Vali İlhan Atış, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Adana’da geçen yıl sonunda yaşanan tek tırnaklı hayvan etlerinin iki kurum yemekhanesinde tespit edilmesi sonucu burada kusurlu bulunan işletmelere idari yaptırımların yanı sıra Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyuruları yapıldığını kaydetti.

“Bu işletmelere hiçbir ceza verilmedi’ şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır” diyen Vali Atış, şunları kaydetti:
“Denetimlerde gösterilen hassasiyet neticesinde Türk Gıda Kodeksine aykırı davrananlar, bilimsel analiz sonuçları ışığında tespit edilmiştir. Bilakis bu sonuç gıda sektörünün sıkı denetim altında olduğunun bir ispatı niteliğindedir. Burada oluşabilecek en kötü sonucun Türk Gıda Kodeksine aykırı davrananların tespit edilememiş olması ihtimalidir. Haliyle Valiliğimiz risk esaslı ve ulusal denetim programımız kapsamında çalışmalarını yoğun şekilde sürdürmektedir. Bugüne kadar bu iki firma ve et tedarik etmiş oldukları kasap hakkında idari para cezası uygulandığı gibi Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulunulmuştur. Firmadan birisine 5600 lira idari para cezası uygulanırken savcılığa da suç duyurusu yapılmıştır. Diğer firma için ise 11200 lira idari para cezası uygulanmış ve savcılığa suç duyurusu yapılmıştır. Kasap hakkında da 1120 TL idari para cezası uygulanmış ve suç duyurusu yapılmıştır. Burada ihmali olan ilgililer hakkında idari yaptırımların yanı sıra yargı süreci devam etmektedir.
Bu iki denetim sonucu ortaya çıkan neticeler haricinde, ilimiz sınırlarında herhangi bir şekilde tek tırnaklı hayvan etine rastlanmamıştır. Ayrıca söz konusu iki kurum yemekhanesine daha önceden yapılan denetimlerimizde bugüne kadar tek tırnaklı eti bulgusu saptanmamıştır. Haliyle sürekli bu iki kurum yemekhanesinde tek tırnaklı etlerin kullanıldığı şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu kapsamda et ürünleri üreten işletmelerde, yemekçilik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda, marketlerde ve ruhsatlı kasaplarda denetimlerimiz yoğun şekilde sürdürülmektedir.”

Adana Valiliği’nde verilen bilgiye göre, tüm yemek hizmeti yürüten kurumlara yemek ihalelerinde dikkat edilecek hususları belirten genelge gönderildiği, kaçak kesim riskinin yüksek olduğu ilçelerde Belediye ve İl Tarım Müdürlüğü ile ortak denetim komisyonları oluşturulması çalışmalarının da sürdüğü bildirildi.

Adana’da gıda denetimine tabi 4159 gıda satış yeri, 1544 toplu tüketim yeri, 1458 üretim yeri olmak üzere toplam 7161 gıda işletmesi bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, 2009 yılında toplam 4474 gıda satış yerinde, 2533 toplu tüketim yerinde, 2234 üretim yerinde olmak üzere 9241 denetim yapıldığı bildirildi.

Bunların içinde 461 adedini kasap denetimleri oluşturduğu, 306 adet idari para cezası uygulandığı kaydedildi. 2009 yılında tür tayini için 101 et numunesi alındığı, 2010 yılında da tür tayini için bugüne kadar 48 et numunesi alındığı ancak olumsuz sonuç gelmediği belirtildi.