TSD’nin yürüttüğü “E-ticaretle Hayata Tutunmak” projesinde web tabanlı ticaret eğitimi alan biri kadın beşi engelli altı kişi kendi işini kurarken, proje kapsamında eğitim alan en başarılı 12 kişi engelli bireylerin yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke Danimarka’ya staj yapmak için gitti. Amaçlarının engellilerin engelsiz bireylerin yapabildiği her şeyi yapabildiğini, engellilerin de engelsizlerin sahip olduğu tüm haklara sahip olduğunu topluma anlatmak olduğunu dile getiren TSD Adana Şube Başkanı Halis Kassap, bu doğrultuda birçok farklı projeyi yaşama geçirdiklerini ifade etti. Kassap, “Bu projelere katılarak eğitim alan arkadaşlarımızın edindikleri bilgileri, deneyimleri yaşama geçirmesi bizim için büyük bir mutluluk” dedi. 

 

“E-TİCARETLE HAYATA TUTUNMAK”

TSD Adana Şubesi, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, özel şirketler, basın yayın kuruluşlarının işbirliğiyle engellilere ve kadınlara yönelik dikkat çeken projelere imza atıyor. Bu projelerden biri TSD Adana Şubesi’nin yürüttüğü, Toplumsal Rehabilitasyon Derneği, İz Yazılım Kırtasiye, Çukurova Elektrik Endüstri Meslek Lisesi’nin de ortak olduğu “E-ticaretle Hayata Tutunmak”.

 

96 KİŞİ WEB TABANLI EĞİTİM ALDI

Türk Ulusal Ajansı’nın finanse ettiği ve 24 bin Euro’luk bütçeye sahip olan proje 1 Haziran 2012’de başladı. 24 Ocak 2013’te sona erecek proje kapsamında bugüne kadar kadınlardan ve engellilerden oluşan 96 kişiye e-ticaret, web sayfası tasarımı gibi web tabanlı eğitimler verildi.

 

EN BAŞARILI 12 KİŞİ STAJ İÇİN DANİMARKA’DA

Kurslarda altısı kadın altısı da engelli olmak üzere en başarılı 12 kişi Danimarka’nın Vejle kentine gitti. Vejle Belediyesinin bir eğitim kurumu olan VIFIN’de 15 gün boyunca staj yapak olan kursiyerler 24 Kasım’da Adana’ya dönecek.

 

6 KURSİYER KENDİ İŞİNİ KURDU

Danimarka’da staj yapmaya giden 12 kişilik gruptaki biri kadın beşi engelli olmak üzere altı kişinin aldıkları eğitimin ardından kendi işlerini kurduğu öğrenildi. Bunlardan ikisi el örgülerini internet üzerinden satmak için internet sitesi kurarken, dördü de web tasarımı yapmak için iş yeri kurdu.

 

“ENGELLİLERİ GÖREBİLMEK”

Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şubesi, Yüreğir Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Özel Yarınlar Okulu ve Akdeniz TV ortaklığında Toplumsal Rehabilitasyon Derneği’nin yürüttüğü “Engellileri Görebilmek” adlı proje kapsamında da pazar günü toplam 10 kişi yine Vejle Belediyesi’nin davetlisi olarak Danimarka’ya gidecek.

Engelli bireylerin toplumda eşit bireyler olarak yer almasını sağlamayı ve yaşam kalitelerini artırmayı amaçlayan 16 bin 50 Euoro bütçeli projeyi  AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’nin finanse ediyor. Yüreğir Belediyesi’nden iki, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden iki, Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şubesi’nden bir, Özel Yarınlar Özel Eğitim Okulu’ndan bir, Akdeniz TV’den de bir temsilciden oluşan 10 kişilik kafile dünyada engelli bireylerin yaşam kalitesinin en ileri ülkelerinden Danimarka’nın Vejle kentinde engellilik alanında yapılan çalışmaları yerinde inceleyecek. Ayrıca, engelliler için hizmet veren kurumlar arasındaki koordinasyonun nasıl sağlandığıyla ilgili çalışmalar ve engellilerin toplumsal yaşama nasıl katıldığı, ne kadar söz sahibi olduğu gibi konularda araştırmalar yapacaklar.

VURAL KÖSE / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ