TMMOB Ziraat Mühendisleri  Odası Adana Şube (ZMO) Başkanı Şahin Yeter, Türkiye’nin 25 milyon dönüm arazide tarım yapmaktan vazgeçtiğini söyledi. Kanal A’da yayınlanan ve gazeteciler Murat Berhun ile M.Ömer Üney’in hazırlayıp sunduğu ‘Satır Arası’ programına katılan Yeter, Türkiye’de tarım topraklarının hızla azaldığını belirtti. Avrupa Birliği Uyum Yasaları sürecinin Türk çiftçisinin tamamen aleyhine olduğunu savunan Yeter, “Tarım nüfusumuz azaltılmaya çalışılıyor, tarım topraklarımız azalıyor. Hükümet çiftçiye samimi destek sunmalıdır” dedi.
Türkiye’de üreticinin desteklenmediğini öne süren Yeter, pamuk üreticisinin el üstünde tutulması gereğine vurgu yaptı. Tarım ülkesi olmasına rağmen yıllık 3 milyar doları pamuk ithali için dış sermayeye aktaran Türkiye’nin pamuğun stratejik bir öneme sahip olduğunu kavramasının gerekliliğine değinen Yeter, şunları söyledi:
“Çiftçimiz ağır vergiler altında eziliyor. Lüks yat, tekne sahiplerine mazotta KDV indirimi uygulanırken çiftçimiz için böyle bir girişimde bulunulmuyor. Pamuk üretimimiz azaldı. Pamuk ithali için dışarıya akıttığımız yıllık 3 milyar doların 1 milyar dolarını pamuğun artması için çiftçimize aktarsak ithalattan kurtulmuş oluruz. Öte yandan dünya piyasalarında 1.80 TL’den satılan pamuk bizim ülkemizde 1.10 TL’ye satılıyor. Bu konuda da çiftçimizin önüne engel konuluyor. Tüm dünyada gıdaya yönelik varken maalesef bizim ülkemizde tarıma neredeyse hiç destek verilmiyor. Dünya küresel bir açlıkla karşı karşıya kalmışken havası, iklimi, toprağı ve insan gücüyle tarımda önemli bir ülke olan Türkiye, maalesef pamuğun yanı sıra soya, mısır ve mercimeği de ithal ediyor. Bu çok acı bir gerçek.”
Yeter, Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesinin yapıldığını da hatırlatan Yeter, havalimanına karşı olmadıklarını ancak yerinin verimli tarım topraklarından oluşmasını kabul etmediklerini söyledi. Yeter, bu havalimanı nedeniyle 20 bin dekar tarım arazisinin yok edileceğini, ovanın kalbine hançer saplandığını sözlerine ekledi.