İlkokul mezunu öğrenciden 70 yaşına; isteyen her yaş gurubundaki insanın yararlanabildiği eğitim ‘üç vardiyalı’ halde haftanın 7 günü veriliyor. Kurslarda Kur’an öğretiminin yanında ihtiyaca göre 07-23 saatleri arasında tecvit, meal, hatim, siyer, ilmihal gibi dini bilgiler de sunuluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geçen yılki pilot illeri arasında yer alan Adana’da uygulama kapsamında önemli çalışmalar yapıldı. İl genelinde
2011’de 234 olan Kur’an Kursları sayısı yeni dönemde 422’e çıktı. Kurslardaki sınıf sayısı 352’den 686’ya;  öğretici sayısı 332’den 686’ye; geçen yıl 6 bin 829 olan kız–erkek öğrenci sayısı ise bu sene  19 bin 59’a yükseldi.  Bu Sayı ihtiyaca göre açılacak kurslarla daha da artacak.

İl Müftüsü Arif Gökce, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu projesinin Kur’an eğitimini yerinde almak isteyen toplumun ‘arayışı ve ihtiyacı’ sonucu ortaya çıktığını söyledi. Geçtiğimiz yıl Adana’nın da aralarında bulunduğu bazı pilot illerde alınan olumlu sonuçlara göre çalışmanın 2,5 ay önce ülke genelinde hayata geçirildiğini anlatan Gökce, “Bu adım ‘kim, ne zaman, nerede ve nasıl’ Kur’an öğrenmeye ihtiyaç duyarsa ona bu hizmeti götürmeyi amaçlıyor. Projenin zamanı yok. Sabah, öğlen, akşam; 12–22 kişilik öğrenci, öğretmen, işçi, hemşire gibi bay veya bayan gruplar oluştuğu takdirde,biz bu eğitimi onların ayaklarına götürürüz.”dedi.  Adana’da eğitim-öğretim sezonu başında aldıkları kararların da bu güzel gelişmelerin hızlanmasında etkili olduğuna dikkat çeken Gökce, camilerin zemin, üst cemaat mahalleri veya müştemilatlarında Kur’an Kursuna müsait 157 yerin tespit edilip, bu amaç doğrultusunda kullanılmaya başlandığını ifade etti. Camilerin dışında belediyelerin ya da Sivil Toplum Kuruluşları ile kamunun elindeki uygun yerleri söz konusu hizmet için değerlendirme yoluna gittiklerini vurgulayan Arif Gökce, tüm bu imkanlar temin edilmediği takdirde Kur’an Eğitimi verilen mekanı vatandaşlardan kiralama yöntemine gittiklerini açıkladı.

Gökçe, şöyle devam etti: “Cumadan cumaya, bayramdan bayrama namaz kılınan,; bunun dışında atıl vaziyette bırakılan camilerdeki bölümleri kurslara açtık. Ayrıca öyle mahallerimiz var ki Kur’an Kursu veya kamuya ait bina yok; ama orada 10 bin kişi yaşıyor. Bu tür yerlerde uygun bir mekân kiralayarak vatandaşı Kur’an ile buluşturuyoruz. Tüm bu gayretler neticesinde ciddi bir teveccüh ortaya çıktı. Şu anda öyle bir noktaya geldi ki; biz dahi bunu hayal edemezdik.”

Kur’an faaliyetlerinin yaygınlaşmasına maddi manevi destek veren ilçe müftüsü, imam, müezzin, kişi ve kuruluşlara teşekkür eden Gökce, bu işi bir hizmet yarışı olarak, tanımladı. İstenmeden, sevilmeden böyle bir çalışmanın başarılı olmasının mümkün olmadığını belirten il müftüsü, din hususunda toplumun yüzde 90’nın aç olduğunu açıkladı. Haftada bir cuma vaazını dinlemenin bu eksiği gideremeyeceğine işaret eden Gökçe, “Toplumun halen büyük bir bölümü Kur’an okumasını, yüzünden okuyanlar anlamını bilmiyor. Namazını doğru dürüst kılamıyor. Dua ve sureleri doğru bir şekilde okuyamıyor. Bu talebin temelinde eskiden alması gerekip de alınamayan din eğitimi ihtiyacı var.” diye konuştu. Valiliğin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden göç edip kentin kenar mahallerinde risk altındaki çocuklara yönelik sürdürdüğü “Sevgiye Uzanan Eller ve Gelin Tanış Olalım ” gibi bir çok aktivitenin proje ortağı olduklarını aktaran Gökce, sokak çocukları, cezaevleri, bakıma muhtaç çocuklar, uyuşturucu ve sigarayla mücadele şeklinde bir çok girişime katkı verdiklerini kaydetti. Gittikleri yerlerde dinin verdiği ruhsatlara bağlı olarak moral ve motivasyonlar ile İslam dininin güzelliklerini anlattıklarına değinen Gökce, bu etkinliklerde kendilerine görev verilmediği zaman ise ‘niye’ diye sorguladıklarını sözlerine ekledi.