Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nin 23. Dönem Genel Kurulu tamamlandı. Genel kurulun ilk günü, önceki dönemin değerlendirilmesi ve konukların konuşmaları ile 22 Şubat Cumartesi günü Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür merkezinde yapıldı. 23 Şubat Pazar günü İMO Adana Şube binasında tek liste ile gerçekleştirilen seçimlerde ise Çağdaş Demokrat İnşaat Mühendisleri Grubu Yönetim Kurulu listesi seçildi.

Genel Kurulun ilk gününde Elbistan Temsilcisi Memet Temur’un Başkanlığında Divanın oluşturulmasının ardından 22. Dönem Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt açılış konuşmasını yaptı. Turanbayburt bu dönem aday olmadığını açıklayarak, Çağdaş Demokrat İnşaat Mühendisleri Grubunu desteklediğini ifade etti.

Turanbayburt: Tüm ceremeyi yoksul halk çekmektedir

Elazığ’da yaşanan deprem ile Van’da yaşanan çığ felaketine dikkat çeken Turanbayburt, “Yaşanan her afet; yılların yanlış uygulamalarını, ihmallerini, göz yummalarını, ranta dayalı anlayışları, çıkar hesaplarını ortaya çıkarmaktadır. Tüm ceremeyi de yoksul halk çekmektedir” dedi.  22. Dönem Yönetim Kurulu çalışmalarında deprem önlemleri konusunu gündemlerinden hiç eksik etmediklerini ifade eden Turanbayburt  “Yeni kaçak yapıların yolunu açan, can ve mal güvenliğinde yeni tehlikeler yaratan imar affının sakıncalarını çeşitli platformlarda dile getirdik. En önemli sorunlardan biri plansız büyüyen şehrimizde yapı stokunun durumudur. Bu konuda çalışma yapılmasını sağlamaya çaba sarf ettik ve bu çalışmalar elbette ki kesintisiz olarak devam edecektir” diye konuştu.

Karalar: İmar affı olumlu sonuçlar vermedi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar yaptığı konuşmada her zaman Odaların yanında olacağını söyledi. Kaçak yapılar konusunda belediyelerin çok büyük sorumluluklarının olduğuna da işaret eden Karalar, “Belediyenin çok büyük sorumluluğu var bu konuda. Ama belediyenin yetkilerini de tırpanlıyorlar. Yapı affı imara getirilen en büyük darbelerden bir tanesi. Seyhan Belediye Başkanıyken bunu çok yaşadım. Öyle bir alışkanlık vardı ki Adana’da 2000 Metrekare inşaat yapan, ya da inşaat yapmak için ruhsat alan bir müteahhit, tabiî ki hepsi için söylemiyorum, öyle alışkanlıkları olan müteahhitler için söylüyorum bunları, yüzde 20, yüzde 25 fazla yapıyor; 10 katsa 13 kat yapıyor. Bunlar hayati önem taşıyor. Bu yapı affı gerçekten çok olumlu sonuçlar vermedi” şeklinde konuştu.

Erdem: Uzmanlaşma ve yetkinleşme önceliklerimiz arasındadır

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Şükrü Erdem, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu söyleyerek, “Her yıl yıkıcı nitelikte depremlerle karşılaşıyoruz. Can ve mal güvenliği çoğu zaman önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yaşanabilir bir çevrede, güvenli, sağlıklı, mekanik aksamı sorunsuz çalışan; insana dost, çevreye uyumlu çağdaş bir yapıda oturmanın bilimsel bir planlamayla yaratılabileceğini biliyoruz. Bizler, bilimin gücünü aklıyla birleştirerek tekniği en iyi şekilde kullanması gereken insanlarız. Meslek alanımızdaki uzmanlaşma ve yetkinleşme konuları her zaman önceliklerimiz arasında yer alır” şeklinde konuştu.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Erol Salman’ın konuşmasının ardından TMMOB’ye bağlı Odaların Adana Şube başkanları ve emek meslek örgütlerinin, siyasi partilerin temsilcileri konuşmalarını yaptılar. Öğleden Sonraki oturumda ise Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Sürenkök Çalışma Raporu sunumunu, Sayman Üye Durgu Argunşah ise Mali Rapor ile Üye Profili sunumunu gerçekleştirdi.

Aksungur: Ülke ekonomik ve siyasi olarak bir yangın yerine dönmüştür

Bu bölümde 23. Dönem Yönetim Kuruluna Aday olan Çağdaş Demokrat İnşaat Mühendisleri grubu adana Hasan Aksungur söz aldı. Bölgesel çıkar çatışmaları ve Ortadoğu’daki durumdan söz eden Aksungur ülkemizdeki mevcut durumun tanımlaması da yaparak “Mevcut yönetim sisteminin şeffaf, hesap verebilir olmadığı, Ülkenin Suriye bataklığına sürüklendiği ve maliyetinin halkımızın sırtına yüklendiği, üretim ve istihdam yaratan ne varsa elden çıkarılıp satıldığı, hak, hukuk, adaletin yaralanmış olduğu bir ortamda genel kurulumuzu gerçekleştiriyoruz. Ülke ekonomik ve siyasi olarak bir yangın yerine dönmüştür. Bu noktada bizlere düşen görev kendi örgütlülüğümüzü artırmak, birlik yanlarımızı öne çıkarmaktır. Bilim ve tekniğin gereklerini yaparak ülkenin ve halkın en genel çıkarları doğrultusunda çalışmak temel hedefimizdir” dedi.

Kongrenin ikinci gününde tek liste ile gerçekleştirilen seçimlerde Hasan Aksungur, Ahmet Uncu,  Sedat Yıldırım, Leyla Tan, Ahmet Berdan Dinçyürek, Onur Batmaz ve Mazlum Sevincek asıl üyeliğe; Orkun Orkun, Feridun Kara, Melike Durmaz, Fuat Özbilen, Cenk Akdöner, Uğur Can Doğan ve Emine Bolat ise yedek üyeliğe seçildi.