Haber: M.Ömer ÜNEY/YENİ ADANA

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Muhabiri Murat Kışlalı'nın haberine göre Hükümetin, Adana-Mersin hattını Antalya gibi yeni bir turistik merkezine çevirmek üzere planladığı Çukurova Bölgesel Havaalanı ihalesinde, havalimanına her yıl 2.5 milyonu iç hat, 600 bini dış hat olmak üzere 3.1 milyon yolcu garantisi verdiği ortaya çıktı. Yeni Adana Gazetesi, Murat Kışlalı aracılığıyla ihale şartnamesinin önemli unsurlarına da ulaştı. Buna göre, ihaleyi kazanacak yükleniciye ödenecek garanti bedeli ilk yıl 13.5 milyon Avro, ilk 10 yılda da 192 milyon Avro'ya kadar çıkabilecek.
Devletin özel sektöre garanti ettiği yolcu miktarının, Çukurova’nın yerine geçeceği Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın yolcu sayısının iç hatlarda 3, dış hatlarda ise 2 katı kadar yüksek olması dikkat çekiyor.

Büyük tartışmalara neden olan ve Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın kapanmasına neden olacağı belirtilen Çukurova Bölgesel Havalimanı gerçeği dudak uçuklatıyor. Yetkililerin ve ilgili bakanların Adanalılar'ın tüm serzenişlerine karşın Şakirpaşa Havalimanı'na zarar vermeyeceğini öne sürdüğü Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın kamu parasıyla yapılan ilk özel havalimanı özelliği taşıyacağı ortaya çıktı. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Muhabiri Murat Kışlalı'nın haberine göre havalimanının Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın yerine geçmesi bekleniyor. Yeni Adana Gazetesi, Kışlalı aracılığıyla ihale şartnamesinin detaylarına da ulaştı.
Hükümetin, perşembe günü çıkacağı Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın Yap-İşlet-Devret ihalesi şartnamesinin ayrıntılarına göre ihaledeki önemli unsurlar şöyle:
İŞLETMECİLİK KOMPLE VERİLECEK
İlk defa tüm havaalanı işletmeciliğinin devri ile ilgili ihale yapılıyor. Konma/konaklama gibi tüm pist, apron hizmetlerinin de verileceği bir proje. Bugüne kadar, sadece terminal işletmeciliği ihale edilirdi. Sabiha Gökçen’de kapsam biraz daha geniş tutulmuştu.
ŞAKİRPAŞA'NIN YERİNE GEÇECEK
İhaleyi yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın kapanacağı yolunda herhangi bir taahütte bulunmamasına karşın, Proje’nin şehir içinde kalan ve rant potansiyeliyle dikkat çeken Adana Havaalanının yerine geçmesi bekleniyor.
EN BÜYÜK HAVAALANLARINDAN BİRİ
Tarsus ilçesi sınırları içinde 10 milyon yolcu kapasiteli, 320 bin m2 kapalı alana sahip, Türkiye’nin en büyük havalimanlarından birisi olacak.
SIFIRDAN YAPILACAK
Ayrıca, hacimli bir havalimanı olarak, hiç altyapısı bulunmayan, ilk inşaat olacak. Bugüne kadarki terminal ihaleleri varolan bir havaalanının, modernizasyonu veya kapasite arttırımı şeklindeyken, bunda havaalanı baştan inşa edilecek.
TEKNİK YETERLİK
İhaleye katılacaklarda 25 bin m2 büyüklüğünde iç veya dış hatlar terminal binası yapmış veya işletmiş olmak, 400 bin m2 pist, apron, taksiyolu yapmış olmak ya da iç ve dış hatlar seferi yapılabilen bir havaalanı yapmış veya işletmiş olmak şartları aranacak.
KONSORSİYUMDA YÜZDE 20 ŞARTI
İhaleye katılan konsorsiyumsa, ortaklardan bu şartı taşıyan birisinin en az yüzde 20 hisseye sahip olması yeterli olacak.
MALİ YETERLİKTE RASYOLAR
2008, 2009, 2010 mali tablolarına göre, ister sadece son sene, ister son iki sene isterse de son 3 senenin verilerinde Dönen Varlıklar/Kısavadeli borçlar için 1,20; Özkaynak/toplam aktif için 0,25; ve Kısa vadeli banka borçları/özkaynaklar için 0,60 oranlarını taşımak yeterli olacak.
YETERLİLİKLER HAFİF KALIYOR
Yeterlilikler, önceki havaalanı ihaleleri düşünüldüğünde bu projede hafif kalıyor. Ancak sıfırdan yapılacak büyük çaplı bu projeye bu dönemde finansman bulmak için ya büyük ya da kamudan kolay finansman bulabilen bir firma olmak gerekiyor.
DEVLETİN VERECEĞİ GARANTİLER
Devlet ilk yıl; iç hatlar için 2,5 milyon yolcu başına 3 avro, dış hatlar için ise 600 bin yolcu başına 10 avro garanti veriyor. İhaleyi kazanan firma bu yolcu rakamlarına ulaşamazsa, kalan fark devlet tarafından karşılanacak. Başlangıç garanti yolcu sayıları Adana’nın içhatlarda 2 katı dışhatlarda 3 katı.
GARANTİNİN ÜST SINIRI
Yolcu sayıları 10 sene boyunca, yılda yüzde 5 arttırılacak. 10. seneden sonra sabitlenecek. Bu rakamlara göre devlet, ihaleyi kazanacak firmaya, ilk yılda toplam 13,5 milyon avroluk garanti verecek. Bu rakam artarak 10. yılda 22 milyon avroya ulaşacak. İlk on yıl için toplam garanti 191 milyon 792 bin avro olacak.