Aile, Evlilik ve Cinsel Terapist Uz.Dr. Taner Canatar; bahar aylarında Canlı Cenaze Sendromu (bedensel veya fiziksel yorgunluk, kronik yorgunluk), Mutsuzluk Yorgunluğu Sendromu (ruhsal ya da psikolojik yorgunluk) ve Bahar Yorgunluğu Sendromu (motivasyonel yorgunluk) olmak üzere 3 tip yorgunluktan söz edilebileceğini söyledi.

Bahar yorgunluğunun çok hafife almamasını, gerekirse bir uzmana başvurulmasını isteyen Dr. Canatar, bu konu şu önerilerde bulundu:

“Doğayla iç içe olan yerlerde havadaki pozitif iyonların artması insana zindelik verirken, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerimizde negatif iyonların artması Bahar Yorgunluğu Sendromu’na neden olabiliyor. Bahar mevsiminin başladığı bu günlerde birçok kişide görülebilen Bahar Yorgunluğu Sendromu; cinsel isteksizlik, cinsel güçsüzlük, sertleşme sorunları, genel bir bitkinlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, uykusuzluk, huzursuzluk, gerginlik, duygusal iniş çıkışlar, iştahsızlık, eklem ağrıları gibi şikâyetlere yol açabiliyor. Türkiye'de önemli bir hasta grubu hekime başvurmaya çekinmekte veya ancak uzun yıllara dayanan bir sorun haline geldiğinde başvurmaktadır. Bu nedenle bahar yorgunluğunu çok hafife almayın, gerekirse bir uzmana başvurun.”

CİSED Başkanı Dr. Canatar bir yardıma başvurulması gereken durumları sıralarken de, “Kişinin daha önce yapabildiği işleri yaparken zorlanması, karar verme ve plan yapma açısından zorlanacak kadar zihinsel karışıklık içinde bulunması, ilişkileri olumsuz etkileyecek boyutlarda sinirlilik ve alınganlık, aşırı yorgunluk, uykuya eğilim, sabah kalkamama, sosyal faaliyetlerden kaçınma, cinsel istekte belirgin azalma, cinsel güçsüzlük, sertleşme sorunları, aşırı unutkanlık, konsantrasyon düşüklüğü, belirgin kilo değişiklikleri, vb.” şeklinde sıraladı.