bilim ve teknoloji alanında yaşanan dinamik değişimlerin ekonomiden sosyal ve siyasal hayata kadar birçok alanı önemli biçimde etkilediğini söyledi. 
Üniversitelerin kuruldukları şehirlerle birlikte yükseldiklerini ve Çukurova Üniversitesi’ni seçen bir öğrencinin Adana’yı seçtiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Kibar, "Bu nedenle Çukurova Üniversitesi’ne gelen öğrencilerin, bu güzel şehrin siz güzel insanlarıyla buluşacak. 40 yıldır yaptığınız gibi bu yıl da ailelerinden koparak aramıza katılan öğrencilerimizi kucaklayacağınız için hepinize şükranlarımızı sunuyoruz" şeklinde konuştu.

“ADANA İLE BÜTÜNLEŞMEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Adana ile bütünleşmeyi, dayanışmayı, işbirliğini üniversite olarak çok önemsediklerini vurgulayan Rektör Kibar, "Göreve geldiğimiz günden beri yönetim olarak şehirle bütünleşme yolunda, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, devlet kurumları, özel kuruluşlar ve yerel yönetimlerle çeşitli alanlarda iş birliği yaptık, yardım aldık, yardım ettik. Üniversite-sanayi işbirliğini, mesleki sertifikasyon çalışmalarını, şehrin gelişip değişimine hizmet edecek kültürel, sanatsal ve sportif çalışmaları teşvik ettik" dedi. 
Açılış konuşmalarından sonra açılış töreni Çukurova Üniversite Devlet Konservatuarı’nın müzik dinletisi ve ardından Prof. Dr. Emin Kansu "Üniversite, Bilim ve Mentorluk" konulu açılış dersini verdi.