Konuşmasına, doğada bir güzellik ölçütü olan ve ‘altın oran’ şeklinde anılan bir kavramın varlığına dikkat çekerek başlayan Prof. Dr. Akdeniz, matematiksel güzellikten, sayıların estetiğinden, Fibonacci sayılarından, doğadaki bitki ve diğer canlılarda rastlanan sarmal özelliklerden söz etti.

Altın Oran Nedir?

Güzelliğin biyolojisi, bitkilerin algoritmik güzelliği ve estetiğin matematiği üzerine açıklamalar yapan Prof. Dr. Akdeniz sanatta, mimaride ve doğada var olan çeşitli canlılardaki altın oran uyumlarını incelediğini ‘altın oran’ın insanlar tarafından ne zaman bulunduğunun ve uygulandığının bilinmediğini söyledi. Eski Yunan düşüncesine göre bu kavramın güzelliğin bir simgesi olduğunu ve güzelliğin ise simetri, orantı ve uyum olmak üzere üç bileşenden oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Akdeniz sunumuna altın oran içeren çeşitli örnekleri sıralayarak devam etti. Prof. Dr. Akdeniz, bunlar arasında Tunus’un Kairouan şehrinde 670 yılında tamamlanan “Büyük Cami”nin olduğunu belirtti. Bu yapının tasarımında ve minarelerinde altın oran uygulamasının yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Akdeniz karnabahar ve elma olmak üzere daha birçok bitkinin, deniz kabuklarının, tavus kuşunun ve birçok şeyin “altın oran” açısından görünümlerini değerlendirdi. Prof. Dr. Akdeniz insan yüzünün de bir altın orana sahip olduğunun fakat bu oranın farklılık gösterdiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Akdeniz’e Teşekkür Plaketi Takdim Edildi

Konferans sonunda ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Fikri Akdeniz’e katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik ve ÇÜTAM’ın katılımcıları arasında yer alan Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz tarafından plaket takdim edildi.