Adana Diş Hekimleri Odası’nda Olağan Aylık Toplantısında bir araya gelen ADAMOB bileşenlerinden Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz, TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu ile Adana Tabip Odası Başkanı ve ADAMOB Dönem Sözcüsü Uzm. Dr. Selahattin Menteş, ülke ve Adananın önemli konularını değerlendirip, kararlar aldı.

BU DÖNEMİN GRİBİ KORONADIR

Annesini babasını, eşini çocuğunu seven herkesin aşı yaptırmasının pandemiyi yenmede tek çare olarak karşılarında durduğunu söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı ve ADAMOB Dönem Sözcüsü Uzm. Dr. Selahattin Menteş, ADAMOB bileşenleri adına yaptığı açıklamada “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemiden dolayı ciddi kayıplar vermeye devam ediyoruz. Bunu önlemede maalesef tek çare bilimin mucizesi olan aşıdır. Lütfen aşı olalım, dozları eksik bırakmayalım. Halkımızı aşı olma konusunda duyarlı olmaya çalışıyoruz. Çünkü bu dönemin gribi koronadır, kovidtir. Mevsimsel grip olduğunu ve klima çarptığını düşünen herkes test yaptırıp, kendini korumaya almalıdır. Okullarımızın başladığı şu günlerde de eksiklikler hızla giderilmeli ve korunma önlemlerine de dikkat edilmelidir. Aksi takdirde hasta sayılarımızın daha da artacağı kaçınılmazdır. Tüm dünyada 220 milyon kişi hasta oldu. Bunun 4 milyon 550 bini öldü. Türkiye’de 6 milyon 600 binlere yaklaşan hastamız var. 59 bin insanımızı kaybettik. Bir can daha kaybetmeye tahammülümüz kalmamıştır.”

PANDEMİ, EVCİL HAYVAN SAYISINI ARTTIRDI

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse’den aldığı bilgileri de paylaşan ADAMOB Sözcüsü Uzm. Dr. Menteş, “2020 yılının ilk aylarında tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVID-19 pandemisi ve onunla birlikte başlayan değişim süreci bizleri hem bireysel hem de toplumsal olarak bir takım davranış değişikliklerine zorladı. Bir sabah aniden bu dönemden önce hiç düşünmeyeceğimiz veya ancak bilim kurgu filmlerinde karşılaşabileceğimizi düşündüğümüz bir dünyaya uyandık. Eski konfor alanlarımız ortadan kalkmıştı, önceden severek veya sevmeyerek yaptığımız her ne var ise geride bırakmıştık ve hatta bunlara ‘eski normal’ ismini verdik. Çünkü kabullenmesi zor olsa da eski hayatlarımıza kavuşamayacağımızın farkındaydık. Bu durum kendi sosyal çevremize olan farkındalığımızın artmasına ve bu farkındalık bizi hastalıktan daha fazla umutsuzluğa sürükleyen bir olguyu keşfetmemize sebep oldu. Bu olgu ‘sevgisizlik’ ti. İşte bu istemsiz sevgi arayışı ve merhamet hissi insanların çoğunda evcil hayvan sahiplenme davranışını tetikledi. Aradıkları karşılıksız, çıkarsız, saf sevgiyi evcil dostlarımızda buldular ve pandemi başlangıcından bugüne dek sahiplenilen evcil hayvan sayısında ciddi bir artış oldu. Bu durum hem insan davranışı hem de çevre açısından olumlu bir gelişme olarak görülebilir çünkü evcil dostlarımızın bizim üzerimizde hem psikolojik hem de sağlık açısından birçok faydası vardır.”

HAYVAN BESLEMEK GEÇİCİ HEVES OLMAMALI

ADAMOB Sözcüsü Uzm. Dr. Menteş, “Hayvan beslemek geçici bir heves değildir. Onu sahiplenmişsek yaşamımızın bir parçası, evimizin bir ferdi olacağını unutmamalıyız. Sokak hayvanlarının en büyük kaynağı ev hayvanlarının sokağa bırakılmasıdır. Hayvan besleyen yurttaşlarımızı uyarmak isteriz ki 2021 yılının sonuna kadar köpeklerimize, 2022 yılının sonuna kadar da kedilerimize mikroçip taktırarak kimliklendirmek zorunlu hale getirildi. Tarım Bakanlığı ve T.V.H.B. merkez konseyi arasında imzalanan bir protokolle çip takma ve kimliklendirme işlemi serbest Veteriner Hekimler tarafından yürütülecektir. Sürenin sonunda çip taktırmayan vatandaşlarımız idari yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Zor durumda kalmamak için, hayvanımızın ve kendimizin sağlığını korumak için mutlaka Veteriner Hekimlerimize başvuralım. “ diye konuştu.