Uygulamaya dayalı olan derste öğrencilerin ünite inceleme ve değerlendirme, ünite üzerinde değişiklik yapma, tüm becerileri ve dil bilgisi yapılarını içeren ünite yazma, sınav hazırlama, okuma metni hazırlama ve benzeri gibi konuları içeren materyallerinden oluşan serginin açılışına Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Akbaş ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oğuz Kutlu da destek verdi.

Yrd. Doç. Dr. Gülden Tüm’ün rehberliğinde öğrencilerin dönem sonunda hazırladıkları Türkçe Üniteler Sergisi, Eğitim Fakültesi Hasan Ali Yücel Toplantı Salonu koridorunda sergilenirken konuyla ilgili açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Tüm Türkçe öğretiminin önemine dikkat çekti.

 

“Son Yıllarda Tüm Dünyada Türkçe ve Türk Kültürüne Karşı Büyük Bir İlgi Oluştu.”

Yrd. Doç. Dr. Gülden Tüm, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin her geçen gün biraz daha dikkat çekmesinin temel nedenleri arasında globalleşen dünyadaki ekonomik, sosyolojik, jeopolitik faktörlerin yanı sıra Türkiye’de yaşamak yada bir eğitim kurumunda eğitime devam etmek gibi bireysel faktörlerinde etkili olabildiğini söyledi. Özellikle son yıllarda tüm Dünyada Türkçe ve Türk kültürüne karşı büyük bir merak ve ilgi oluşması nedeniyle ülkemizdeki birçok şehirde yabancı dil olarak Türkçe kursları düzenlendiğine de değinen Yrd. Doç. Dr. Gülden Tüm, bunun yanı sıra değişik üniversitelerde sertifika programları ile bu alanda yetişecek öğretmen adaylarına yönelik eğitimlerinde verildiğini ifade etti.

 

Türkçe Öğretimi Yeni Bir İş Kapısı

Bu programları tamamlayan adayların Türkiye’deki üniversitelerin TÖMER merkezlerinde yada yurt dışındaki değişik kurumlarda iş bulabildiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Gülden Tüm şunları kaydetti;

“Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin bu alanda oldukça yeterli yurt dışı deneyimlerinin olması nedeniyle yıllardır Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Bölümü ile Yabancı Diller Bölümlerinde Yabancı Dil olarak Türkçe Öğretimi dersleri, bölüm öğretim programlarda yer almaktadır.  Eğitim Fakültesi İngiliz Dili ve Eğitimi Anabilim Dalı 4. Sınıf öğrencilerine bu dersler tarafımdan verilmektedir. Bu derslerden; Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi I Dersi teorik olup öğrenciler bu derste Türkçenin kullanıldığı geniş coğrafya, yurt içi ve yurt dışı kurumlar, bu alanda kullanılan yöntem ve teknikler, öğrenci ve öğretmen profilleri, değişik dil ailelerinin alfabeleri ve cümle yapıları, Avrupa Dil Ölçeği ve A1-C2 dil seviyeleri, bu alanda kullanılan ders kitaplarını değerlendirmesi gibi değişik konular incelenmektedir. Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi II dersi ise uygulamaya dayalı olup öğrencilerin ünite inceleme ve değerlendirme, ünite üzerinde değişiklik yapma, tüm becerileri ve dil bilgisi yapılarını içeren ünite yazma, sınav hazırlama, okuma metni hazırlama vb. gibi konuları içermektedir.”