Dolmuş ve halk otobüsü muavinlerinin yolcu kapmak için gürültü kirliliğine neden olan çığırtkanlık Adana'da UKOME'nin aldığı kararla tarih oldu.
UKOME, halk otobüsü işletmeleri başkanlarının da görüşüne başvurarak aldığı kararda artık muavinler bağırarak yolcu toplayamayacak. Eğer muavin durağa geldiğinde bağırarak yolcu toplamaya çalışırsa UKOME'nin duraktaki görevlisi tarafından halk otobüsünün plakası tespit edilerek ceza uygulanacak.
Dün başlayan uygulama sonunda durakta yolcu gibi bekleyen görevliler muavinleri çığırtkanlık yapan yaklaşık 60 halk otobüsünü tespit ederek UKOME'ye bildirdi. Plakası alınan 60 otobüs Adana Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi Müdürlüğü bahçesine götürülerek 5 saatliğine bağlama cezası uygulandı.
Halk otobüsü şoför ve muavinleri alınan karara kendi başkanlarının da imza attığını, bu nedenle karara uyulacağını belirtilerek, "Biz yıllardan buyana yolcuyu bağırarak alıyoruz. Ancak bundan sonra bu yasaksa biz bağırmayız. Ama Adana'da okuma-yazma bilmeyen bir sürü insan var, bunlar biz bağırmazsak bizim nereye gittiğimizi nasıl anlayacak böyle bir sorun ortaya çıkacak" dedi.
Vatandaşlar ise uygulamanın doğru olduğunu, durağa gelen muavinlerin çığırtkanlık yapmasının gürültü kirliliğine neden olduğunu söyledi.
Muavini çığırtkanlık yapan dolmuşlara ilk etapta 5 saat araç bağlama cezası verileceği, aynı dolmuş ikinci kez aynı suçu işlediğinde aracının 2 gün bağlanacağı, aynı suçu 3. kez işlediğinde ise para cezası uygulanacağı öğrenildi.