Adana’nın en geniş ekilebilir tarım arazisine sahip Yüreğir ovasına hizmet götüren Güney Yüreğir Sulama Birliği çalışanlarına “İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimleri kapsamında yangın eğitimi verildi.
Birliğin meclis salonunda düzenlenen eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ayhan Önen, birlik çalışanlarına yangına ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiği, alarm ve tahliye konularında açıklamalarda bulundu.
Önen, “Aşırı güven, dikkatsizlik, umursamazlık gibi davranışların yanında yangınların başlangıç ve yayılmasındaki en büyük etken eğitimsizlik ve bilgisizliktir” dedi. Yangınların çıkış nedenleri arasındaki en önemli etkenin insan faktörü olduğunu hatırlatan Önen, ihmal, kaza sabotaj gibi etkenlerin de azımsanmayacak kadar fazla olduğunu kaydetti.
“SOĞUKKANLI DAVRANIN”
Yangın anında sakin ve soğukkanlı olunması gerektiğine dikkat çeken Önen, “Yangın fark edildiği anda alarm sistemi devreye sokularak, acil tahliye sağlanmalı. Yangının oksijenle temasını kesmek için kapılar kapalı tutulmalı ve hemen itfaiyeye haber verilmelidir” diye konuştu.
Yangının kontrol altına alınarak söndürülebilmesi için ne yandığının iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Önen, bu sayede can ve mal kayıplarının önüne geçilebileceğini anlattı.
Eğitimin ardından Güney Yüreğir Sulama Birliği çalışanları, alarm ve tahliye tatbikatı yaptı. Yangın alarmıyla çalışanlar acil tahliye işlemi başlattı. Tatbikat senaryo gereği yaralıların güvenli alana taşınması ve çalışanların toplanma alanına gelmesiyle sona erdi.