Durak, ASKİ Genel Müdürlüğünce 1,5 milyon lira bedelle ihale edilen Sofulu Bucak Deresi ıslah çalışmasının başlatılması nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Belediye başkanı olarak burada temel atacaktım. Bunu engellediler, kardeşiniz olarak bu temeli atmaya geldim" dedi.
"Ne yazık ki belediye başkanınızı görevden uzaklaştırdılar" diyen Durak, "Aslında belediye başkanlığından uzaklaştırılmam, her zamanki iftiralar doğrultusunda hukukun üstünlüğü görmezden gelinerek yapıldı. Suç kanıtlanmadan bunu yaptılar" diye konuştu.
Seçimlerin üzerinden 1 yıl geçtiğini hatırlatan Durak, "Seçim yenilgisini bir türlü hazmedemeyenler var ya, demişlerdi ki YSK'nın kararına rağmen 'Orada şaibeli bir başkan oturuyor'. Bunu dedikten sonra Adana Büyükşehir Belediyesi'nde müfettiş eksik olmadı" dedi.

 47 yıldır Adana'da olduğunu belirten Durak, 8 defa aday olduğunu, ikisi meclis üyeliği olmak üzere 7 defa kazandığını söyledi. "Adana sizinle gurur duyuyor" sloganlarına karşılık, "Ben de sizinle gurur duyuyorum" diyen Durak, şöyle devam etti:

"Bana oy veren vermeyen bütün Adanalılarla gurur duyuyorum. Bana hiç kimse yüz kızartıcı bir suç isnat etmedi. Bana yolsuzluk yaptı, haram yedi hırsızlık yaptı, rüşvet istedi diyemez. Sicilim, ak temiz. Sadece benim değil, bütün sülalemin sicili temiz. Şimdi bana 'aklan' diyorlar. Ben kararmadım ki aklanayım. İçişleri Bakanlığının ilk raporu sonucunda daha ortada sonuç yok. İddia eden yok, suç yok, suçlu yok. Ama siyasi senaryolar hazımsızlık var. Siyasilerin hazımsızlığı sonucu İçişleri Bakanlığı'ndaki genel müdürünün yazdığı iki satırla görevden uzaklaştırılıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nde böyle mi adalet tecelli ediyor. Burası Patagonya devleti mi, burası muz cumhuriyeti mi? Türk hukukunun üstünlüğü yok mu? Kanun der ki; 'Bir suç varsa suçun aydınlanması için belediye başkanı bir süre görevden uzaklaştırılabilir'. Suç yok. Suçu iddia eden yok. Ben AK Parti'den ayrılalı 14 ay oldu. 14 aydır belediyeden müfettiş eksik olmadı. Eğer şu kadarcık suç olsaydı bunu açığa çıkaramazlar mıydı? Bugünlerde gelip geçecek. Sizin sayenizde Aytaç Durak daha da güçlenecek, daha büyük hizmet yapacak."

"Birilerinin tezgahı ile alaşağı edilmem, gönlünüzden uzaklaşmama sebep olmadı ya gerisi önemli değil" diyen Durak, "Belediyemde rüşvet dedikoduları dolaşıyordu. Bir belediye meclis üyesinin 260 bin dolar rüşvet istediğini belgeleyen kaseti savcılığa verdim. Savcılığa vermeyip de ne yapacaktım. Şimdiye kadar yolsuzlukla mücadele ettim. Bundan sonra da yolsuzlukla mücadele edeceğim. Rüşvetin üstüne gittim diye üstüme çullandılar. Siyasi linç etmeye çalıştılar. Ben bunlardan korkmuyorum. Ama bundan sonra rüşvetin üstüne gidecek olan dürüst insanlar korkar da rüşvetin üstüne gidemez diye korkuyorum. Bir meclis üyesi telaşından bana hakaret etti, küfür etti. Konuşursam çok kötü olur dedi. Saatlerce söz hakkı verdim. Hakaret etmekten başka bir şey söylemedi. Ben kendimi ihbar ettim. 'Çocuğuma bir kaset emanet ettim' demişti. 'Savcılığa o kaseti teslim et' dedim, edemedi. Demek ki bu şahıs müfteri. Allah büyük. Haklı ile haksız ortaya çıkacak. Bugüne kadar beni ayağıma taş değmedi. Bunlar vız gelir tırıs gider" dedi. Durak, konuşmasından sonra aracıyla tören alanından ayrıldı.