Önceki gün vicdanının sesini dinleyeceğini açıklayan AK Partili Adem Ocak, oylama sırasında salonu terk etti. AK Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan, idarenin hazırladığı performans planına uygun bütçenin oylanmasını isterken, CHP’li ve MHP’li üyelerden Gündoğan’ın sözlerine tepki geldi. 

 

İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı oturumu 20. birleşiminde İl Özel İdaresi’nin gider bütçesi oylandı.  Önceki gün AK Partili Adem Ocak’ın grup kararı doğrultusunda ret oyu vermeyip oylamaya katılmayacağını açıklamasıyla başlayan gerilimli süreç dünkü birleşimde de sürdü.

 

AK PARTİ RET VERDİ

Oylama öncesi söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Vedat Gündoğan, Meclisin idarenin hazırladığı 2013 yılı performans planında yaptığı değişiklikler nedeniyle plana ret oyu verdiklerini anımsattı. Gündoğan, bütçenin hazırlanmasına katkıda bulunduklarını buna karşın bütçenin idarenin hazırladığı performans planına uygun geçmesini istediklerini belirtti. Meclis gündemine gelen bütçeye AK Parti grubu olarak “ret” oyu vereceklerini ifade eden Gündoğan, bunun gerekçesinin ise idare tarafından hazırlanan performans planında yer alan hizmetlerin etütlerinin yapılmış, projelerinin de hazırlanmış olması olduğunu kaydetti. Gündoğan, “Ret oyu oraya hizmetin gitmemesi anlamında verilmiş bir ret değil. Daha önce idare tarafından belirlenmiş, planlanmış, uygulanabilirliğine inandığımız projelerin gerçekleşmesi, hayata geçmesine inandığımız için ret vereceğimiz maddeler olacaktır” dedi.

 

DAİRE BAŞKANI YANIT VERMEDİ

İl Genel Meclisi yasasında bütçenin nasıl yapılacağıyla ilgili bölümü okuyan Plan Bütçe Komisyonu Başkanı MHP’li Meclis Üyesi Ahmet Özen, performans planında değişiklik yapılabileceğini ancak bütçe denkliğinin bozulmaması gerektiğinin altını çizdi. Bu kurallara uyduklarını belirten MHP’li Özen, komisyonda görevli tüm meclis üyeleriyle konsensüs sağlandığını vurguladı. Özen, “Yaptığımız hizmetlerin tamamına yakını kırsal kalkınmayla ilgili. Daire başkanını makamından aradık, sekretaryasına bilgi verdik, cebinden aradık cevap vermedi. İlgili müdürlerini bize göndermedi” diye konuştu.

 

ATANMIŞLARIN YAPTIKLARINI OYLAYACAKSAK BİZİM BURADA NE İŞİMİZ VAR

2004-2009 yılları arasındaki mecliste AK Parti’nin tek başına egemen olduğunu ancak bütçenin hiçbir zaman idareden geldiği gibi geçmediğini dile getiren CHP Grup Sözcüsü Ahmet Baştagül ise “Eğer atanmışların yaptığını burada oylayacaksak bizim burada ne işimiz var” sorusunu yönelterek şöyle konuştu:

“Mecliste yılbaşından bu yana 2013 bütçesini teşkil etmek üzere özellikle AKP’li arkadaşların da içinde olduğu birçok yatırım kararını oybirliğiyle aldık. Ancak, aldığımız yatırım kararlarının hiçbirinin etüdü, planı, projesi yapılarak idare tarafından hazırlanan performans bütçesine eklenmemiştir. Performans bütçesini incelediğimizde bakıyoruz ki büyük çoğunluğu meclisten geçmeyen ve görüşülmeyen konular.  Nasıl ne şekilde hazırlanmışsa performans programına konmuş. Bunlar çok da değiştirilmedi. Az bir şekilde rötuş yapıldı. Yapılan değişiklikler bütün meclis üyesi arkadaşların az çok yüzde 95 oranında görüşleri alınarak yapıldı. Biz seçilmişiz. Atanmışların yaptığını eğer burada oylayacaksak bizim burada ne işimiz var ki? Vatandaşla doğrudan ilgisi olan, köprü görevi gören biziz. Onun için bir takım değişiklikler yapmak normal. AKP’li arkadaşların bu anlamda niye karşı oy verdiklerini anlamış değilim.”

 

AK PARTİLİ ÜYELERİ HİÇ DIŞLAMADIK

MHP’li Meclis Üyesi Kazım Karaşoğlu ise özel idare bürokratlarının hiçbirinin oylamayı izlemeye gelmediğini belirterek, meclisin hazırlanan performans planına uyma zorunluluğunun olmadığını söyledi. Karaşoğlu, “MHP ve CHP beraberliğinde AK Partili arkadaşlarımıza karşı, ‘Biz çoğunluktayız, biz ne dersek, ne yazarsak geçiririz, uygulatırız’ gibi bir davranış içine girmedik. Tam tersine tüm arkadaşlarımıza sorduk ve bir araya geldik. Bir mutabakat halinde bu değişikliği yaptık. O mutabakatın oylamaya da yansımasını gönülden arzu ediyorum. Burada meclisin bu bütçede bu çalışmaları yapıp, değişiklikleri yapmak en tabi hakkı. Bütçe Adana halkımıza hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

 

‘RET VERİRSENİZ BÜTÇEYİ KÖY KÖY GEZDİRECEĞİM’

AK Partili Gündoğan’ın “Bütçe idareden geldiği şekliyle oylansın” şeklindeki sözlerini “talihsiz bir açıklama” olarak değerlendiren CHP’li Ali Dinigüzel, bunun meclise saygısızlık, meclisin gerekliliğine inanmamak olduğunu söyledi. Kırsalda tarımın, hayvancılığın bitme noktasına geldiğini anlatan Dinigüzel, 80 milyonluk bütçenin tarımı, hayvancılığı, ulaşımı, sulamayı destekleyen bir yanı olduğunu savunarak şunları söyledi:

“Eğer bu bütçeye siz ret verirseniz, bu bütçeyi sayfa sayfa köy köy gezdireceğim. O nedenle eğer Adana’yı düşünüyorsanız ve bu meclisin iradesine saygınız varsa, köyden taleplere eğer veriyorsanız oylarınızı ona göre kullanın.”

 

BÜTÇE OYÇOKLUĞUYLA GEÇTİ

MHP’li ve CHP’li Meclis üyelerinin eleştirilerinin ardından yeniden söz alan AK Partili Vedat Gündoğan, kullandığı hiçbir cümlede talihsiz bir ifade olmadığını savunarak, “ 2013 yılı performans planının uygulanabilirliğini uygun gördüğümüz için o doğrultuda bir kararın verilmesini uygun görüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından gider kalemleri tek tek okunarak oylandı. AK Partili meclis üyeleri bütçeye ret oyu verirken önceki gün grup kararına uymayacağını açıklayan AK Partili Adem Ocak oylama sırasında meclis salonundan ayrıldı. Gider bütçesi CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.