Çukurova Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen ve Adana’nın yanı sıra Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Osmaniye illerini kapsayan “Düzensiz Göçe Yönelik Koordinasyon Kurulu Toplantısı”na Vali Mahmut Demirtaş, Gaziantep Valisi Davut Gül, Kilis Valisi Recep Soytürk, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun, Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, İl Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları, İl Emniyet Müdürleri ve İl Göç İdaresi Müdürleri ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

 DÜZENSİZ GÖÇÜN GENEL DURUMU İLEALINAN ÖNLEMLER DEĞERLENDİRİLDİ

Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında gerçekleşen koordinasyon kurulu toplantısında, dördüncü bölge olarak tanımlanan Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Osmaniye illerinde yaşanan “düzensiz göç ve göçmen olaylarının güncel durumu ve alınan önlemler,  düzensiz göç ile mücadeleye yönelik kolluk güçlerinin değerlendirilmesi, yasa dışı şekilde kara yoluyla gerçekleşen düzensiz göç akışının önlenmesine yönelik iller bazında yaşanan aksaklıklar ve bu konuda alınması gereken tedbirler, etkili yol kontrollerinin yapılması, iller arasındaki koordinasyonun sağlanması” konularında ayrıntılı değerlendirmelerde bulunuldu.

VALİ DEMİRTAŞ," GÖÇ YÖNETİMİ KONUSUNDA TECRÜBELİ BİR BÖLGEYİZ"

Vali Mahmut Demirtaş,  toplantıda yaptığı konuşmada, göçmen sayısı ve göçmenlere yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Bölge olarak göç konusunda deneyimli olduklarını belirten Vali Mahmut Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Tarihten bugüne pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu, transit yollar üzerinde bulunan konumuyla, her dönem Asya’dan Avrupa’ya yaşanan göçün de ana güzergâhlarından biri olmuştur. Bu durum; dünyanın en stratejik bölgesinde yer alan ülkemizin, düzensiz göç hususunda da tedbirlerini en üst seviyede almasını beraberinde getirmektedir.

Doğudan Batıya düzensiz göçün nedenlerine baktığımızda, en başta Doğu ile Batı arasındaki siyasi ve ekonomik anlamda gelişmişlik farkının geldiğini görmekteyiz. Bu durumun ülkemize olumsuz etkisi ise; Batıyı, Avrupa’yı, kendisine refah kapısı olarak gören kaçak göçmenlerin, ülkemizi köprü olarak kullanmaya çalışmalarıdır.

Ayrıca komşularımızda yaşanan iç karışıklıklar da Türkiye’ye kitlesel akınlara yol açmış; tarihsel bağları ve sorumluluk anlayışıyla ülkemiz, zor durumda bulunan bu sığınmacılara da kapılarını açmıştır. Öte yandan ülkemizin bölgesinde yükselen güç haline gelmesi, üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye’yi transit ülke konumundan çıkarıp, hedef ülke konumuna da taşımıştır.

İşte saydığımız bu nedenler, son dönemde çeşitli uyruklardan yabancıların, göçmen kaçakçıları vasıtasıyla, ülkemize Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki sınır illerimizden yasadışı giriş yapmalarına neden olmuştur. Bu kişilerin ülke içerisinde sahte belge kullandıkları; güney-batı, doğu-batı yönlerinde hareket halinde oldukları bilinmekte; göçmen kaçakçılığı yapan kişilerin de narkotik ve terör bağlantılarının olduğu görülmektedir.

Geldiğimiz bu noktada düzensiz göç başta olmak üzere, tüm bu suç türlerine karşı topyekûn mücadele yürütülmesi amacıyla Bakanlığımız, illerimizi 12 bölgeye ayırmıştır. Bunlardan biri de Valiliklerimizin bulunduğu dördüncü bölgedir.

Malumunuz olduğu üzere bölgemiz, ülkemizde yaşayan 3 milyon 630 bin 767 Suriyeli göçmenin, yüzde 42’sine ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla göç yönetimi konusunda tecrübeli bir bölgeyiz.

Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmaların başında Suriyeli göçmenlerin yaşadıkları illerde kayıt altına alınması gelmektedir. Bu husus üzerinde bölge Valileri olarak gereken özeni göstermeliyiz. Zira bölgemizdeki göç yönetiminin ilk ve ana başlığını, Suriyeli göçmenler oluşturmaktadır.

Bununla birlikte bölgemiz güzergâhlarını kullanan düzensiz göçmenler ve göçmen kaçakçılarının bölgemizin doğusundan itibaren tespit edilmesi de büyük önem arz etmektedir.  Bunlara ilişkin adli işlemlerin yapılması, kaçak göçmenlerin Geri Gönderme Merkezlerine sevki ve sınır dışı işlemlerinin gerçekleştirilmesi, yaşanan düzensiz göçün önlenmesinin en önemli şartıdır."

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELEDE BAŞARIYA ULAŞACAĞIMIZA İNANCIM TAMDIR"

"Düzensiz göçle mücadele alanında Valiliklerimiz, kolluk kuvvetlerimiz ve İl Göç İdaresi Müdürlüklerimizin koordineli bir şekilde çalışmasının, sorumluluk sahamız içerisinde başarımızı arttıracağına yürekten inanıyorum. Tüm bu çalışmaları yürüten birimlerimize, kolluk kuvvetlerimize kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Bu vesileyle düzensiz göçe dair konuları her yönüyle ele alacağımız, valiliklerimizce getirilecek ilave tedbirleri konuşup karara bağlayacağımız toplantımızın, ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyor; sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum."

 YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Vali Demirtaş'ın konuşmasının ardından, düzensiz göçe karşı yapılması gereken çalışmalar hakkındaki yol haritasının belirlendiği toplantı, illerdeki göç durumlarına ilişkin sunumlar, katılımcıların görüş ve önerilerini dile getirmeleri ve fikir alışverişinde bulunulmasıyla son buldu.