Engelli sporcular, cemiyet binasına esnafın yardımıyla çıkarak toplantıya katılabildi.

Genç Engelliler Spor Kulübü Başkanı Celal Karadoğan (30) ve kulüp oyuncularından Abdulvahap Berktaş (23), Gamze Yalkuma (20), Metehan Yetiş (18) ve Batuhan Eruçar (17), Çukurova Belediyesi´nin kendilerine söz verdiği 4 dönümlük araziyi tahsis etmemesi üzerine 8 gün önce başladıkları açlık grevine, varılan anlaşmanın ardından son verdi.

Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, açlık grevinin 7. gününde rahatsızlandıkları için serum takılan sporcuları makamına çağırarak görüştü. Görüşme sonunda Arıkan, sporculara 4 dönümlük arazi tahsis etme sözü verdi. Bunun üzerine engelli sporcular grevi sona erdirdi.

Sporcular dün Çukurova Gazeteciler Cemiyeti´nde (ÇGC) bir basın toplantısı düzenleyerek yaşanan süreci basın mensupları ile paylaştı. Ancak açlık grevine giren sporculardan ikisi engelli rampası olmadığı için tekerlekli sandalye ile asma kattaki cemiyet binasına çıkamadı.

Bu nedenle basın toplantısına katılmak için 15 dakika önce tekerlekli sandalyesi ile gelen Gamze Yalkuma, toplantı salonuna çıkmak için dakikalarca beklemek zorunda kaldı.

Yanındaki arkadaşı Abdulvahap Berktaş da kolundan engelli olduğu için arkadaşını çıkaramadı. Bunun için çevredeki esnaftan yardım istendi. Bunun üzerine bir bayan ve esnaf Yalkuma´yı çıkarmaya çalıştı. Ancak iki kişi Yalkuma´yı tekerlekli sandalyesi ile çıkarmayı başaramadı. Genç kadın, "Kimse yok mu? Biri bize yardım etsin, yukarı çıkamıyoruz" diye seslendi. Bunun üzerine toplantıya gelen ancak yürüme engelli olmayan iki kişi Yalkuma´ya yardım etti. Genç kızı 4 kişi güçlükle çıkarabildi.

Yalkuma´nın ardından, cemiyette açıklamayı yapacak olan Genç Engelliler Spor Kulübü Başkanı Celal Karadoğan geldi. Doğuştan tekerlekli sandalyeye mahkum olan Karadoğan da arkadaşlarının yardımıyla içeri girebildi.

Başkanın ardından ise derneğe üye olan ancak açlık grevine katılmayan 15 yaşındaki Çağrı Berdelik ve annesi Fatma Berdelik (45) geldi. Berdelik´in doğuştan iki ayağı yürüyecek kadar tutmadığı için koltuk değneğiyle ayakta durmak zorundaydı. Bu nedenle anne Berdilek asansöre binerek 1. kata çıkıp oradan cemiyete gelmek zorunda kaldı.

Çağrı Bedelik, annesiyle birlikte aşağıya inerken bir hayli zorlandı. Engelliler toplantı salonuna çıkmakta zorlandığı için saat 11.00´deki toplantı 15 dakika geç başladı.

Binaların engellilere göre yapılmamasına isyan eden Gamze Yalkuma, insanların bina yaparken kendisinin de bir gün engelli olabileceğini düşünerek yapması gerektiğini söyleyerek, "Basın toplantısı için cemiyete geldim. Ama binaya giremiyorum. Neden? Çünkü asansör asma kata çıkmıyor. Merdivenlerin fiziki yapısı engellilere uygun değil. Türkiye´de hem devlet hem de özel kurum binalarında da dolmuşlarda da aynı sorunlarla karşılaşıyoruz. Her yer engeller düşünülmeden yapılıyor. Ama herkes bir gün engelli olabilir. İnsanlar bunu düşünerek bina yapsın bence" dedi.

Abdulvahap Berktaş ise arkadaşıyla birlikte basın toplantısına geldikleri halde tekerlekli sandalyeli olan arkadaşlarının yukarı çıkamadığını, çevreden yardım istemek zorunda kaldıklarını söyleyerek, "Hiç kimse engellileri düşünmüyor. Türkiye´de her yer engellilere engel" diye konuştu.

Oğluyla birlikte basın toplantısına gelen Fatma Berdilek ise oğlunu toplantıya getirirken çok zorlandığını, nefes nefese kaldığını söyledi. Çağrı Berdelik de çok zorlandığını kaydetti.

Engelliler bütün zorluğa rağmen toplantıya katılarak arkadaşlarına destek verdi. Başkan ise arkadaşlarının yardımıyla toplantı salonuna çıkarak açıklamasını yaptı.