İMO EKONOMİYİ MASAYA YATIRIYOR

Ekonomist Mustafa Sönmez’in konuşmacı olduğu konferans 21Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’de, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde yapılacak. İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur yaptığı açıklamayla tüm Adanalıları konferansa davet etti. 
Aksungur yaptığı açıklamada; Ülke tarihimizin en derin siyasal ve ekonomik krizlerinden birinin yaşandığını ifade ederek, birbiri ardı sıra gelen ve gelmeye de devam eden zamlar nedeniyle emeğiyle geçinen geniş toplum kesimlerinin, hayatlarını sürdürülemez hale geldiğini belirtti.
İktidarın, bir yandan halkın elinde var olanı daha da azaltırken, diğer yandan ekonomik kriz koşullarında artan tepkileri sindirip, varlığını korumak için; muhalif kurum ve yapıları susturmaya, sindirmeye, korkutmaya ve etkisizleştirmeye çalıştığını söyleyen Aksungur bunu devletin tüm olanaklarını, kurumlarını kullanarak yaptığını da ilave etti.
Bunun en son örneklerinden biri olarak Gezi direnişini örgütledikleri gerekçesiyle yapılan tutuklamaları işaret eden Aksungur “İktidar, aralarında TMMOB üyelerinin de bulunduğu arkadaşlarımıza verilen cezalar nezdinde; doğasına, mesleğine, ülkesine sahip çıkan, mücadele eden herkese gözdağı vermek istemektedir. Ama şu bilinmelidir ki bu hukuk dışı uygulamalar, bizleri mücadelemizden ve arkadaşlarımızın yanında olmaktan alıkoyamayacaktır. Bir yandan ceza alan arkadaşlarımıza sahip çıkarken, bir yandan da iktidarın siyasi ve ekonomik çıkmazını teşhir etmeye devam edeceğiz” dedi.


İşsizlik, geçinememek, barınma sıkıntısı, hayat pahalılığı nedeniyle; toplumun alt ve orta gelir grubunu ay sonunu getiremez hale geldiğini insanlar borç içinde yoksulluk girdabına sürüklendiğini ifade eden Aksungur açıklamasına şöyle devam etti:
“Emekçiler, mühendis, mimar ve şehir plancıları sorumlusu olmadıkları bir krizin bedelini ödemek zorunda kalmaktadırlar.
Emekleriyle çalışanların sırtına krizin yükü katmer katmer binerken, alın terlerinden alınan paralar sarayın harcamalarına, kamudan aldıkları ihalelerinden yandaş müteahhitlerin kasalarına, faizlere akmaktadır. Bu sonucu Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün açıkladığı, kamu aylık harcamaları rakamlarında görüyoruz. Dört ayda faiz giderlerine harcanan rakam 103 milyar TL, müteahhitlere 20,6 milyar TL, kiralama için 8,5 milyar TL, mühimmat için 1,9 milyar TL ve Cumhurbaşkanının kullandığı, hesabı sorgulanamayan örtülü ödeneğe ise1,3 milyar TL harcama yapılmıştır.Bu harcama kalemlerinde; istihdam artırıcı, yatırım ve üretime dönük bir kaynak görülmemektedir.Nisan ayı bütçe açığı da 50,2 milyar TL’dir!
Dört aya bu rakamlarla bakış bile gidişin ne denli olumsuz olduğunu göstermektedir. Devam edecek olursak;2022’de cari açık 18 milyar doları aştı, kur korumalı mevduat sahiplerine ödenen miktar 16, 2 milyar liraya ulaştı, yılın ilk üç ayında işsiz sayısı 8 milyon 367 bin oldu, işsizlik oranı yüzde 22,6!
Bu ülke halkının, mühendis, mimar, şehir plancılarının, ülke emekçilerinin artık dayanacak gücü kalmamıştır; bir an önce nefes almaya ihtiyacı vardır. 
Ülkenin içinde bulunduğu bu açmaza tüm gücümüzle dur demek, zorundayız; örgütlülüğümüzü güçlendirmek, sesimizi hep birlikte daha gür çıkarmak zorundayız. 
Ekonomik krizle mücadelenin yolu, emek eksenli politikalar geliştirilmesinden, kamusal anlayışın yaygınlaştırılmasından ve üretime dayalı bir ekonomik yapının kurulmasından geçmektedir.
Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak bu amaçla çalışmalarımızı kesintisiz sürdürmeye devam edeceğiz. 
Bu çalışmalarımızın bir parçası olarak değerli ekonomist Mustafa Sönmez’in konuşmacı olduğu, “Enflasyon Yangını: Gidiş Nereye, Çıkış Nerede?” başlığıyla düzenlediğimiz konferansta, Adanalıları Mustafa Sönmez’le buluşturacağız.
21 Mayıs 2022 Cumartesi günü saat 14.00’de, Atatürk Parkı içinde yer alan 75. Yıl Sanat Galerisi’nde gerçekleştireceğimiz konferansta, ülkeyi bir yangın yerine çeviren enflasyonu, bu olumsuz gidişin nereye doğru yol aldığını ve çıkış yolunu, etraflıca Mustafa Sönmez’den dinleyeceğiz ve bu gidişten kurtulmanın yolunu hep birlikte arayacağız.
Birlikte olalım, birlikte değerlendirelim ve birlikte daha iyiye yol almanın şartlarını oluşturmaya çalışalım.
Konferansımıza tüm Adanalıları bekliyoruz.”