ESOB Eğitim ve Hizmet Hizmet Binası Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Adana ESOB ve Şoförler Odası Başkanı Kazım Barışık ile Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Emniyet Müdür Yardımcıları ile Birlik Başkan Vekilleri, Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, CHP Seyhan İlçe Belediye Meclis Üyesi ve Yağlı Boyacılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Göktaş, Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri, Berberler Esnaf Odası Başkanı İlhami Uygunsözlü, Milli Piyangocular Esnaf Odası Başkanı Mustafa Gökay Karakuş, Tatlıcı ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Metin Taylancı, Şoförler Odası 2.Başkanı Kenan Yılmaz ile Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Uslu, Servisçiler Esnaf Odası Başkanı Ünsal Perçin ile çok sayıda toplu taşımacı esnafı hazır bulundu.

 

 Toplantı Emniyet Müdürlüğü Radyo TV ve Basın Bürosu tarafından hazırlanan Sinevizyon gösterisiyle başladı. Adana Polisinin yaptığı çeşitli uygulamaların ve çalışmalarının tanıtıldığı Sinevizyon gösterisinden sonra bir konuşma yapan Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Adana’nın güvenli bir kent olması için gece gündüz çalıştıklarını belirterek, bu amaçla sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.


    Gürkan, ”Sıkıntıları bire bir sizlerden dinleyerek, sorunların çözümünü daha etkili bir şekilde yerine getirmek istiyoruz. Sorunların giderilmemesi diye bir şey yok. Bunların giderilmesi sizlerin ve bizlerin birlikte yapacağı çalışmalarla olacaktır. Çözüm üretmek sizlerin ve bizlerin işidir. Sorunlar, burada sizlerin, bizlere yapacağı önerilerle ve işbirliğiyle giderilir” dedi.


    Adana Emniyet Müdürlüğü olarak amaçlarının Asayiş ve Trafik yönünden Adana’yı daha güzel yaşanabilir bir yer haline getirebilmek olduğunu kaydeden Gürkan, Trafik kazalarında son 10 yılda 1,5 milyon insanımızın sakat kaldığın, 10 bin insanımızın hayatını kaybettiğini kaydederek kazaların yüzde 97’sinin insan hatasından meydana geldiğini bunun giderilmesininse eğitimle olacağını vurguladı.

 

     Adanalı toplu taşımacı şoförlerin ayrıcalıklı olmasını, giyim kuşam ve tavır ve davranışlarıyla diğer meslektaşlarına da örnek olmasını istediklerini belirten Gürkan şöyle devam etti.

“ Adanalı şoförlerin, kılığıyla kıyafetiyle ve eğitimiyle ayrıcalıklı olması hem insanın kendisine olan saygısını hem de aracına binen kişinin ona olan güveni açısından büyük önem arz etmektedir. Kirli sakallı, kılık ve kıyafeti bozuk bir kişinin görünüş itibariyle insana güven vermeyeceğini hepimiz biliyoruz. Bu açıdan bu durumun çağımıza uygun, temiz görünüşüyle insanlarda uyandıracağı güven duygunsunu,  aynı zamanda kazancını da arttıracaktır. Bu konuya önem veriyoruz, bu amaçla seminerler düzenleyip eğitim verebiliriz ve biz hazırız”

SUÇLULARLA MÜCADELEDE POLİSLE İŞBİRLİĞİ YAPIN
Adana İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, suç mahalline ve suçluya daha hızlı yetişebilmek ve suçluların yakalanmasında her türlü Esnafın kendilerine yardımcı olmasını isteyerek, 155 Polis İmdat telefonlarını çekinmeden arayabileceklerini, bu aramalar sırasında kesinlikle kimsenin isminin ve işinin açıklanmayacağını bildirdi.


Gürkan, Polisin halkla işbirliği sonucu yapılan çalışmalarında suçların azalacağını, bundan da kentte yaşayan herkesin yararlanacağını ifade ederek Adana’nın suç ve suçlu profili açısından önemli bir yeri olduğunu, ancak istatistiklere bakıldığında hiçte abartıldığı kadar olmadığını belirterek, amaçlarının kentin huzurlu bir kent olarak anılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

 

Gürkan, bu amaçla sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek fikir alış verişinde bulunduklarını ve kendilerine soru sormak isteyenlere cevaplarını vereceklerini ifade etti.

  Söz alan Adana Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Uslu, kent içi taşımacılıkta halk otobüslerinin karşılaştığı zorlukları anlatarak, Belediye’nin otopark için kiraya verdiği caddelerden geçen halk otobüslerinin otobüs duraklarına yanaşamadıkları için kendilerine ceza yazılmasından yakınarak, buna bir çare bulunmasını istedi.


Uslu, “Durağa yanaşamadığı için durak harici yolcu almak zorunda kalan Halk Otobüslerine bu eyleminden dolayı ceza yazılmaktadır. Ancak ortada haksız bir durum vardır. Belediye’nin kiraya verdiği caddelerde duraklara da park yaptırılarak bizim araçlarımızın buralara girişleri önlenmektedir. Bunun cezasını da bizler ödemek durumunda kalmaktayız. Bu haksız uygulamanın giderilmesini istiyoruz ”dedi.


Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek ise yaptığı konuşmada kendilerinin de dolmuşlarda tek tip elbise giyilmesinden yana olduklarını belirterek bu konuyla ilgili çalışmaları bulunduğunu, yönetim kurulu kararıyla konunun kısa süre içinde hayata geçirileceğini söyledi.


  Toplantı’nın kapanış konuşmasını yapan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kâzım Barışık, yapılan konuşmaların yaşadığımız kentin huzur ve güvenliği açısından büyük önem taşıdığını belirterek, sivil toplum örgütlerine gelerek yapılacak iyi şeyler için fikir danışan başta Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan olmak üzere kendisiyle birlikte toplantıya katılan ilçe ve şube emniyet müdürlerine teşekkür etti.


    Birlik ve beraberlikten kuvvet doğacağını güzel işlerin elbirliğiyle ortak akılla çözülmesinde her zaman toplumun büyük yararlar gördüğünü kaydeden Barışık, sivil toplumlarda devlet kurumlarının insanları dışlayarak değil onlarla iç içe ve sorunlarının çözümlerinde birlikte hareket etmelerinin demokrasiyi güçlendireceğini bunun yararının birlikte yaşanan topluma huzur ve güven getireceğini söyledi.

 

    Barışık, ESOB olarak toplumun ve Adana Halkının her zaman yanında olduklarını belirterek,  “Her şey halkımızın huzur ve güvenini sağlayarak mutlu bir şekilde ortak yaşamı sürdürmek içindir.  Bunun içinde bize düşen görevleri her zaman olduğu gibi seve seve yaparız” şeklinde konuştu.